– De hanterar de här frågorna uruselt. Det är förödande för de barn som drabbas, säger advokaten Tryggve Emstedt, som arbetat med migrationsfrågor och asylrätt i 25 år, till Arbetaren.
De två specifika fallen har rört upp starka känslor efter att fått stor uppmärksamhet i medierna den senaste veckan. Det ena gäller en tvåårig flicka som övergivits av sin mamma med franskt medborgarskap men som tagits om hand av en familj i södra Sverige. Det andra fallet rör en ettårig flicka som efter tekniskt strul hos den irakiska ambassaden inte fick ut sitt pass i tid och därför riskerade att utvisas ensam till Irak trots att hennes familj beviljats uppehållstillstånd i Sverige.
Mikael Ribbenvik, rättschef på Migrationsverket, tycker dock att kritiken är orättvis och säger till Arbetaren att Sverige har goda mottagningsvillkor för barn, och att Migrationsverket bara följer de regelverk som finns.
Har du någon förståelse för att det kan tyckas känslokallt att utvisa en ettåring till Irak på grund av tekniskt strul vi passansökan?
– Jag tycker du borde lyfta blicken. Tror du att så många barn skulle söka sig till Sverige om Migrationsverket var så känslokallt som folk verkar tro? Vi som arbetar här brinner för att försvara de mänskliga rättigheterna, säger Mikael Ribbenvik.
I de båda fallen skulle Migrationsverket ha kunnat använda sig av något som kallas synnerligen ömmande omständigheter. Men det är en luddig regel, menar Mikael Ribbenvik. Han säger att den främst är till för att användas om en asylsökande lider av livshotande sjukdomar.
– Men om vården är lika bra någon annanstans betyder det inte att vi i Sverige måste erbjuda vård, säger han.
Samtidigt medger Migrationsverkets generaldirektör Anders Danielsson att fel uppstått i hanteringen av de två fallen. Till SVT:s Aktuellt säger han att det alltid riskerar att bli fel när människor fattar beslut i en organisation och poängterar att alla beslut kan överklagas till domstol.
– Vi gör fel, jag erkänner det. Vi är bara människor. Men vi kan också rätta till och vi lär oss hela tiden av misstagen, sade Danielsson till Aktuellts reporter i måndags.
Tryggve Emstedt är dock väldigt upprörd över Migrationsverkets hantering.
– Det handlar om en genuin okunskap. Om personer som inte är insatta i frågorna och om enskilda handläggare med för stor makt. Men i grund och botten handlar det om lagstiftningen. Vi måste börja förhålla oss till barnkonventionen och att folkrätten ska gå före svensk rätt, säger han.
Migrationsverket tycks backa de gånger det blir ett ordentligt tryck från media. Det måste ju vara många barn som utvisas i det tysta?
– O ja, mörkertalet här är enormt. Migrationsverket och den svenska lagstiftningen kör över barn hela tiden.