”I dag dör fascismen”, ekar på torget Syntagma i centrala Aten. När demonstrationståget lämnar torget kör en man förbi på motorcykel och spottar på en person som bär en regnbågsflagga. Demonstranterna svarar: ”Ingen rasism, ingen homofobi, i dag dör fascismen.”
– I går var det invandrare som attackerades, i dag är det homo- och transpersoner, i morgon följer något annat. Vi vill visa att alla är drabbade av de fascistiska strömningarna i samhället, säger Yannis Korkos, en av arrangörerna från hbtq-organisationen Colour Youth.
Den och en rad andra grekiska hbtq-organisationer bestämde sig för att ordna demonstrationen efter tre uppmärksammade påhopp på homosexuella i Aten de senaste veckorna.
Främlingsfientliga hatbrott i Grekland har på senare tid rönt mycket uppmärksamhet. Sedan nazistiska Gyllene Gryning fick oväntat mycket stöd i parlamentsvalet i maj har många vittnat om ökad osäkerhet på gatorna. Våld och trakasserier mot minoritetsgrupper har ökat. Då anmälningar av hatbrott sker i extremt liten utsträckning i Grekland antas mörkertalet vara stort och det är därför svårt att säkerställa statistiken.
Yannis Korkos upplever att många känner oro för vad det ökade våldet kan leda till.
– Högerextrema grupper trakasserar folk på gatorna och människor runt omkring vågar inte ingripa av rädsla för att själva utsättas, säger han.
Ada Costopoulou går långt fram i demonstrationståget och kastar informationsblad till förbipasserande. Hon känner att de verbala angreppen mot homosexuella har ökat. Hon får höra mycket mer negativa kommentarer nu än tidigare. Men om hon eller någon i hennes omgivning skulle bli fysiskt attackerad skulle hon anmäla händelsen hos polisen.
– Det är viktigt att göra det, även om det inte kommer att leda till något. De stödjer fascisterna, säger hon och syftar på en valundersökning från i maj som visar att hälften av poliserna i storstadsregionerna röstade på Gyllene Gryning.
Judith Sunderland från Human Rights Watch menar att det har funnits en trend det senaste året med främlingsfientligt våld, men att det blivit långt värre efter senaste valet. Hon ser en verklig fara att våldet kommer drabba även andra grupper i samhället.
I en nysläppt rapport argumenterar hon för att såväl grekiska myndigheter som EU har struntat i brott mot minoriteter. Judith Sunderland är kritisk till att grekisk polis inte har någon utbildning i hatbrottsproblematik. De hanterar de få anmälningar de får in på ett mycket dåligt sätt.
– Detta är budskapsbrott. Det måste mötas av en kraftfull, konsekvent reaktion från samhället och regeringen. Det måste sägas av alla att detta inte tolereras, säger hon.
Just nu försöker hbtq-organisationer i landet organisera sig med andra utsatta grupper, som invandrare och arbetslösa, för att gemensamt skapa alternativ mot nazisterna, berättar Yannis Korkos. De var tidigare inte så bra på detta, men nu ses situationen som mer akut.
Ada Costopoulou ser inte ljust på framtiden.
– Det är inte bara en ekonomisk kris, den är social och kulturell också. Alla som inte uppfyller den grekiska normen betraktas som fiender i den nu rådande konservatismen. Allt jag vill är att kunna fortsätta kyssa min flickvän på gatan, säger hon.
– Historien upprepar sig, säger George Kounanis som står bredvid henne, och tillägger:
– Även Hitler valdes i demokratiska val.