– Det är skrämmande. Svensk krigsindustri blir bara större, kommenterar Josefine Karlsson från Internationella kvinnoförbundet för fred och frihet, IKFF, den kommande vapenmässan i Stockholm.
Future Defence and Security, FDS, som mässan kallas riktar främst in sig på att nordiska och baltiska vapentillverkare ska få möjlighet att marknadsföra sina produkter för en internationell publik.
Totalt beräknas omkring 2 000 potentiella kunder komma till Stockholmsmässan den 27–29 november för att bland annat träffa stridsflygplanstillverkaren Saab och norska missiltillverkaren Kongsberg.
Erik Hasselström är projektledare för FDS och han delar inte den kritik mot mässan som redan kommit från flera svenska fredsorganisationer.
– Naturligtvis kommer det att finnas vapen, det är ju en del av industrin. Men jag skulle inte vilja kalla det för en vapenmässa. Det är en försvars- och säkerhetsmässa, säger han.
Svensk vapenexport har ökat kraftigt de senaste åren. Sedan 2001 har exporten ökat med hela 350 procent och sedan sommaren 2010 finns även en speciellt tillsatt myndighet, Försvarsexportmyndigheten, vars verksamhetsområde är statligt svensk exportstöd för försvarsindustrin.
Bland de största köparna av svensktillverkade vapen finns diktaturländer som Saudiarabien och Förenade Arabemiraterna. Men även Thailand, Indien och Pakistan fanns med på listan över de länder som köpte mest under förra året. Varifrån mässbesökarna till Stockholm kommer nästa vecka säger sig inte FDS känna till. Men Erik Hasselström medger att det kan komma representanter från kontroversiella länder.
– Det är ju svårt för oss att stoppa folk som vill använda de säkerhetssystem vi marknadsför, för icke demokratiska ändamål. Men det är klart att om det skulle komma aktörer som uppenbart strider mot vad vi anser vara rätt så skulle vi kunna försöka stoppa dem, säger han.
Vilka länder skulle det i så fall röra sig om?
– Det är svårt att säga. Jag kan inte riktigt dra den gränsen och vill inte gå in på vilka länder eller företrädare det skulle kunna vara.
Hur ser du själv på kritiken mot mässan och den svenska vapenindustrin?
– Det går att vrida och vända mycket på det där. Vapen kan ju också värna demokratier och skydda en hårt drabbad civilbefolkning i många länder. Och till slut är det trots allt människorna som har vapnen som bär ansvaret.
Bland de som protesterat mot att mässan arrangeras i Stockholm finns det antimilitaristiska nätverket Ofog, Svenska freds och IKFF:s Stockholmskrets.
– Det är oroväckande att man i dag pratar om vapenindustrin som vilken export som helst. Vapen är ju trots allt till för att användas mot människor, men i Sverige pratar regeringen om det som att det enbart gäller att rädda svenska jobb, säger Josefine Karlsson från IKFF.
Onsdagen den 28 november arrangeras en demonstration utanför mässområdet i Älvsjö strax söder om centrala Stockholm.