I stället för vinstförbud föreslår Socialdemokraterna i Stockholm en ”etisk kod” för de företag som driver privat vård-, skol- och omsorgsverksamhet. Innehållet i den etiska koden ska branschföreträdare och kommuner och landsting komma överens om i centrala förhandlingar.
– Att gemensamt komma överens om en etisk kod är ett effektivare sätt att komma framåt än att diskutera en förbudslagstiftning, säger Lars Bryntesson, ledamot i Socialdemokraternas distriktsstyrelse i Stockholms län.
En etisk kod skulle, enligt S, kunna få stopp på oseriösa företag och registrering i skatteparadis, men också få företagen att prioritera kvalitet framför låga kostnader.
– En etisk kod skulle göra att kvalitén hamnar i fokus. Det blir en överenskommelse mellan branschen och det offentliga om vad som är accepterad verksamhet och kvalitetskrav, säger Lars Bryntesson.
Ett råd bestående av representanter för företagen och det offentliga ska avgöra om företagen följer koden eller inte. Någon följd för dem som bryter mot koden är ännu inte föreslagen.
S anser att ett totalt vinstförbud i välfärden inte en hållbar väg. Företagen skulle då i stället försöka hitta sätt att kringgå lagen. Men enligt Lars Bryntesson är motståndet mot förbud också en omsorg om de många privatanställda.
– Att säga att all sådan verksamhet ska förbjudas är samma sak som att säga att de som arbetar åt en sådan arbetsgivare ska förlora sina jobb.
Dennis Björnberg-Larsson, vårdbiträde på privata Aleris Hemtjänst i Stockholm, håller inte med. Enligt honom hör vinstutdelning inte hemma i vården.
– Jag tycker att det är vansinnigt och helt åt helvete. Varför ska företag tjäna pengar på att vårda människor? Vården är ju något vi bara ska ha i samhället, säger han.
Den arbetsplats som Dennis Björnberg-Larsson arbetar på var tidigare offentlig, men är nu ombildad till privat företag. Sedan arbetet blivit vinstdrivet har han sett hur personalen blivit mindre och arbetet hårdare.
– Jag jobbar på Aleris och de skulle säkert klara den etiska koden. De har inte varit inblandade i några direkta skandaler och har inte riskkapitalister i skatteparadis. Men de gör allt för att skära ned på kostnader och pressa personalen.
Han tror inte att en etisk kod skulle förändra vare sig personalens eller vårdtagarnas situation. I stället kan den etiska koden bara bli ett sätt att legitimera verksamheten.
– Jag tror att det blir en papperstiger. De här företagen har redan egna fina etiska koder, som de inte följer. Jag tror att de även i fortsättningen kommer vara jätteduktiga på att pressa utgifterna och öka vinsterna.
Dennis Björnberg-Larsson tror inte heller att koden kommer att innebära att företagen, om de skulle bry sig, inte kommer försöka hitta kryphål. Oavsett om det kallas kod eller lag.
– Jag tvivlar på att kontrollfunktionerna kommer att vara tillräckligt bra. De kommer att komma undan med mycket, det gör de ju redan, säger han.
Inte heller Vänsterpartiet tror att en etisk kod skulle kunna ersätta lagstiftning. Ulla Andersson, partiets ekonomisk-politiska talesperson, tror inte att koden skulle förmå företagen att prioritera kvalitet före vinst.
– Vinstintressen i välfärden leder till lägre personaltäthet och fler osäkra anställningar. Kontinuitet och personaltäthet är tydliga kännetecken för god kvalitet. Men det är ju det man kan plocka in vinster på och det kommer man inte åt genom en etisk kod.
Svenskt näringsliv har redan uttalat sitt stöd för Socialdemokraternas förslag, vilket hon ser som ytterligare ett bevis på kodens tandlöshet.
Etiska koder finns i dag i många av de enskilda vårdföretagen, däribland Carema. Arbetsköparorganisationen Vårdföretagen har ett etiskt råd som ska granska att företagen följer en gemensam kod. I mars i år konstaterade rådet att Carema inte bröt mot de etiska koderna för äldrevården när de av sparkrav inte bytte de boendes blöjor förrän de uppnått en bestämd vikt.