Das Unheimliche är ett psykoanalytiskt begrepp som syftar på något – en situation, ett objekt, en plats – som förefaller samtidigt välbekant och främmande och som därför ger upphov till en obehaglig upplevelse av motstridiga känslor och motsägelsefulla idéer, så kallad kognitiv dissonans. Ett exempel kan vara en människolik robot, en android, där krocken mellan det mänskliga och det icke-mänskliga, mellan varelse och objekt, förvirrar oss känslomässigt. Ett annat exempel kan vara USA. Å ena sidan ett västerländskt industriland, en borgerlig demokrati vars populärkultur vi växt upp med och vars språk de flesta av oss är hyfsat bekanta med. Å andra sidan Charlie Fuqua.
Charlie Fuqua är republikansk kandidat i årets val till Arkansas delstatsparlament, där han även suttit tidigare. Han tillhör inte den yppersta nationella politikereliten, men han är en etablerad lokal företrädare för ett av landets två stora partier. Han är också förespråkare för dödsstraff för ”upproriska” barn. Med utgångspunkt i Femte Mosebok menar han att föräldrar borde ha möjlighet att i domstol anhålla om att deras barn ska avrättas. ”Upprätthållandet av den samhälleliga ordningen vilar på familjens disciplin”, skriver han i boken God’s Law: The Only Political Solution (2012), därför ”måste ett barn som uppträder respektlöst mot sina föräldrar avlägsnas permanent från samhället på ett sådant sätt att ett exempel statueras för alla andra barn[…]” (The Huffington Post, 9 oktober). Fuqua, som också vill deportera alla muslimer från USA och tvångssterilisera föräldrar som inte kan försörja sina barn (men naturligtvis motsätter sig abort), förväntar sig inte att proceduren ska komma till användning särskilt ofta eftersom blotta vetskapen om denna lag skulle ge barnen ett så ”kolossalt incitament” att visa respekt.
När man ställs inför fenomen som Fuqua är det lätt att ta till en vanlig reaktion på det obehag som kognitiv dissonans kan leda till: att snabbt förkasta, vända sig bort i avsky, snarare än att analysera rationellt. Kanske har vi där en del av förklaringen till att de flesta av oss européer med vänstersympatier då och då låter undslippa oss vulgärt antiamerikanska omdömen. Jag vet inte om Malin Beeck någon gång drabbats av anti-amerikanska känslor under arbetet med sin bok Guds folk: Ett reportage om USA:s kristna höger, men hon har i så fall gjort ett gott jobb med att gå bortom denna initiala reaktion när hon rest genom det stora landet i väster för att möta den kristna högern personligen. Två frågor löper som en röd tråd genom boken: varför är religionen fortsatt så central i USA? Och: varför är det just de vita evangelikanernas stränga lutherska ”synd- och bot-kristendom” som blir allt starkare?
Svaren som växer fram är förstås komplexa, precis som landets historia, men kan sägas ta avstamp i insikten att den kristna högern bör förstås som ”en folkrörelse”, en välorganiserad och välfinansierad sådan, som svarar på både materiella och psykologiska behov. I ett land med usel och ständigt försämrad välfärd är kyrkan ofta den enda institution man kan vända sig till i en nödsituation. Men det handlar inte bara om pengar utan också om behovet av tillhörighet, av identitet, i ett samhälle som blir allt mer individualistiskt. Här finns ett djupt tomrum skapat av den amerikanska arbetarrörelsens historiska svaghet, som effektivt kan exploateras av högerns krafter. I brist på klassanalys kan arbetarklassens ilska riktas mot intellektuella eliter snarare än ekonomiska, mot frågor om kultur snarare än fördelningsfrågor. Därmed frodas fördomar och moralism vid sidan av dogmen om individuellt ansvar. Detta förhållande har skickligt utnyttjats av republikanerna, som från och med Ronald Reagan hittade fram till en sorts idealkandidat till presidentposten, en man med folklig framtoning, antiintellektuell, skattehatande och personligen frälst, som kunde skapa en ohelig allians mellan de rika och den vita arbetarklassen.
Bland alla de fanatiska abortmotståndare, homofober och evolutionsförnekare vi möter i boken är kanske ändå John, en sympatisk medelålders homosexuell arbetarklassman, den som visar allra tydligast på hur främmande USA kan vara. År 2000 blev han skjuten i magen i en gaybar av en man som betecknade sig som ”kristen soldat”, en av hans bästa vänner dog bredvid honom i en blodpöl på golvet, John gick igenom flera operationer och bar stomipåse på magen. När hans chef fick höra talas om händelsen var reaktionen att John ”hade en del att förklara” om vad han gjorde på en gaybar, arbetskamraterna började undvika honom när de fick reda på hans läggning, vårdkostnaderna ruinerade honom eftersom varken försäkring eller skadestånd täckte dem, John drabbades av depressioner, förlorade jobbet och sitt hem. När Beeck frågar honom om han inte är arg svarar han: ”Det är mitt eget fel. Jag skötte ju inte mitt jobb.”
