Den 28 augusti marscherade 150 000 gymnasieelever, universitetsstudenter, lärare och föräldrar genom centrala Santiago, och sammanlagt runt 50 000 personer i andra chilenska städer, från Arica i norr till Punta Arenas, världens sydligaste stad.
Själva marschen förflöt utan konfrontationer. Senare drabbade dock grupper av ungdomar samman med polisen längs Alameda, Santiagos paradgata, som förblev blockerad under hela kvällen. På andra håll grep polisen oprovocerat grupper av ungdomar som lämnade demonstrationen, enligt tidningen Página 12. Sammandrabbningar blev det också i bland annat Valparaiso.
En ny elevstrejk håller gymnasier och universitet stängda sedan förra veckan, och en våg av nya skolockupationer har dragit genom landet.
– Det är nio skolor som hålls ockuperade, vilket motsvarar 0,1 procent av alla utbildningsinstitutioner. De 0,1 procenten har rätt att bli hörda, men det har också de 99 procent som vill återuppta undervisningen, kommenterade Harald Beyer, Chiles nuvarande utbildningsminister (två stycken har tidigare avgått på grund av protesterna).
Bland de 0,1 procenten återfinns dock landets två största universitet, Chilenska universitetet och Katolska universitetet. Under den stora demonstrationen blockerade polisen portarna till bägge byggnaderna med pansarfordon. En stor majoritet av alla elever har hittills anslutit sig till strejken.
Kraven för de nya manifestationerna förblir i stort de samma som för årets demonstrationer: slut på subventioner till skolor och universitet som drivs med vinstsyfte, gratis utbildning, och statligt ansvar för utbildningssektorn – vilken i dag är kommunaliserad, med stora skillnader mellan fattiga och rika kommuner som följd.
Människorättsorganisationer har kritiserat polisen för godtyckliga gripanden av stora grupper av demonstranter, varav bara ett fåtal senare har åtalats, för brutalitet och för sexuella kränkningar.
I Rancagua utmätte polischefen disciplinstraff mot fyra poliser för att ha tvingat minderåriga att klä av sig, vilket de inte har laglig rätt att göra. Chile har under den senaste tiden antagit flera lagar som stärker polisens befogenheter vid protester, bland annat en om maskeringsförbud. Tidigare har mapuche-demonstranter dömts till upp till tio års fängelse i enlighet med nya antiterrorlagar.
Medan universitetsstudenternas ledare Camila Vallejo blev medias favoritfrontfigur för förra årets protester har den nya vågens mest synliga ansikte varit Eloísa Gonzáles. Hon är 17 år gammal, dotter till en ensamstående mor, öppet lesbisk och ledare för gymnasiestudenternas mest radikala gruppering, ACES.
Eloísa Gonzáles tvekar inte att kritisera den ”första generationen”.
– Inte bara Vallejo, utan hela ledarskapet, tog inte gymnasiestudenterna på allvar. Men det är vi som dragit igång protesterna igen. Nu har vi ett samarbete baserat på respekt med de på universiteten och koordinerar allting, säger hon.
Hon ger inte mycket för regeringens försök hittills att lösa konflikten.
– Alla reformer som föreslagits har bara varit kosmetika för att dölja en agenda som snarast handlar om ytterligare privatisering.
I stället har president Piñeras strategi hela tiden varit att hoppas att uttröttning skulle besegra rörelsen, menar Eloísa Gonzáles. Men den senaste vågen av demonstrationer har visat att den strategin misslyckats.
– Vi kommer att bli kvar på gatorna tills vi får konkreta svar på våra krav.