Spaniens planerade abortreform är en återgång till Francodiktaturen, menar kritikerna. Då tilläts abort endast om kvinnans liv ansågs vara i fara eller om graviditeten uppkommit efter våldtäkt, och det krävdes alltid en läkares godkännande.
Samtidigt höjer abortmotståndarna sina röster, uppbackade av den katolska kyrkan och landets många Ja till livet-organisationer.
– Det här är ett oerhört bakslag för kvinnors rättigheter, säger Kristina Ljungros, förbundsordförande för RFSU.
Det nya lagförslaget är tänkt att komma innan årsskiftet, och många i Spanien oroas över att abort nu kan komma att förbjudas helt. Flera opinionsundersökningar pekar på att en majoritet av befolkningen i landet är för den nuvarande lagen, som instiftades 2010 av den dåvarande socialdemokratiska regeringen och som innebär fri aborträtt fram till vecka 14. Men sedan det konservativa Partido Popular, med premiärminister Mariano Rajoy i spetsen, vann valet för snart ett år sedan har det hela tiden pratats om skärpt abortlagstiftning. Samma tendens återfinns i flera andra europeiska länder. Enligt Kristina Ljungros har abortmotståndarna blivit mer högljudda och till stor del även ändrat sin retorik.
– De är mer strategiska nu och jobbar på ett helt annat sätt än tidigare. Att ropa på totalförbud i dag fungerar inte i alla länder, i stället jobbar de för små inskränkningar som på sikt hotar aborträtten, säger hon.
Ett av abortmotståndarnas förslag på strängare regler är att kvinnan innan beslut om abort ska tvingas titta på ultraljudsbilder av fostret, samt att samtal med en terapeut ska bli obligatoriskt.
När Alberto Ruiz Gallardón talade om det kommande lagförslaget använde han sig också av ord som rättigheter i stället för förbud.
– Rätten till moderskap är vad som definierar en kvinna, sade justitieministern.
Det var ett uttalande som möttes av applåder under en stor demonstration i Madrid förra veckan, då tusentals abortmotståndare samlades för att stödja Partido Populars allt hårdare inställning. Retoriken har retat de som kämpar för kvinnors rättigheter.
På Irland och Malta är abort totalförbjudet. I Polen är det i stort sett omöjligt för en kvinna att få utföra abort, trots att vissa undantag medges. Oron över att ännu fler länder ska skärpa sina regler, eller helt välja att förbjuda abort, är därför stor. Särskilt i de länder där konservativa partier långt ute på högerkanten haft framgångar de senaste åren.
– Vi ser samma utveckling i länder som Ungern, Rumänien och Slovakien som i Spanien. Därför är det oerhört viktigt att vi är många som bemöter dessa argument. Aborter försvinner inte med förbud, i stället ökar riskerna och de drabbar främst fattiga kvinnor som genomgår, eller inte har råd att betala för, en illegal abort, säger Kristina Ljungros.