Men det som är unheimlich är inte bara obekvämt främmande utan samtidigt obekvämt välbekant. Evangelikanerna har missionerat framgångsrikt i Afrika men de har också motsvarigheter i Östeuropa, i länder som Polen, Lettland och Litauen, där kyrkan är stark, välfärdssystemen små och marknadsekonomin närmast oreglerad. Kanske är det också så, som Beeck utifrån norske författaren Magnus Marsdal framhåller, att ett parti som Sverigedemokraterna fyller liknande behov här hemma. För att då inte tala om grekiska Gyllene gryning, nynazister som i ett förfallande samhälle kan agera både polis och välgörenhetsinrättning åt etniska greker mitt i livet.
10 457 personer som försökte ta sig till Spanien via Atlantrutten drunknade förra året. Det gör 2024 till det dödligaste året någonsin, enligt den humanitära organisationen Ca-minando fronteras.
Allt fler människor försöker ta sig till Europa via Atlanten. På väg mot Spanien har alltså 10 457 personer mist livet under förra året. I Medelhavet på väg mot Italien eller Malta handlade det om 2 200 personer som försvunnit eller mist livet.
En av anledningarna till de många drunkningsolyckorna är att det är medlemsländernas eget ansvar att rädda människor i nöd. Det råder dessutom stora brister i koordinationen av räddningsinsatserna till sjöss. Samtidigt har exempelvis Italien på flera sätt försökt begränsa och kriminalisera räddningsinsatser till sjöss, vilket försvårar de humanitära räddningsinsatserna avsevärt.
Sea-Watch är en av de organisationer som trots svårigheter kämpar på för att rädda liv.
– Räddningsfartyg har blockerats vid 12 tillfällen, inklusive Sea-Watch 5, vilket direkt minskar räddningskapaciteten till sjöss, skriver Giulia Messmer, talesperson på organisationen Sea-watch, till Arbetaren.
10 457, så många har alltså dött på färden mellan västra Afrika och Spanien i år, enligt Ca-minando fronteras, som har tagit fram rapporten Right to Life. 1 538 av dem var barn.
– Jag vet att många unga försvinner, havet sväljer dem. I min by var det många bröder som försvann på en träbåt som for i januari och ingen vet var de är, säger en 16-åring från Mali som tagit sig till Spanien i rapporten.
Det är framför allt på rutten som går via Atlanten, från Västafrika till Kanarieöarna som många har mist livet. På väg från Mauritanien till Kanarieöarna uppskattar organisationen att 6 829 personer mist livet och under 2024 har man sett hur allt fler barn och tonåringar reser till Europa via rutten.
Bara tre dagar in på det nya året har det redan skett ytterligare dödsfall.
– 2025 börjar med två döda på den atlantiska rutten, varav en var en femtonårig pojke, skriver Helena Maleno Garzón som är talesperson för Ca-minando fronteras på Twitter.
Färre söker sig mot Italien
Enligt den europeiska kustbevakningen Frontex har antalet irreguljära gränsöverträdelser som upptäckts vid Europas yttre gränser aldrig varit så många på den västafrikanska rutten som mellan januari och november 2024. 41 756 gränsöverträdelser vilket är 19 procent mer än föregående år.
I centrala Medelhavet har siffran dock sjunkit med 59 procent, vilket Frontex menar är ett resultat av hur myndigheter i Tunisien och Libyen stört smugglares aktiviteter. Det handlar om att EU och flera enskilda EU-länder har gjort dyra uppgörelser med exempelvis Libyen och Tunisien och finansierar deras kustbevakning med mera i utbyte mot att länderna ska stoppa migranter från att lämna kontinenten.
Mellan januari och november förra året var det, enligt Frontex, 62 034 gränsöverträdelser i centrala medelhavet och även här har många mist livet.
1 700 miste livet på den centrala medelhavsrutten
Dödstalet och antalet personer som försvunnit på Medelhavet 2024 har, enligt UNICEF, passerat 2 200 personer, och ungefär 1 700 personer har förlorat livet på rutten i centrala Medelhavet mot Italien och Malta.
– Bara timmar före årets slut sjönk en liten båt vid Lampedusas kust. 20 personer saknas, bland dem kvinnor och barn, säger Regina De Dominicis som är samordnare för flykting och migrantinsatser i Europa på UNICEF i ett uttalande.
