Nystartszonsutredningens slutsats om skattelättnader för företag välkomnas av moderata politiker i både Borås och Eskilstuna. De båda kommunerna är två av de tolv som uppfyller kriterierna för att husera nystartszoner. Förslaget har samtidigt fått kritik från både fack och arbetsköparorganisationer, men även boende i potentiella zoner är skeptiska.
Murat Solmaz bor i Biskopsgården i Göteborg och är pressansvarig för Pantrarna, som kämpar för social upprustning av Göteborgs förorter. Organisationen har ännu inte tagit ställning till nystartszonerna, men Murat Solmaz är kritisk, om än inte förvånad.
– I det stora hela kommer det inte att lösa arbetslösheten. Men så är regeringen inte heller intresserad av en lösning. De vill ha en kvot arbetslösa för att företagen ska kunna välja och vraka och tvinga fram otryggare villkor.
Han tror att, i likhet med den sänkta restaurangmomsen, förslaget snarare kommer att gynna företagen än skapa några jobb. Någon lösning på arbetslöshetsfrågan är inte att vänta, vare sig från regering eller företag.
– Företag är till för att göra vinst, inte för att gynna folket. I grund och botten handlar det här om att öka på de rikas privilegier.
Inte heller Rami Al-Khamisi från Husby i Stockholm och aktiv i boendeorganisation Megafonen, har någon större tilltro till förslaget. Han pekar på att bara för att ett företag etableras lokalt är det inte per automatik bland de lokalt boende man söker den huvudsakliga arbetskraften. Han tar det närliggande området Kista som exempel.
– IT-området Kista är en av Sveriges största arbetsplatser. Ett stenkast därifrån har vi Rinkeby och Husby. Men i Kista får inte folk härifrån jobb, även om det bor utbildade ingenjörer och IT-tekniker här. Det är en helt annan klass som jobbar där, säger han.
Men även Svenskt Näringsliv framför kritik. Även om de lovordar regeringens intention, anser arbetsköparorganisationen att förslaget i sin nuvarande form hotar att snedvrida konkurrensen företag emellan. Även arbetsköparorganisationen Företagarna skriver under på kritiken. Att erbjuda skattelättnaden för alla svenska företag, vore, enligt organisationens vd Elisabeth Thand Ringqvist, en mer hållbar lösning.
Även LO-ekonomen Thomas Carlén ratar förslaget. Han vänder sig lika mycket mot arbetsköparnas alternativ som mot nystartszonerna, vilka han beskriver som ”ett ovanligt fånigt förslag”.
– Att ett förbättrat företagsklimat ska kunna lösa arbetslöshetsfrågan är ett tröttsamt argument. Det ska bli billigare och enklare för företagen och plötsligt vill man börja anställa. Jag tror inte ett dugg på det, säger han.
Thomas Carlén tror, liksom Rami Al-Khamisi, inte att en placeringen av företaget skulle förändra företagets urval, längre än de 25 procent som förslaget föreslår. Det kommer inte heller sänka den generella arbetslösheten i exempelvis Stockholm.
– Problemet är inte att det fattas företag i Rinkeby. En arbetslös person sitter inte och väntar på att det ska dyka upp ett arbetstillfälle just där, utan söker i hela stan.
I stället bör de 112 miljoner som satsningen skulle kosta läggas på utbildningssatsningar och att skapa jobb i offentlig sektor, anser han.
– Alternativet är att man lägger pengarna på att låta kommunerna och landstingen anställa. Det är tydligt att en stor del av de här pengarna går till vinster, eller ned i förtagarnas fickor.