Den omfattande strejk, som bröt ut den 30 oktober bland lantarbetare i området De Doorns i Västra Kapprovinsen i Sydafrika, tilltar. Strejken är den största i sitt slag någonsin i provinsen. Organisationen Women on Farms Project skriver på sin hemsida: ”Under de senaste månaderna har en rad konflikter på arbetsmarknaden orsakat en våg av historiska lantarbetarstrejker i området De Doorns i Västra Kapprovinsen. Allt från löne- och avtalstvister, orättvisa uppsägningar, hot mot fackanslutna och överträdelser av arbetsrätten har föranlett organiserade strejker på ett antal gårdar.”
Lantarbetarna överlämnade, i samband med att de lade ner produktionen, en skrivelse till provinsens politiska ledning, i vilken de kräver en minimilön på 150 rand om dagen (vilket motsvarar cirka 115 svenska kronor). Men då ingenting hänt har protesterna eskalerat.
Sex personer greps för våldsamt upplopp i samband med att flera hundra arbetare spärrade av motorvägen N1 vid flera tillfällen förra veckan. De strejkande arbetarna har också satt eld på uppemot 50 hektar med vindruvsodlingar för att protestera mot vad de kallar svältlöner.
– Lönerna är för låga, 72 rand om dagen. Du kan inte köpa något för de pengarna, säger Shaun Janca, en av de strejkande, till tidningen Daily Maverick.
– Vi arbetar hela våra liv, men ändå äger vi ingenting. Varför arbetar vi? För vad?
Tidningen The Guardian rapporterar att en farmägare har gripits och arresterats misstänkt för mordförsök efter att ha avfyrat skott mot de strejkande i anslutning till att odlingarna satts i brand. I måndags grep polisen ytterligare elva arbetare i samband med upptrappade protester. Polisen uppges ha använt tårgas och skjutit med gummikulor på demonstranterna.
Regeringspartiet ANC har kritiserat Västra Kapprovinsen politiska ledare Marius Fransman, från oppositionen Demokratiska Alliansen, för att ha suttit ner och förhandlat med jordägarna och därefter beordrat in helikopterförstärkning mot obeväpnade arbetare.
Strejken som hotar höstens druvskördar uppges hittills ha kostat vingårdarna åtskilliga miljoner kronor. Och summan lär stiga i takt med att protesterna väntas sprida sig till fler områden sedan förhandlingar mellan arbetsköpare och fack bröt samman förra fredagen.
I tisdags strejkade runt 30 000 arbetare i Västra Kapprovinsen, organiserade i flera olika fackförbund, i sympati med De Doorns lantarbetare.
Patricia Dyata, generalsekreterare för den feministiska fackföreningen Sikhula Sonke som deltog i sympatistrejken, anser att det är regeringen som bär ansvaret för att lantarbetarna lever på svältgränsen. 2010 lovade president Jacob Zuma att ta krafttag mot de jordägare och bönder som utnyttjar lantarbetare och deras familjer, men fortfarande har ingenting hänt.
– Arbetsmarknadsdepartementet genomförde inspektioner på gårdarna under 2010–2011, men de har misslyckats att agera mot de bönder som inte uppfyller kraven. 80 procent av de inspekterade gårdarna drivs fortfarande under samma förhållanden, säger Patricia Dyata.
Hon påpekar att många av arbetarna är säsongsanställda kvinnor som har ensamt försörjningsansvar för sina barn.
– Trots att lantarbetare arbetar i sol, regn och vind får fortfarande 40 procent av dem gå till sängs utan mat. Hur kan människor som lever i lyx, och som inte lider brist på något annat än mänsklighet, fatta beslut om vad som är tillräckligt för lantarbetare? Arbetare som också har behov av att ordna utbildning till sina barn så att de kan bryta sig ur denna cykel av exploatering och slaveri.
I augusti 2011 släppte Human Rights Watch en rapport med en detaljerad redogörelse över de missförhållanden som Sydafrikas lantarbetare lever under. Bland annat handlar det om att de erbjuds bostäder som är olämpliga för boende, de exponeras för gödnings- och bekämpningsmedel då de saknar adekvat skyddsutrustning och lider brist på rent vatten och toaletter, samt utsätts för kraftiga påtryckningar från arbetsköparna att inte organisera sig fackligt.
– Den rikedom och välfärd de här arbetarna producerar bör inte vara sprungen ur mänsklig misär, sade Daniel Bekele, Afrikachef på Human Rights Watch i samband med att rapporten släpptes.