Vuxenakuten på Södersjukhuset i Stockholm, SÖS, tar emot dubbelt så många patienter som lokalerna är byggda för. Det visar en granskning i Svenska Dagbladet. I stället för de 60 000 patienter som akutmottagningen är byggd för tog den 2011 emot 118 473, enligt Södersjukhusets hemsida. Och patientflödet fortsätter att öka.
De överbelagda lokalerna leder till att sjukhuset varken rymmer tillräckligt med personal eller den utrustning som krävs. Resultatet är en skadlig arbetsmiljö för de anställda, och längre väntan för patienterna.
– Arbetsmiljön och belastningen är mycket tung. Bristerna gällande arbetsmiljön finns i alla kategorier; ergonomi, ljud, stress och belastning. Det leder också till väntetider för patienterna, säger en anonym sjuksköterska på akuten till Arbetaren.
Hon får medhåll från Hanna Rönnell, ordförande för Vårdförbundets sektion på SÖS. Enligt henne gäller den akuta situationen hela sjukhuset.
– Vi signalerar löpande att arbetsmiljön brister. Ryggskador och axelskador är vanliga. Symptom på stress är vanliga. Akutmottagningen är hårt belastad och har varit det länge. Det är ett ökande patientflöde.
Arbetsmiljöverket har ställt krav på att sjukhuset måste ha större utrymme mellan sängarna för att personalen ska få plats. Om inte detta efterlevs kommer sjukhuset tvingas betala 300 000 kronor i böter varje gång sjukhuset bryter mot verkets krav.
– Södersjukhuset behöver genomgripande förändringar för att få en god arbetsmiljö och för att patienterna därigenom ska få bästa möjliga vård. Den processen behöver ske så snabbt det bara går, säger Hanna Rönnell.
Även om sjukhuset har en ledning är det ytterst Stockholms läns landsting som ansvarar för verksamheten. På landstinget säger man sig emellertid vara övertygade om att både arbetsmiljö och patientsäkerhet är under kontroll.
– Det har ju varit en diskussion här kring att Arbetsmiljöverket utfärdar vite och förbud mot att driva vård i lokalerna. Då har man ett val mellan att uppfylla Arbetsmiljöverkets krav eller att uppfylla hälso- och sjukvårdslagen och ge vård åt patienterna, säger Rasmus Jonlund pressekreterare för Anna Starbrink, folkpartistiskt landstingsråd i Stockholm.
Han säger sig inte känna till de avvikelserapporter som personalen skrivit om hotad patientsäkerhet på akuten.
– När det gäller akuten så är den bild vi får att man har en så god arbetsmiljö som man behöver och kan ha och att man uppfyller patientsäkerheten.
Rasmus Jonlund säger dock att landstinget tagit beslut om att bygga nya lokaler som ska ge akutmottagningarna en samlad kapacitet om 182 000 patienter per år. De nya lokalerna ska stå klara 2018. Men när den nya tillbyggnaden står klar kommer det beräknade patienttrycket redan att ha passerat sjukhusets nybyggda kapacitet.
Enligt sjukhusets egna siffror tog samtliga akutmottagningar emot 163 813 patienter under 2011. Sjukhuset räknar med en patientökning på minst två procent per år, vilket skulle innebära att sjukhuset 2018 kommer vara tvungna att ta emot 188 169 personer. Men landstinget är ändå övertygade om att den nya kapaciteten ska räcka.
– Vi bygger inte ett sjukhus som ska vara för litet utan det kommer vara tillräcklig kapacitet, säger Rasmus Jonlund.
Även om han beklagar att inte den här satsningen skett tidigare anser han nu att landstinget tagit det ansvar de är skyldiga att göra.
Men den anonyma sjuksköterskan som Arbetaren varit i kontakt med är inte övertygad.
– Jag anser att det är dags att politikerna tar sitt ansvar för framtiden. Ska vi få en fungerande och hållbar hälso- och sjukvård måste man bygga och planera för den tillväxt som sker i Stockholmsregionen, säger hon.
Akutmottagningens verksamhetschef Nasim Farrokhnia säger till Svenska Dagbladet att hon tycker att sjukhuset levererar lagstadgad god och säker vård. Arbetaren har utan resultat sökt det folkpartistiska landstingsrådet Anna Starbrink.