– Du kan säga som det är. Jag blir inte arg. Jag vet att du kom hit för att titta på brudar innan vi blev ihop, säger Hanna Sundström till sin pojkvän Rikard Källgård.
Han har liksom hon kommit till Olstorps festplats för att lyssna på coverbandet Billy, som spelar Gyllene Tiderlåtar. Klockan är halv elva på kvällen och om ungefär en och en halv timme går bandet på. Sensommarkvällen är molnig men ljummen. Några enstaka regnstänk letar sig ned på de få besökarna som hittills kommit hit.
– Vi har känt varandra i fem år, men inte träffats på fyra år. Sedan träffades vi här på Olstorp för två veckor sedan och blev ihop, berättar Hanna Sundström.
På frågan om de kommit hit för att dansa svarar Rikard Källgård att han är en jävel på att dansa, men med en reservation.
– Jag dansar aldrig nykter, säger han.
Olstorps festplats ligger strax utanför den lilla byn Tidan i Skövde kommun och enligt hemsidan har ägarna försökt bevara en del av det som förr återfanns i de svenska folkparkerna. Och till viss del har de lyckats. Många av områdets byggnader är små stugor med vita knutar som utsmyckats med lampor i olika färger. Förutom att dansa och lyssna på banden som spelar kan besökarna till exempel skjuta luftgevär och kasta pil, köpa lotter eller kanske satsa en slant på chokladhjulet. Den hungrige kan besöka restaurangen och den kaffesugna kaffestugan. För den törstige finns det en liten bar och för det par som känner sig förälskade finns en mysig park med en kärleksstig.
Till skillnad från de gamla folkparkerna ägs inte Olstorp av arbetarrörelsen, utan av ett privat aktiebolag. De olika lotterierna och spelen drivs däremot av framför allt lokala idrotts- och scoutföreningar. Framåt klockan elva börjar det komma lite mer folk och de spel som tycks gå bäst är pilkastning och luftgevärsskytte, vilka drivs av Horns skytteförening och Värings scoutkår.
– Vi brukar dra in allt från några hundra till fyratusen på en kväll, säger Joakim Andersson, ordförande för Horns skytteförening.
I dag räknar han inte med att det ska komma så mycket folk eftersom vädret är dåligt. Dessutom är det helg före lönehelg. Han berättar att vissa kväller ger mer och andra mindre.
– En kväll var det en berusad man som säkert lade 600–700 kronor på att kasta pil för att vinna en liten nalle. Till slut var jag tvungen att ge honom nallen trots att han inte träffade, säger han.
Enligt Anna-Karin Rintakoski, scoutledare i Tidans scoutkår, är pengarna från Olstorpskvällarna en välkommen inkomst för kåren, även om det just i kväll inte säljs så mycket lotter.
– I övrigt lever vi på medlemsavgifter och frivilliga avgifter från tidigare medlemmar, säger hon.
Trots att det börjat strömma till lite folk till både pilkastning och lotterier tycks de flesta ha kommit till Olstorp för att dansa i väntan på livebandet. I det lilla discot vid namn Veboa som inrymts i vad som ser ut att vara en ovanligt stor vedbod är det nästan fullt av dansande människor som skakar loss till Kenneth and the Knutters gamla låt ”Som en riktig man”. Där sitter också Hazze Z i sitt bås och sköter musiken. Han började som dj redan 1965 även om han också arbetat som mentalvårdare och ambulanssjukvårdare. De senaste 25 åren har han dock arbetat heltid som dj, och på Olstorp har han spelat vid varje evenemang i 18 år.
– Jag har åkt runt halva Sverige och arbetad med ljud och musik på fester, bröllop, årskalas och liknande. I dag sköter jag ljudet på första majdemonstrationen i Jönköping och Huskvarna och spelar låtar på Olstorp, säger han.
Till skillnad från många andra dj:s låter Hazze Z publiken bestämma vilken musik som ska spelas och under kvällen sitter han inte ensam i sitt bås långa stunder.
