Enligt miljömyndigheterna i finska Kajanaland är vattnet i sjöar och åar obrukbart inom en radie av upp till sju kilometer runt gruvan Talvivaara. Vattendragen innehåller höga halter nickel och andra tungmetaller, däribland uran, som läckt ut från gruvan. Även om radioaktiviteten har uppmätts som låg uppmanar Finlands miljöcentral, Syke, boende i området att inte använda vattnet, vilket uppnått så höga halter tungmetaller att det kan orsaka fiskdöd.
– Situationen är allvarlig. Det har inte vidtagits tillräckliga åtgärder för att hindra olyckan. Det återstår att se hur allvarliga konsekvenserna för miljön kommer att bli, säger Juha Aromaa, informationschef på Greenpeace.
Det är nu nästan två veckor sedan nickelgruvan Talvivaara stängdes sedan personalen slagit larm om att giftigt avfallsvatten börjat läcka ut ur gruvområdet. Läckan uppstod under en av de åtta meter höga malmhögarna där nickel utvinns genom en biologisk process. Ända sedan läckan uppdagades har försvarsmakten och räddningsverket, tillsammans med gruvans personal arbetat dygnet runt för att bygga säkerhetsdammar och täppa till läckorna. Först i tisdags tycktes läget ha stabiliserat sig, men redan under det första dygnet forsade 200 000 kubikmeter förorenat avfallsvatten ut i naturen. I söndags hade 900 kilo nickel runnit ut i sjön Kivijärvi, enligt Syke.
– Det har varit små överskridanden under hela tiden gruvan varit i bruk. Man borde ha anat att något sådant här kommer att ske på grund av det som hänt under de här fyra åren som gått, säger Juha Aromaa.
Läckan är nämligen inte den första. Sedan bolaget påbörjade produktionen 2008 har två läckor uppstått i avfallsbassängerna som ska samla upp det giftiga vattnet. Gruvan har också upprepade gånger anklagats för att överskrida miljötillståndet och släppa ut allt för höga halter av kemikalier, däribland sulfater.
– Det är en väldigt sorglig situation, säger Olli-Pekka Nissinen, informationschef på Talvivaara Mining. Det här är något vi inte kunnat förutse, fortsätter han.
Efter läckan har hård kritik mot gruvbolaget riktats från lokalbor, ministrar och miljöorganisationer. Men även experter på metallurgi anser att bolaget slarvat med säkerheten. Bland annat genom att inte ge gipsdammarna, som ska samla avfallet, dubbla bottnar. Regeringen har tillsatt en arbetsgrupp och en polisutredning pågår nu mot gruvans ledning under rubriceringen miljöbrott. Men Talvivaara Mining tillbakavisar att säkerheten skulle brista.
– Säkerheten fungerar. Alla gipsdammar är byggda enligt lagen och har godkänts. Vi har följts regeringens riktlinjer. Den första läckan skedde när vi fortfarande höll på att bygga upp gruvan och den andra på grund av den mänskliga faktorn, säger Olli-Pekka Nissinen.
Han vill betona att företaget ständigt utvecklar säkerhetsarbetet, men att vissa olyckor inte går att förutse.
– Vi känner ett 150-procentigt ansvar. Vi gör vårt bästa. Men vi kan inte garantera att inte olyckor sker, säger Olli-Pekka Nissinen.
Greenpeace riktar även kritik mot de finska myndigheterna. Bland annat att miljöövervakningsuppdraget för hela Kajanaland sköts av bara tre tjänstemän. Men man är även kritisk till att myndigheterna inte agerat trots företagets ständiga överträdelser av utsläppstillståndet.
– De lokala myndigheterna har inte tillräckliga resurser att övervaka ett så här stort bolag. Det har heller inte vidtagits några som helst åtgärder under de här åren när bolaget har överskridit miljötillståndet, säger Juha Aromaa.
Men, enligt Juha Aromaa råder det också förvirring kring vilket regeringsdepartement som ytterst ansvarar för övervakningen. Han anser att hela det finska granskningssystemet måste omorganiseras. Europeiska kommissionen har nu inlett en utredning huruvida myndigheterna varit tillräckligt strikta i sin övervakning. Finland utreds nu för fyra brott mot EU:s miljölagstiftning i samband med Talvivaara-gruvan.
– Nu bollar regeringen ansvaret från ett departement till ett annat. Nu gäller det att ha situationen under kontroll. Men det måste bli tydligt, klart och strängare villkor för gruvbolagen. Det måste man göra innan man ger tillstånd till en ny gruva, säger Juha Aromaa.
Gruvan har stått still sedan läckan upptäckts. Gruvföretaget har velat återuppta produktionen, men har ännu vid denna tidnings tryckning förvägrats tillstånd av myndigheterna. Talvivaaras vd Harri Natunen har i finsk tv lovat att företaget ska stå för saneringskostnaderna.