– Striderna fortsätter och antalet döda är större än någonsin. Det tycks tyvärr inte finnas någonting som bromsar den här utvecklingen, säger Leif Stenberg, islamolog och Syrienexpert vid centrum för Mellanösternstudier vid Lunds universitet.
Samtidigt uppger FN:s flyktingorgan UNHCR att över 300 000 människor flytt landet sedan striderna utbröt förra våren. Många av dessa är svårt traumatiserade och flyktingströmmarna fortsätter.
FN:s säkerhetsråd har fortfarande inte kommit överens om sanktioner mot landet och nu tycker Leif Stenberg att det är dags att ändra taktik.
– Det internationella samfundet måste börja separera frågorna nu. Den humanitära situationen är akut. Det råder i princip brist på allt. Medicin, mat, vatten och läkarvård. Där måste FN lyckas, för
att skydda befolkningen, säger han.
I måndags genomförde syriska regimstyrkor ett luftanfall mot staden Salqin där minst 21 personer, varav minst fem barn, dödades. Enligt SOHR kommer antalet döda förmodligen att stiga då många skadades allvarligt och sjukvården i det närmaste är obefintlig. Senare under dagen drabbade även rebeller och regimtrupper samman i den hårt krigshärjade staden Aleppo. Även regimsoldater har dödats i strider i huvudstaden Damaskus nordöstra förorter under tisdagen, rapporterade nyhetsbyrån AFP:s utsände.
Enligt Leif Stenberg finns det ingenting som pekar på att situationen i landet kommer att förbättras den närmaste tiden. Regimen, med president Bashar al-Assad i spetsen, fortsätter de brutala angreppen i hopp om att slå ut rebellstyrkorna. Oftast är det civilbefolkningen som drabbas hårdast.
– Regimen verkar fortsatt stark och har inget intresse av att ge upp. Samtidigt tyder ingenting på att den fria syriska armén kommer att acceptera att al-Assad sitter kvar vid makten, säger Leif Stenberg.
Barakat Zakhour från det svenska nätverket Stöd den syriska revolutionen har även han svårt att se något slut på våldet i landet. Förra veckan dödades hans systerson av regimstyrkor i landet.
– Den politiska lösningen är tyvärr långt borta. Det internationella samfundet är alldeles för passiva och gör i stort sett ingenting. Det kan inte bara sitta och vänta på att Kina och Ryssland ska ändra sig i säkerhetsrådet. Vad hjälper det barnen i Syrien att tala om Rysslands nej, säger Barakat Zakhour.
Han menar också att den syriska armén måste dra sig ur konflikten för att nå en lösning, något som i dagsläget inte tycks vara på gång.
– Bashar al-Assad måste avgå och de västeuropeiska regeringarna måste reagera på vad som händer. Just nu görs ingenting för att hjälpa det syriska folket, allra minst från Sveriges och utrikesminister Carl Bildts sida.