I förra veckan, på elvaårsdagen av attackerna mot World Trade Center i New York, dödades bland annat ambassadören Christopher Stevens vid ett attentat mot det amerikanska konsulatet i Libyen. I Jemen någon dag senare dödades också en demonstrant under sammandrabbningar med landets säkerhetsstyrkor i huvudstaden Sanaa strax intill den amerikanska ambassaden.
Händelserna har skärpt tonen i den pågående presidentvalskampanjen i USA. Till exempel gick den republikanske presidentkandidaten Mitt Romney direkt efter attentatet ut och beskyllde Barack Obama för att vara vek mot terrorister.
– Hittills verkar det som om Mitt Romney förlorat i förtroende vad gäller hans utrikespolitiska kompetens, åtminstone på kort sikt, genom att överilat gå ut och kritisera presidenten mitt under en internationell kris, säger Erik Åsard, professor på Svenska Institutet för Nordamerikafrågor vid Uppsala universitet.
Uttalandet slog tillbaka med full kraft då allmänheten uppfattade det som ett sätt att försöka stärka Romneys egna opinionssiffror i bakvattnet av den våldsamma attacken i Benghazi i Libyen. Dessutom brukar de amerikanska väljarna alltid sluta upp bakom den sittande presidenten i krissituationer.
– Mitt Romney visade att utrikespolitik inte är hans starka sida. Där har han en svår utmaning framöver, säger Elizabeth Walentin, amerikansk statsvetare med inriktning på kampanjledning och medierelationer inom USA:s valkampanjer.
Beroende på utvecklingen framöver tror Elizabeth Walentin att Romneys snabba uttalanden kan få stor betydelse i de kommande veckornas valrörelse.
– Fortsätter det så här så kommer ju definitivt de utrikespolitiska frågorna att få mer fokus fram till valet, och där har Obama ett rejält överläge. Inte minst med tanke på att han sittande president med större erfarenhet, säger hon.
USA:s försvarsmakt misstänker att attacken mot konsulatet i Libyen var ett välplanerat dåd av Ansar al-Sharia, en islamistisk grupp med nära kopplingar till Al-Qaida. Libyens premiärminister Abdurrahim El-Keib var också snabb med att fördöma attacken och kallade attentatsmännen fega.
Enligt Erik Åsard är det nu troligt att USA ytterligare kommer att höja säkerheten utanför sina ambassader i Mellanöstern och Nordafrika. USA har redan skickat två krigsfartyg som lagt till utanför Libyens kust. En tydlig markering från president Obama, som kanske främst syftar till att visa väljarna på hemmaplan att han är snabb att agera.
Samtidigt tror Erik Åsard att samarbetet med myndigheterna i de länder där protesterna tagit fart kommer att utökas för att få tag på de ansvariga för attackerna. Något som, om det lyckades, skulle stärka president Barack Obama ytterligare i den utrikespolitiska debatten inför valet.