Det var under en lokal förhandling på ett hotell som Susanne Blom, ombud för Hotell- och restaurangfacket, enligt egen utsago blev misshandlad av ägaren till hotellet. Förhandlingen rörde utebliven lön under en 20-årig medlems provanställning.
Susanne Blom berättar att allt från början gick lugnt till men när hon visade upp ett schema som hon och medlemmen tagit med ska hotellägaren ha blivit som förbytt.
– Han tog ifrån mig schemat och påstod att vi stulit det från honom. När jag tog tillbaka det blev han våldsam och tog tag i min arm samtidigt som han försökte ta schemat igen. Sedan drog han mig flera meter och kastade ned mig i golvet, säger Susanne Blom till Arbetaren.
Vid fallet skadade hon armbågen och blev mörbultad i hela kroppen. Medan hon tog sig upp och plockade ihop sina saker hävdar hon att hotellägaren fortsatte vara hotfull och skrek åt henne att försvinna därifrån. Väl utanför hotellet träffade hon medlemmen som tagit sig ut och larmat polisen, vilket även Susanne Blom gjorde. Sedan åkte de tillsammans till polisstationen för att göra en ordentlig anmälan.
– Det här är en attack på hela fackföreningsrörelsen, dessutom den andra på kort tid. Jag har aldrig varit med om något liknande tidigare, även om det ibland kan bli hotfull stämning under vissa förhandlingar, säger Susanne Blom.
Enligt Stefan Jarlhage, utredningschef vid polisen i Falkenberg har båda parterna anmält varandra för misshandel, och båda har uppvisat skador. Vilka skador det rör sig om vill han dock inte kommentera i dagsläget.
– Vi har förhört båda parterna. Nu kommer vi hålla kompletterande förhör, samt begära in läkarutlånanden om deras skador, säger han.
Angående de fackliga kraven mot hotellet säger Susanne Blom att medlemmen inte har några planer på att lägga sig.
– Beslutet om hur vi ska gå vidare måste vår medlem ta. Men vi kan även begära skadestånd som förbund, säger Susanne Blom.
Förutom händelserna förra veckan har Hotell- och restaurangfacket tidigare haft problem med det aktuella hotellet. I slutet av juni i år valde skyddsombudet att stoppa arbetet på hotellet och anmäla det till Arbetsmiljöverket. Bland annat på grund av att det saknades rutiner vid hotfulla situationer i receptionen, att det förelåg akuta rånrisker, samt att brandlarmet inte fungerade. Trots att Arbetsmiljöverket under sin inspektion hittade många brister hävde de skyddsombudsstoppet med motiveringen att brandlarmet var i funktion, och att hot- och rånriskerna inte var akuta. HRF planerar att överklaga Arbetsmiljöverkets beslut.
Förutom kritik från HRF och Arbetsmiljöverket har hotellet dessutom fått kritik av Byggnadsnämnden i Falkenbergs kommun, som den fjärde juli valde att stänga ned hotellets verksamhet på grund av bristande brandsäkerhet.
Arbetaren har vid flera tillfällen försökt nå hotellägaren för en kommentar om misshandelsanklagelserna och om den bristande säkerheten på hotellet. Dock utan framgång.