Efter påtryckningar från allmänheten beslutade sig skogsföretaget Mellanskog att stoppa avverkningen av Ojnareskogen på Gotland. Detta i väntan på att Högsta domstolen ska pröva Nordkalks tillstånd att anlägga ett kalkbrott på platsen.
En av de grupper som protesterat mot brottet är Fältbiologerna.
– Det är fantastiskt att få gehör. Jag vågar kanske inte säga att det är en delseger, men det visar att de har press på sig och måste agera, säger Alva Snis Sigtryggsson, organisationens distriktsordförande för Stockholm, Uppland och Gotland.
Under lördagen anslöt ytterligare demonstranter till de jordbrukare och miljöaktivister som sedan i somras befunnit sig på platsen. Aktivister från Greenpeace kedjade fast sig i skogsmaskinerna, vilket omöjliggjorde den påbörjade avverkningen.
På kvällen fick Cecilia Schelin Seidegård, Gotlands landshövding, telefon från en orolig vd.
– Jag fick ett samtal från Mellanskogs vd som inte ville fortsätta den här verksamheten eftersom hans företag förlorade i anseende, precis som andra företag som inte tar hänsyn till närmiljön förlorar i anseende, säger hon.
Men Mellanskogs vd Sture Karlsson uppger till Arbetaren att det var landshövdningen som vädjat till honom att avvakta, vilket är en något annorlunda version än den Cecilia Schelin Seidegård ger. Enligt henne kom de tillsammans överens om att avvakta med avverkningen tills HD beslutat om att hörsamma de runt 20 begärandena om överklagan. Ett av dem från Naturvårdsverket.
– Det höll på att gå över styr. Det kom nya demonstranter som kedjade fast sig och polisen hade svårt att ta hand om det här. Förr eller senare hade det skett en olycka. Det polariserade också det gotländska samhället, säger Cecilia Schelin Seidegård.
På måndagen kom därför inga avverkningsmaskiner till området och länsstyrelsen skickade ett föreläggande, vilket innebär ett avverkningsstopp. Detta tills Nordkalk tydligt angivit hur många hektar skog de tänker avverka.
Nordkalk tog emot beskedet med irritation.
– Vi tycker att det är tråkigt. framför allt är det beklagligt att landshövdingen går in och påverkar vår underleverantör och därmed går emot en gällande dom, säger Eva Feldt, tillförordnad kommunikationschef på Nordkalk.
Enligt henne är företaget fortsatt beslutet om att arbetet ska fortskrida. På Nordkalk ser man nu över vilka arbeten som kan utföras i väntan på att skogsavverkningen kan fortsätta.
– Mellanskog har fattat beslutet själva och har sagt att de vill avvakta. Men vi har ju många arbeten att ta itu med och är pressade. Vi får omprioritera, säger Eva Feldt.
Är det inte dags att börja lyssna på den lokala opinionen?
– Det gör vi, men vi har också vårt tillstånd. Jag tror att mycket av den lokala opinionen är aktivisternas röst. Vi får också mycket feedback från folk som håller på oss.
Även om Fältbiologernas Alva Snis Sigtryggsson är glad över att avverkningen avbrutits ser hon ändå svarta orosmoln över den gotländska skogen.
– Om de i stället skulle börja med avbaningsarbeten skulle det vara otroligt allvarligt eftersom det förstör jordlagret. De förutsättningar som nu finns tar 200 år innan de kan komma tillbaka, säger hon.
Hon är också både upprörd och besviken över att länstyrelsen hittills intagit en sådan passiv roll i huvudfrågan om naturens bevarande.
– Det går inte att som länsstyrelsen gjort hittills och agera otroligt lite. De hade kunnat göra så mycket mer. De säger att de inte har resurser och att domen var för lång att läsa. Har de inte resurser borde de pausa arbetet på riktigt.