Allt sedan arbetsmarknadsåtgärden Fas 3 började diskuteras har en av punkterna som kritiken riktat in sig på varit att så mycket kring åtgärden hemligstämplats. Allt ifrån anordnarnas identitet, antalet arbetslösa de tar emot och därmed hur mycket bidrag de drar in, vilka arbetsuppgifter de förutsätts utföra och eventuella resultat i att få ut de åtgärdsplacerade i anställning är uppgifter som belagts med sekretess. Enda undantaget är anordnare inom offentlig sektor, i praktiken kommunerna.
Men nyligen läckte, först på Facebook och därefter på bloggen Fasorna, en lista över samtliga Fas 3-anordnare i Göteborg ut. Efter det har liknande listor kommit från Skåne och Kalmar-regionen. Webbsidan Slutfasen har också systematiskt, med de publicerade listorna och tips från läsarna som grund, börjat kartlägga anordnare över hela landet.
I sin vägledning för handläggare säger Arbetsförmedlingen att det kan ”bli svårt att nå syftet med insatsen om verksamheten till sin helhet är uppbyggd med enbart Fas 3-deltagare”. Men av Göteborgslistan framgår att ett flertal sådana anordnare fortfarande är stora i branschen. Jobbfabriken står upptagen med 150 platser, Mediacopy med 90 och Daccus har 40, med arbetsuppgiften ”utvärdering av webbplatser”.
Vårdbolaget Attendo Care har 20 platser, men större och kända företag lyser annars nästan helt med sin frånvaro på listan, som över huvud taget omfattar ganska få privata företag förutom de specialiserade åtgärdsentreprenörerna. I stället domineras den av kyrkliga församlingar och kultur- och idrottsföreningar, som i de flesta fall står för en eller några få platser.
Men ett par exempel sticker ut. Björkekärrs församling har 20 platser och Redebergslids idrottsklubb hela 50 platser – det senare inbringar en intäkt på nästan 250 000 kronor i månaden för föreningen. I Kalmar har det lilla it-företaget Inopus, startat förra året, 25 platser och Second Hand-butikskedjan Humanbridge 15 platser, medan exempelvis hela Emmaboda kommun bara har 10.
En del av anordnarna ställer ganska specifika krav på deltagarnOrganisationen Oikos i Lund söker exempelvis kommunikatörer med ”gymnasieutbildning, gärna erfarenhet av admin/reception, officepaketet” och administratörer med ”minst gymnasieutbildning men högskoleutbildning är meriterande”. Deltagarna bör dessutom ha ”datorvana, officepaketet och goda språkkunskaper i svenska och engelska”.
Trots att Fas 3-sysselsättning inte räknas som praktik säger Oikos ordförande Julio Saavedra Duarte till Arbetaren att det är just det som de kommit överens med Arbetsförmedlingen om.
– Vi har ett avtal med AF att alla gör först praktik hos oss och sedan får de anställning, säger han.
Med anställningsstöd?
– Riktiga anställningar, det är den enda kommentar jag har.
På grund av sekretessen kring alla avtal mellan Arbetsförmedlingen och anordnarna är även den uppgiften omöjlig att kontrollera. Arbetsförmedlingen reagerade först med att försöka spåra läckan, uppenbarligen obekymrade över en eventuell konflikt med meddelarfriheten.
– Någonting har inträffat på något av våra kontor och vi måste forska vidare. Det är bara att konstatera att det som hänt inte är bra, sade Michael Leufkens, chef för Arbetsförmedlingen i Göteborg, till Dagens Opinion.
En dag senare backade myndigheten. Listor måste finnas tillgängliga för deltagarna och det finns ingen laglig möjlighet att hindra dem att föra informationen vidare.
– Det går inte att jobba på annat sätt, säger Leufkens då.
Adrian Engström från Sveriges Anställningslösas Landsorganisation, Salo, i Malmö kommenterar:
– Hela upplägget med sekretessen är i linje med hur Arbetsförmedlingen brukar arbeta. De mediatränar sina chefer i stället för att ta åt sig av kritik. AF utvärderar sig själva och försvårar samtidigt genom sekretessen oberoende granskning av sysselsättningsindustrin.