I måndags fick företaget Foxconn, som tillverkar produkter för bland annat Apple, Dell och Microsoft, stänga en av sina fabriker i staden Taiyuan i norra Kina. Orsaken var ett upplopp som bröt ut på söndagskvällen bland mer än 2 000 arbetare. Det är ännu inte helt klart vad som låg bakom protesterna, men uppgifter till nyhetsbyrån Reuters gör gällande att bakgrunden är att flera av arbetarna blivit misshandlade av företagets säkerhetsvakter.
Statliga nyhetsmedier i landet rapporterade att 5 000 poliser fick kallas in för att kväsa upploppet som ska ha börjat i en av sovsalarna där arbetarna vid företaget bor. 40 personer uppges ha fått föras till sjukhus och flera ska ha arresterats efter sammandrabbningarna.
Under hela måndagen låg produktionen på fabriken, som har runt 79 000 anställda, nere.
Foxconn har meddelat att de tillsatt en egen internutredning för att klarlägga exakt vad som startade protesterna. Men flera analytiker menar att oroligheterna bland arbetare i Kina blivit allt vanligare eftersom de nu blivit mer medvetna om sina rättigheter samtidigt som de har ytterst begränsade möjligheter att påverka sin arbetsmiljö eller förhandla med sina arbetsköpare.
Fackföreningsaktivister har påpekat att Foxconn tvingats trappa upp produktionstakten inför tillverkningen av Apples nya mobiltelefon iPhone 5 och att det har ökat trycket på företagets anställda.
”På grund av lanseringen av
iPhone 5 har arbetsbördan för arbetarna plötsligt lett till överspänning”, skriver den Hong Kong-baserade gruppen Students & Scholars Against Corporate Misbehaviour, i en rapport nyligen. Vissa av de anställda som gruppen har intervjuat i en av Foxconns fabriker uppgav att de inte hade haft en enda ledig dag den senaste månaden.
Det är inte första gången som Foxconn får kritik för de undermåliga levnads- och arbetsförhållanden de erbjuder sina anställda. Bland annat gjorde tidningen The New York Times en kartläggning i januari av hur deras situation ser ut. I den framkommer det att de anställda ofta arbetar sju dagar i veckan och lever i trånga sovsalar. Arbetare har vittnat om att deras ben sväller så mycket att de knappt kan gå och att även minderåriga arbetare förekommer i fabrikerna.
Flera av Foxconns arbetare har de senaste åren dött till följd av explosioner och andra arbetsplatsolyckor och det har också uppdagats flera fall där arbetare tagit livet av sig. Senast i början av september hittades en arbetare vid en av företagets fabriker Shenzhen i sydöstra Kina död utanför sin lägenhet. Dödsorsaken har inte fastställts även om det mesta pekar på att den 22-årige mannen tog sitt liv.