LO, Svenskt Näringsliv och regeringen för just nu samtal om den ”jobbpakt” som statsminister Fredrik Reinfeldt presenterade under
Almedalsveckan i somras. Genom att låta ungdomar upp till 25 år arbeta för 75 procent av lönen hoppas parterna kunna sänka ungdomsarbetslösheten. I anställningen ingår också att en fjärdedel av arbetstiden ska utgöras av någon typ av utbildning eller praktik med handledare.
– Om vi kan bidra till att få ned arbetslösheten och ungdomsarbetslösheten är vi beredda att sätta oss i diskussioner om det. Vi tror att det bästa sättet att göra det är gemensamt, säger Lars Thörn, chef för LO:s arbetslivsenhet.
Han vill poängtera att det inte är en form av lönesänkning, eftersom timlönen är densamma. I stället är utbildningsdelen en möjlighet för fortbildning, vilket gynnar både företagen och den anställde.
– Tiden du är på arbetet har du 100 procents lön. Diskussionerna fortsätter, och man ska titta på vilket behov av utbildningar som finns, säger han.
När Fredrik Reinfeldt introducerade idén hoppades han att modellen skulle kunna skapa 30 000 nya jobb. Men i Svt:s Agenda sade LO-ordföranden Karl-Petter Thor-
waldsson att han själv hoppas på 50 000.
– Jag tror att om du ska komma åt arbetslösheten och göra det på ett schyst sätt som får effekt, då ska ungdomarna in på arbetsplatserna, säger Lars Thörn.
Modellen har sedan hösten 2010 funnits inom industrin då IF Metall och Teknikföretagen skrev in anställningsformen i avtalen. Men enligt deras egna siffror resulterade satsningen endast i 38 jobb under första året.
SAC-Syndikalisterna är starkt kritiska till ”jobbpakten.” Generalsekreteraren Liv Marend säger att risken för att företagen utnyttjar modellen är stor. Praktiken eller utbildningen blir helt enkelt obetald arbetstid. Hon tror inte, som LO, att parterna har ett gemensamt intresse att reglera frågan.
– Det har vi redan sett med flera av de åtgärder som gjorts, Fas 3 till exempel. På flera ställen har man bytt ut ordinarie arbetskraft mot Fas 3:are.
Liv Marend vänder sig också mot att sänkta löner skulle vara rätt eller ens ett ”schyst” sätt att sänka ungdomsarbetslösheten.
– En differentiering av arbetsmarknaden där man ställer unga arbetslösa mot andra arbetslösa och kräver att de ska sälja sig billigare är inte lösningen. Det är inte en solidarisk väg att gå.
I stället tror hon att modellen snarast kommer att generera långsiktiga problem för lönebildningen. Hon drar en parallell till LO:s och dåvarande Svenskt Näringslivs kvinnolöner under 1900-talets första hälft.
– När kvinnor kämpade sig in på arbetsmarknaden på 1900-talet skrevs speciella kvinnolöner in i avtalen, som en lösning på kvinnoarbetslösheten. Det problemet brottas vi med än i dag, säger Liv Marend.
Bortsett från den osolidariska effekten, tror hon inte att lönesänkning leder till flera jobb.
– Det finns ingen pålitlig forskning som stödjer att sänkta löner skapar fler jobb. I USA till exempel är ungdomsarbetslösheten högre trots att lönerna är mycket lägre. Men även IF Metalls och Teknikföretagens satsning blev ju ett fiasko.
För att modellen ska införas generellt krävs att alla LO-förbund skriver in anställningsformen i branschavtalen. I nuläget finns formen i IF Metalls avtal, men principöverenskommelser finns även i Kommunals och Handels avtal. Parterna hoppas kunna sjösätta den nya anställningsformen under första halvåret 2013.