I en lummig villaträdgård i det lilla samhället Höja utanför Ängelholm sitter konstnärsparet Kristina Müntzing och Kalle Brolin på en egenhändigt byggd läktare. Det är en vacker sommardag i nordvästra Skåne vars strålande sol skapar goda förutsättningar inför kvällens filmvisning vars repertoar bland annat bjuder på Dario Azzelinis och Oliver Resslers film 5 Factories – Worker Control in Venezuela. En film som bygger på intervjuer med arbetare på fem fabriker i Venezuela vars drift de själva tagit över.
Filmvisningen är en del av konstprojektet Sunshine Socialist Cinema vilket i all sin enkelhet kan beskrivas som en utomhusbiograf i konstnärerna Kristina Müntzings och Kalle Brolins trädgård. Från en läktare med plats för 36 personer erbjuds besökaren gratis filmvisningar vars elförsörjning kommer från en solcellspanel på husets tak. Biografens namn, med betoning på socialismen, kommer sig ur förhållandet mellan denna solcellspanel och projektorn där solcellsenergin förs över till ett batteri och sedan via växelströmsomvandlare till projektorn.
– Vi omvandlar två timmars solljus till en och en halv timmes projicerad film på kvällen. Det var den här omfördelningen av överskottsenergi som vi såg som socialism. För att gå hela vägen valde vi att även låta filmerna följa ett socialistiskt tema, säger Kalle Brolin.
Målet med Sunshine Socialist Cinema är att skapa ett samtal kring socialistiska frågeställningar på en plats och för en publik som inte nödvändigtvis är van vid konstfilmer. Under solskensbiografens premiärvisning visades bland annat Harun Farockis film Workers leaving the Factory liksom bröderna Lumières historiska kortfilm med samma namn. Just efter solnedgången hänfördes en brokig publik i åldrarna tre till sjuttiotre av upplevelsen av svalor och fladdermöss cirkulerande ovanför filmduken.
– Efter premiärvisningen blev det ett fint samtal med publiken. På något sätt blir det annorlunda på en plats som Höja jämfört med i en stad där människor är så vana vid att ta till sig konstnärliga uttryck och inte nödvändigtvis reflekterar utan går vidare i jakt på nästa intryck, säger Kristina Müntzing.
För de båda konstnärerna är arbetet med Sunshine Socialist Cinema en naturlig kombination av bådas konstnärskap. Kristina Müntzing är skulptör och Kalle Brolin gör film och video. Inspirationen till solskensbiografen är hämtad från några av deras talrika resor utomlands.
– I mitten av 00-talet bodde vi till och från i Buenos Aires i Argentina, ett land som då var i ekonomisk kris. I en park kallad Parque Rivadavia, där en alternativ ekonomi vuxit fram med byteshandel och en ständig loppmarknad, visades piratfilmer mot en fladdrande duk för familjer som blivit vräkta ur sina hem och flyttat ut dit. Vi satt där och tänkte att det här vill vi göra, säger Kristina Müntzing.
Kalle Brolin förklarar vidare att inspiration även hämtats från en rysk ort vid Uralbergen nära gränsen till Kazakstan där de båda konstnärerna deltog i en konstbiennal förra sommaren.
– Där kom vi att tillsammans med lokala barn skapa en skuggteater bakom en uppspänd duk med solen som ljuskälla. Det var någonstans där, tillsammans med erfarenheterna från Argentina, som idén med solen som energikälla och den här solcellsbion föddes, säger Kalle Brolin.
Nästa utmaning för solskensbiografen är att anta en mer mobil form. Att visa solcellsförsörjd film genom en baklucka på en bil eller kanske en husvagn är ett uttalat mål. Parallellt med denna mobila biograf har kursen satts mot Kenya och huvudstaden Nairobi dit Kristina Müntzing och Kalle Brolin reser i december i år. Under nio månader är tanken att projektet Sunshine Socialist Cinema på ett eller annat sätt ska bli en del av deras åtta–nio månaders vistelse.
– Formen i Nairobi känner vi inte till nu. Kanske blir det skuggteater, solcellsbio eller något annat. Det vore kul om man kunde hitta fina filmer i Kenya som vi skulle kunna visa här i Höja, säger Kalle Brolin.
Trots planer för en mobil solskensbiograf och utlandsvistelser är framtiden för Sunshine Socialist Cinema i Höja inte hotad.
– Det som krävs är kontinuitet. Vi tänker oss att filmer ska visas här i tio år. Eller säg att vi har två femårsplaner för att följa det socialistiska temat, säger Kristin Müntzing och skrattar.