Ombord på Ship to Gazas Estelle fanns bland annat tre israeliska fredsaktivister. Enligt de andra passagerarna ombord ska dessa ha behandlats betydligt hårdare än de övriga av militären. En av de israeliska aktivisterna som var ombord är den före detta militären Yonatan Shapira. Han uppger på Ship to Gazas hemsida att militärerna bland annat använde elpistoler vid bordningen.
Samtliga tre israeliska aktivister häktades och anklagades de första två dygnen för flera brott mot staten Israel innan de hastigt släpptes under måndagskvällen. Utanför domstolen hade andra fredsaktivister samlats för att ta emot de frisläppta israelerna.
– Först försökte de åtala oss för alla möjliga grova brott, som hjälp till fienden. Domstolen förkastade detta utan vidare. Då försökte de med en lagparagraf om försök till infiltration av landet Israel som inte utgör en del av staten Israel. Men domstolen förkastade även denna åtalsgrund, sade den israeliske aktivisten Elik Elhanan strax efter att han släpptes.
Samtidigt anklagade Elik Elhanan den israeliska militären för att ha använt oproportionerligt mycket våld vid bordandet av Estelle. Militären ska även ha skrikit till honom att han skulle ”få betala för sitt vänsterengagemang”.
När Arbetaren pratar med den israeliske aktivisten Adam Keller, talesperson för fredsorganisationen Gush-Shalom, säger han att debatten i Israel dagarna efter bordningen av Estelle varit mer nyanserad än han förväntat sig. Han är heller inte förvånad att de gripna släpptes. En rättegång skulle nämligen ge dem chansen att kritisera Israels behandling av palestinierna och ge dem stort utrymme att uttala sig i media.
– En av dem som greps är dessutom före detta pilot inom det israeliska flygvapnet vilket gör det svårt att kritisera honom för bristande patriotism, säger Adam Keller.
– Det skulle bli oerhört svårt för en domstol att bevisa att de gripna israelerna gjort något olagligt. Regeringen har redan lagt ned stora summor pengar på att hindra Estelle från att ta sig till Gaza. De har försökt att få länder där båten lagt till att stoppa den fortsatta färden över Medelhavet utan att lyckas, och insatsen ute på internationellt vatten kostade förmodligen en rejäl summa för den israeliska armén.
Vad säger vanliga israeler om bordningen av båten?
– Många är emot båten och de flesta anser att besättningen stödjer terrorister inne i Gaza. Men det har även hållits demonstrationer mot bordningen och blockaden de senaste dagarna.
Premiärminister Benjamin Netanyahu har anklagat Ship to Gazas besättning för att inte bry sig om mänskliga rättigheter och i ett uttalande i tidningen Jerusalem Post säger han att de borde ha åkt till Syrien i stället. Ett uttalande som upprör Adam Keller.
– Det är standardsvaret för alla som försvarar den israeliska arméns agerande. Men vi ska komma ihåg att även under Israels bombningar av Gaza 2009 anklagade man internationella läkare på plats för att inte bry sig om de mänskliga rättigheterna utan påstod att de i stället var där för att stödja terroristgrupper.