– Många dj:s vill bestämma vad gästerna ska dansa till, men jag tycker att gästerna ska få bestämma. Ikväll har jag spelat ”Michelangelo” av Björn Skifs. Hur ofta hör du den på uteställen i dag?
Medan vi pratar kommer flera personer fram och önskar låtar. Önskemålen varierar från vad som helst med Drängarna till ”Reign over me” av The who. Hazze Z berättar att Olstorp skiljer sig från andra ställen där han spelat när det gäller önskemål om musik.
– Här är Eddie Meduza kung. Det ska vara ”Mera brännvin” och andra gamla låtar, säger han och skrattar.
En av dem som dansar till önskelåtarna i Veboa är Hanna Åkerberg som firar sin 18-årsdag på Olstorp. Dagen till ära har hon köpt en av Hazze Z:s t-shirts som hon tagit på sig.
– Jag är här för att se Billys, och för att dansa till Hazze Z. Han är grym, säger hon innan hon rusar tillbaka till dansgolvet eftersom några av hennes vänner bett Hazze Z att spela en technoversion av ”Ja må hon leva”.
Klockan närmar sig tolv och fler och fler har börjat röra sig mot scenen med två stora dansgolv där bandet Billy snart ska spela. Något som Rikard Källgård och Hanna Sundström sett fram emot. Liksom många andra älskar de Gyllene Tider och har svårt att välja ut några favoritlåtar.
– Alla låtar är grymma, säger Hanna Sundström medan Rikard Källgård nickar instämmande.
Snart ekar både pilkastningskö och Veboa tomma och bandet kliver på. De flesta har rört sig fram till scenen, även om några betraktar bandet från lite avstånd med en öl i handen. Trots att sångaren är betydligt yngre än Per Gessle låter han som en något äldre version av Gyllene Tidersångaren som fram till i dag behållit sin pojkaktiga stämma. Några tar tillfället i akt att dansa bugg till gamla klassiker som ”Jag vill känna din kropp emot min” och ”Ska vi älska, så ska vi älska till Buddy Holly”. Och när bandet börjar spela hitlåten ”Leva livet” fullkomligt exploderar den upphetsade publiken i allsång och dans. En kvinna i 50-årsåldern dansar och headbangar som om hon aldrig gjort något annat, medan en ung kille i tuppkam sitter på dansbanans räcke och nickar med i musiken. Samtidigt bjuder en kille iklädd kycklingkostym upp två kvinnor till dans, vilket han klarar med briljans. På ryggen har han en skylt med texten ”Jag finns på match.com”, och när den nuvarande låten tar slut lämnar han sina båda danspartners, förmodligen i väntan på att de ska hitta honom på nätet.
Konserten avslutas med den självklara sommarhiten ”Sommartider” och bandet kliver av. Både Hanna Sundström och Rikard Källgård nöjda.
– Vi gillar Billy eftersom de alltid lyckas plocka ut de bästa och mest kända låtarna som folk känner igen. Jag tror inte bara det är vi som sjungit oss hesa, säger Hanna Sundström.
Klockan är ett och det är en timme kvar till stängning. Några börjar röra sig hemåt medan andra går tillbaka till Veboa för att fortsätta dansa. Även restaurangen befolkas av hungriga, och från sången hesa personer, som äter utekvällens klassiska fyllemål. Ett och annat par passar på att gå kärleksstigen en sista gång och snart slår klockan stängning varpå vakterna, som under kvällen tyckts märkligt sysslolösa, börjar förklara för kvardröjande gäster att det är dags att gå hem.
Snart är Olstorps festplats tömd och bussarna mot kringliggande städer, samt en och annan taxi- och privatbil lämnar parkeringen för den här gången. Kanske kommer några tillbaka en annan gång för att åter få en smakbit av vad som skulle ha kunnat vara en svensk folkpark.