– Det är som en mardröm, säger Anna Wester, ordförande i Palestinagrupperna, till Arbetaren.
Hon har under den gångna helgen haft kontakt med flera personer inne i Gaza som beskriver händelserna som fruktansvärda. Medan bomberna fortsätter att falla över det tätbebyggda området har civilbefolkningen ingenstans att ta vägen. Skyddsrum saknas helt och befolkningen är instängda på ett område inte större än en fjärdedel av Öland.
Det finns knappt något kvar att söka tillflykt till, och samtidigt kommer det rapporter om akut brist på medicinsk utrustning för de hundratals sårade som fortsätter att strömma in till sjukhusen.
Både sjukhus och ambulansstationer har dessutom skadats av granater från den israeliska armén.
Svenska Röda Korset beskriver hur personal från systerorganisationen Röda Halvmånen har svårt att jobba inne i Gaza då även räddningsarbetare blivit föremål för Israels bombningar.
– Blockaden mot Gaza gör att människor befinner sig i en kroniskt svår och utsatt situation, och det är en oerhörd press på civilbefolkningen som nu också tvingas leva under bombningar och larm, säger Lena Sahlin, handläggare för svenska Röda Korset, som nu är på besök i staden Ramallah på Västbanken.
Av de 1,7 miljoner invånare som bor i Gaza är fler än hälften under 18 år. Bara i söndags dog fyra små barn när israeliska missiler träffade ett bostadshus.
Talespersoner för den israeliska armén sade till nyhetstidningen Haaretz efter attacken att bombningen berodde på ett teknisk misstag i jakten på en högt uppsatt medlem i Hamas.
I tisdags, då Israels anfall gick in på sin sjunde dag, hade över 100 palestinier dödats, varav mer än hälften uppges vara civila och däribland en stor andel barn.
Nu växer oron i Gaza också för en israelisk markinvasion, något som med största sannolikhet skulle kosta ännu fler palestinier livet.
Från svenskt håll har reaktionerna varit blandade. Kristdemokraternas riksdagsledamot Annelie Enochson skriver bland annat på sin blogg om Hamas raketbeskjutning över Israel och om en chockad israelisk befolkning. Hon nämner ingenting om döda palestinska barn utan kritiserar i stället utrikesminister Carl Bildt för att inte ta tydlig ställning för Israel.
På svenska utrikesdepartementet hänvisas Arbetaren till Carl Bildts blogg. Men presschefen Anders Jörle säger samtidigt att israeliska medier har ringt konstant sedan attackerna påbörjades i mitten av förra veckan.
– Carl Bildt menar att det är den israeliska bosättningspolitiken som är det största bekymret för en fredlig lösning. Nu bashar de israeliska medierna honom, säger Anders Jörle.
Sveriges hållning är därför enligt UD:s presstjänst ovanligt tydlig. Våldet mot och från Gaza måste omedelbart upphöra och Anders Jörle beskriver läget som oerhört oroligt.
Även Vänsterpartiets partiledare Jonas Sjöstedt som nyligen kommit hem från Västbanken och östra Jerusalem beskriver situationen som väldigt allvarlig.
– Blockaden mot Gaza är destruktiv och är en kollektiv bestraffning mot befolkningen där. Från svensk sida vill jag se krav på att bombningarna omedelbart upphör, även från Hamas sida, säger han.
Jonas Sjöstedt kallar också den israeliska regeringens agerande för upprörande och beskyller landets armé för fullständigt och överdrivet övervåld.
Som många andra har Jonas Sjöstedt också sett tv-bilderna inifrån Gaza där små barn begravs i sönderbombade bostadsområden. Bilder han tror kan påverka omvärldens regeringar i sina fördömanden mot Israel.
I början av veckan slogs flera demonstrationer på Västbanken, till stöd för befolkningen i det ockuperade Gaza, ned av den israeliska armén.
Under Israels förra stora attack på Gaza i slutet av 2008 och början av 2009 dödades sammanlagt 1 434 palestinier. Enligt FN var 288 av dem barn. Attackerna pågick då i drygt 20 dagar och 21 000 bostäder förstördes av den israeliska militären som då gick in med marktrupper