UNICEF uppmanar bland annat regeringar att säkerställa säkerhet för barn genom säkra och lagliga vägar för skydd och familjeåterförening samt samordnade sök- och räddningsoperationer.
Räddningsarbete försvåras
Organisationen Sea-watch är aktiva och räddar flyktingar i nöd via båtar samt bevakar Medelhavet från luften via flygplan. För Arbetaren berättar talespersonen Giulia Messmer om hur deras arbete motarbetas.
– Trots mer än 2 200 dödsfall i Medelhavet 2024 har Italien fortsatt att olagligt hindra civila räddningsfartyg. Räddningsfartyg har blockerats vid 12 tillfällen, inklusive Sea-Watch 5, vilket direkt minskar räddningskapaciteten till sjöss. Samtidigt tvångsfördes minst 21 400 människor tillbaka till Libyen 2024, ett uppenbart brott mot internationell lag. I Libyen utsätts migranter för slaveri, tortyr, sexuellt våld och till och med döden, skriver hon i ett mail till Arbetaren och fortsätter:
– Samtidigt har Italien och EU intensifierat sina försök att kriminalisera civila räddningsinsatser vid Europas yttre gränser. De här försöken är inte bara inriktade på räddningsfartyg utan även på humanitära räddningsaktioner för att värna mänskliga rättigheter som sker genom övervakning med flygplan. Det är olagliga politiska trakasserier, säger Giulia Messmer, talesperson för Sea-Watch och avslutar:
– EU-länderna kan dock inte dölja sanningen om deras kränkningar av mänskliga rättigheter, och båda våra Sea-Watch-flygplan kommer att fortsätta sitt arbete för att rädda liv.
Minst 43 personer omkom på jobbet under 2024. En minskning jämfört med 2023, och den hittills lägsta siffran sedan det stora pandemiåret 2020 enligt Arbetsmiljöverkets statistik.
2023 var mörkt med det högsta antalet dödsolyckor på 12 år där minst 65 personer omkom på sina jobb runt om i Sverige. 2024 minskade dock dödsolyckorna något men landar ändå på anmärkningsvärda 43 personer. Detta utöver alla de som omkommer i jobbrelaterade sjukdomar som exempelvis hjärtinfarkt till följd av stress och lungsäckscancer orsakat av bland annat asbest.
Av de som dog på sina jobb var samtliga män och de värst drabbade branscherna var precis som tidigare år bygg- och transport.
Samtidigt visar statistik från Vårdförbundet att kvinnor i betydligt höre grad än män sjukskrivs på grund av stress och utbrändhet. Vanligast är det inom de klassiska välfärdsyrkena som vård och omsorg där brister i arbetsmiljön och problem med schemaläggning spelar en avgörande roll.
2 jan: 48-årig dykare, undervattensbygge, Skåne 14 jan: 52-årig hästuppfödare, klämd under hjullastare, Halland 15 jan: 65-årig lokförare, krock med lastbil, Västra Götaland 16 jan: 68-årig elkraftingenjör, kontakt med elektricitet, Västra Götaland 19 jan: 65-årig budbilschaufför, fallolycka, Kalmar 22 jan: 64-årig lastbilschaufför, påbackad av hjullastare, Västra Götaland 12 feb: 51-årig byggledare, omkom i brand på bygge, Västra Götaland 22 feb: 62-årig busschaufför, kollision med bil, Uppsala 6 mars: 60-årig radioloksoperatör, klämd mellan lok och vagn, Kronoberg 6 mars: 25-årig lantarbetare klämd av lastbil, Västra Götaland 13 mars: Lastbilschaufför från norskt företag, klämd när Lastbilen välte 13 mars: Lastbilschaufför från tyskt företag, körde av vägen och in i ett träd 30 mars: 75-årig egenföretagare, drunknar under arbete vid vattenkraftsstation, Sandviken 1 april: 42-årig chaufför klämd under lastbil, Örebro 2 april: 64-årig grävmaskinist, fallolycka, Västmanaland 12 april: 55-årig lastbilschaufför, klämd under kranbilens bom, Jönköping 18 april: 39-årig svetsare, fall från hög höjd, Gävleborg 24 maj: 32-årig astmasjuksköterska, fallolycka, Uppsala 24 maj: 59-årig maskinmekaniker, klämd av fallande lucka, Norrbotten 27 maj: 23-årig gipsmontör, fallolycka från byggställning, Stockholm 11 juni: 51-årig lastbilschaufför, klämd mellan bil och balk, Kalmar 18 juni: 46-årig byggnadssmed, kollision med lastbil, Stockholm 20 juni: Svetsare från slovakiskt företag faller genom hål i golv 17 juli: 65-årig anläggningsarbetare, hjullastare påkörd av tåg, Norrbotten 27 