Västerorts LS av SAC kommer att fortsätta förhandlingarna med det bemanningsföretag de menar har skickat torpeder för att misshandla och hota deras medlem.
– Vi accepterar inte hot och våld som förhandlingsmetod, säger Jone Källsäter som är presskontakt på SAC Syndikalisterna.
Han menar att det är viktigt både hur SAC och övriga fackföreningar agerar efter den allvarliga händelsen. Om fackföreningsrörelsen viker sig för hot och våld tror han att fler oseriösa arbetsgivare kan använda sig av liknande metoder.
– Vi ber nu om stöd från alla fackföreningar och politiska grupper. Vi måste alla stå upp gemensamt mot våldet, säger han.
Även om det är unikt att en fackföreningsrepresentant misshandlas i Sverige, hävdar Jone Källsäter att hot förekommit tidigare i restaurang- och bemanningsbranschen. Han menar också att risken för liknande händelser är större inom dessa branscher än i andra.
– Inom dessa båda branscher finns många svartgråa ekonomiska strukturer med kopplingar till kriminalitet. Kriminella gäng dras dit eftersom det är säkrare än till exempel narkotikasmuggling, säger han.
Han menar också att många företag i de båda branscherna används för att tvätta pengar. Samtidigt berättar han att det är svårt för facket att driva igenom de anställdas rättigheter i den här miljön på grund av de oseriösa arbetsgivarna.
– Det händer att någon tror sig ha varit anställd på ett företag, men när personen ställer fackliga krav visar det sig att det rört sig om ett helt annat företag. Ofta försvinner företagen för att sedan dyka upp igen under annat namn. Vissa företag är bara kopplade till en brevlåda, säger han.
Förutom att be fackföreningsrörelsen och politiska grupper om stöd kräver SAC i sitt pressmeddelande från i måndags att regeringen reglerar villkoren för bemanningsbranschen. Detta för att rensa ut oseriösa aktörer. Arbetaren har sökt arbetsmarknadsminister Hillevi Engström, M, som inte hade tid att svara på några frågor. Ministerns pressekreterare Cherine Khalil säger till Arbetaren att hon inte vill kommentera det inträffade eftersom det är en polisiär fråga.
När Arbetaren kontaktar en representant för det berörda bemanningsföretaget säger hon att företaget vill fortsätta förhandla med Västerorts LS.
– Vi har förhandlat med dem tidigare och vi kommer fortsätta med det. Vi vill verkligen skilja de här båda historierna åt, säger hon.
Samtidigt berättar hon att företaget anmält SAC för förtal och menar att uppgifterna om att företaget haft med misshandeln och hotet att göra inte stämmer.
Den aktuella konflikten, i vilken den misshandlade fackrepresentanten var förhandlingsombud, handlar om olovlig uppsägning, lönefordran och semesterersättningsfordran. Enligt Jone Källsäter har konflikten inte ändrats i sak och Västerorts LS av SAC kommer inte att behandla ärendet annorlunda, förutom att vissa försiktighetsåtgärder kommer att vidtas.
– Misshandeln och hotet är en polisfråga. Där lägger vi oss inte i, mer än att vi hjälper polisen med uppgifter i utredningen. Den fackliga konflikten är fortfarande en facklig konflikt, säger han.