– Vi får inte glömma att Carl Bildt var ganska senfärdig i sitt handlande och kom med uttalanden som antydde att de fick skylla sig själva då de greps, säger Urban Löfqvist, kanslichef på Reportrar utan gränser.
När Martin Schibbye och Johan Persson greps i den stängda Ogadenprovinsen i Etiopien sommaren 2011 var de i området för att granska svenska Lundin Petroleums inblandning i misstänkta övergrepp mot lokalbefolkningen i samband med oljeutvinning. Bolaget där Carl Bildt tidigare satt i styrelsen och som undersökt marknaden på plats i Ogadenprovinsen hade redan tidigare fått hård kritik för att inte respektera mänskliga rättigheter.
En av de första kommentarerna från Carl Bildt var att Martin Schibbye och Johan Persson borde vetat att området var farligt och att de borde hållit sig därifrån då bland annat UD varnat för resor just dit.
– Hade Carl Bildt, och även Fredrik Reinfeldt, direkt tagit ställning för Johan och Martin skulle kanske utgången blivit en annan. I stället tycker jag att han bidrog till att misstänkliggöra dem med sina uttalanden, säger Urban Löfqvist.
Ett halvår efter gripandet, den 27 december, dömdes de båda journalisterna till elva års fängelse för medverkan till terrorbrott. Frisläppandet, som skedde i måndags, kom i samband med det etiopiska nyåret, då totalt 1 923 fångar från landets fängelser benådades. Något som inte är ovanligt i Etiopien just runt nyår.
Det vanligaste när journalister grips utomlands är att de förhörs och sedan sätts på ett plan hem igen, enligt Urban Löfqvist.
– Därför borde det ha funnits ett öppet fönster den första veckan, men nu blev det som det blev för dem och det är beklagligt. Det är bara att hoppas att Utrikesdepartementet och Carl Bildt har lärt sig något, säger han.
Tror du att det faktum att Carl Bildt suttit i styrelsen för bolaget de var där för att undersöka spelade någon roll?
– Det tror jag faktiskt inte. Jag tror Carl Bildt är för smart för det. Däremot ska det bli oerhört intressant att höra vad Johan och Martin har att berätta om sitt möte med Bildt i fängelset. Han var ju en av orsakerna till att de hamnade där.
Även frilansjournalisten Anna Roxvall, som arbetat mycket tillsammans med Johan Persson, ser fram emot att höra vad de båda har att berätta.
– Klart att det finns massor. Men tyvärr blev de ju avplockade allt material, så det kommer nog att komma i omgångar, säger hon.
Anna Roxvall berättar också att hon reagerade starkt på de etiopiska tv-bilder som kablades ut i samband med frigivningen.
– Det var plågsamt att se. De sade ju så klart vad de måste säga, med en mental revolver mot tinningen. Det kändes extra jobbigt att vissa medier sände den intervjun helt okommenterat från studion. I det läget var ju Martin och Johan fortfarande kvar inne på fängelseområdet.