– Det syns som om den organiserade brottsligheten har börjat syssla med företagande och det är förstås inte bra om de tar med sina metoder dit. Vi vet att de har företag i vissa branscher som bemannings- och byggbranschen. Exakt hur utbrett det är vet vi inte.
Så kommenterar Per-Olov Forslund vid Rikskriminalens underrättelsesektion för Flamman, i samband med fallet med syndikalisten som efter att ha kallat ett bemanningsföretag till förhandling misshandlades i sitt hem den 2 juli i år.
Flera varnande röster har höjts tidigare. År 2008 visade det sig att ett företag som sanerat asbest på polishuset i Göteborg varit kopplat till MC-gänget Bandidos. Sex personer varav fyra Bandidos-medlemmar åtalades.
Göteborgsposten konstaterade att ”kriminella gäng blir allt vanligare när det handlar om uthyrning av arbetskraft”.
– Det som är tråkigt att se är att det blir mer och mer organiserat och vi ser att de kriminella gängen tar en större och större del av den svarta uthyrningen av arbetskraft, direkt eller indirekt. När jag läser boken Svensk maffia och liknande saker så känner jag igen alla konstellationer, det är dem vi jobbar med, sade Pia Bergman från Skatteverket till tidningen.
Skatteverket hade då under två års tid granskat företag som hyr ut arbetskraft, främst inom branscher som städ, bygg och transport, och anmält över 1 000 personer för skattebrott.
Enligt Pia Bergman var kopplingarna till kriminella gäng och grov brottslighet tydliga. Grunden var svart arbetskraft.
– Den kriminella verksamheten får nu ökade marknadsandelar och de seriösa företagen får mindre möjlighet att utveckla sin verksamhet. Vi ser i upphandlingar att seriösa företag inte har chans att konkurrera om priset.
Hon varnade också de företag som anlitar de kriminella uthyrarna att de själva kan få problem den dag de hamnar i konflikt eller vill säga upp samarbetet.
Året innan konstaterade Brottsförebyggande rådet i en studie av byggbranschen att företag kopplade till den organiserade brottsligheten samverkar med stora och väletablerade företag via ”långa kedjor av entreprenader”.
Under 2011 misshandlades vd:n i företaget Taxiverket, som ägnade sig åt omfattande skattefusk. En av de som var inblandade i konflikten mellan vd:n och en annan stor delägare var en medlem i den kriminella gruppen Brödraskapet, enligt Sydsvenskan.
– Försöker man sig på det här uppläggen utan kopplingar till den undre världen åker du fast. De kriminella organisationerna har en rad stödfunktioner, bland annat målvakter, fakturaskrivare och torpeder. Med sitt våldskapital garanterar de ekobrottslingarnas affärstransaktioner. På köpet får man också en code of silence som gör att få svartarbetare tjallar, kommenterar Mats Matsson, chefsåklagare på Ekobrottsmyndigheten, för tidningen.