Långkok kallar man en gryta med kött som får koka länge under låg temperatur tills köttfibrerna faller isär. Långkok är långsam mat. Tar tid. Men inte själva kokandet. Det sköter sig självt. Steg ett kan man göra snabbt. Hacka ihop kryddor, grönsaker, tärna kött och häll på vätska. Köttet behöver knappt putsas, välj grytbitar eller […]
Långkok kallar man en gryta med kött som får koka länge under låg temperatur tills köttfibrerna faller isär. Långkok är långsam mat. Tar tid. Men inte själva kokandet. Det sköter sig självt.
Steg ett kan man göra snabbt. Hacka ihop kryddor, grönsaker, tärna kött och häll på vätska. Köttet behöver knappt putsas, välj grytbitar eller högrev. Däremot behöver det fräsas lite i grytan innan för att frigöra smaker.
Välj en eller flera kryddor du gillar, rotfrukter och andra grönsaker. Kanske oliver. Kanske en apelsin.
Täck med vin eller vatten. På med locket till grytan och låt puttra på låg värme, länge.
Kött smakar olika beroende på vilken del av kroppen det sitter på djuret. Muskelmassan i främre delarna på djuret har arbetat mer och är därför kraftigare i fiberstruktur och smak. Bog, bringa, högrev är framdelskött och ett billigare kött. Det är grovfibrigt och möras av den långa kokningen.
En filé eller ett mörare finfibrigare kött väljer vi när vi äter rena köttbitar. Det skulle bara koka bort i en gryta som den här.
Steg två i långkokets process är att lyfta på locket tre timmar senare och smaka av buljongen. Kanske salt lite till? Lite mer peppar? Smaka av med lite tomatpuré? Eller så har alla köttsafter, kryddor och grönsaker blivit den emulsion som sig bör.
Jag vill mena att detta egentligen är ganska snabb mat.
Tror att det kanske försvann många goda grytor under 80 talet när fast food-eran kom. Eller efter 90-talets pasta-pesto-period. När man snabbt och enkelt rev en vitlök ned i olivoljan, fräste i pannan och hällde över pastan.
Är det då lite lågkonjunktur eller tidsvinst som har gjort att långkoket tagit plats i köken igen? För ett par år sedan fick nämligen grytan en revival. Likaså korven. Även brödet. Surdegsbrödet. Och att baka det själv.
En hype kan ju starta ur ingenting eller ur ett behov.
Vi går mot en kräsnare matlagning. En större medvetenhet kring djur och djurhållning, ekologi och krav på odlingsformer. Vi tar hand om djurets alla delar så nu får även grytbitarna vara med.
Eller så kanske vi är fattigare och gör grytor och bakar bröd. Eller så är vi mer medvetna och därför står med gjutjärnspannan i högsta hugg igen.
Egentligen är det en gåta varför långkoken hade hamnat i skymundan under så lång tid. Är det just för att man tror att det tar tid att laga? Att man måste passa och övervaka sin gryta?
Lika mycket som ett långkok är slow food så är det ändå ganska fast.
Sköter sig självt. Fixa ihop och lämna i minst tre timmar.
Klart!