juli: 71-årig fordonsreparatör, klämolycka, Halland 5 aug: 29-årig slambilschaufför, omkom vid servicearbete i en brunn, Gotland 18 aug: 36-årig lantarbetare, klämd mellan släp och traktor, Östergötland 19 aug: 51-årig maskinförare, klämolycka med hjullastare, Norrbotten 23 aug: 61-årig byggnadsarbetare, klämolycka med skylift, Jönköping 19 sept: 36-årig turistguide, drunkning vid kajakolycka, Norrbotten 20 sept: 25-årig svetsare, i el-olycka, Uppsala 20 sept: Man i 40-årsåldern anställd vid utländskt företag kläms i hiss i Vindkraftverk, Piteå 23 sept: 47-årig underhållningsmekaniker, klämd i pelletsmaskin, Örebro 23 sept: 53-årig tidningsdistributör, bil kolliderade med häst, Piteå 3 okt: 45-årig arbetsledare inom byggindustrin, fall från tak, Stockholm 8 okt: 57-årig lastbilschaufför, träffad av tung last vid lossning, Västra Götaland 18 okt: 53-årig lastbilschaufför, klämolycka, Dalarna 7 nov: 46-årig anläggningsarbetare klämd mellan grävmaskin och vägg, Skåne 19 nov: 64-årig avfallsarbetare, fall ner i underjordsbehållare, Västra Götaland 24 nov: 47-årig lastbilschaufför, trafikolycka, Kalmar 2 dec: 41-årig rivningsarbetare, fall med lastare från hög höjd på bygge, Östergötland 15 dec: Man klämd under traktor, Jönköping 27 dec: Skogsarbetare i 70-års åldern, klämd under rotvälta, Ulricehamn
Siffrorna från Arbetsmiljöverket kan komma att justeras i efterhand . Dödsolyckor till och från arbetet samt dödsfall till följ av sjukdomar orsakade av jobbet ingår inte i statistiken. Källa: Arbetsmiljöverket
För ungefär trettio år sedan infördes individuell lönesättning i LO-yrkena, och med det lämnades makt över till cheferna. Det var urbota dumt av arbetarrörelsen, skriver Emil Boss.
”Jag har jobbat här i arton år. Vi gör samma arbetsuppgifter. Ändå får jag flera tusen kronor mindre i månadslön än de som är de nyanställda som jag lär upp.” Det säger Akram Mardan, lagerarbetare på Region Stockholms sjukvårdslager Medicarrier. Denna kalla decembermorgon står han tillsammans med en grupp kollegor utanför arbetsplatsen. Strejken har pågått i tre dagar.
Arbetet på lagret är mätbart och standardiserat. Det är modernt på så sätt att arbetarna har ganska lite att säga till om. Lagerarbetarna gör samma sak, tillsammans. Ändå kan det skilja sju tusen kronor i månadslön mellan den ena lagerarbetaren och den andra.
Flera av de anställda som strejkade i december har arbetat mycket länge på Medicarrier: Femton år, tjugo år. Ändå har vissa av dem lägre löner än ingångslönerna för de nyanställda som de själva lär upp. Det är absurt, och det sätter fingret på en viktig fråga.
För ungefär trettio år sedan infördes individuell lönesättning i LO-yrkena. I stället för att löner sätts kollektivt genom fackligt inflytande (alltså att arbetarnas fackföreningar beslutar om avtalskrav som gäller lika för alla baserat på enkla variabler som erfarenhet och arbetsuppgifter), lämnades makten över till cheferna. Det var urbota dumt av arbetarrörelsen.
Tiden har gått. Managementkonsulterna har jobbat på. Lönekompendierna har blivit tjockare. I dag återspeglar det individuella löneläget – föga förvånande – i minst lika hög grad arbetarnas relation till sin lönesättande chef som själva arbetsprestationen. På många arbetsplatser är det numera tjänstefel att vara kritisk till ledningsbeslut. När det talas om ledarskap i lönekriterierna, betyder det bara en specifik typ av ledarskap: Den som säljer in chefsbeslut till arbetare. Du kan vara en alldeles enastående ledare, en sådan som får kollegor att gå samman och göra någonting tillsammans, ja till och med någonting så avancerat och ovanligt som att organisera en strejk – gissa om det ger individuellt lönepåslag?
Kommunal överger individuell lönesättning
På många arbetsplatser har arbetsglädjen blivit en uttalad arbetsuppgift, det vet jag av egen erfarenhet. Arbetare får högre lön om de inte klagar (och i stället utstrålar att allt är toppen). I lönekompendierna kan det heta ”tar du en aktiv del i att sprida arbetsglädje på arbetsplatsen?”. Eller: ”Målar du upp attraktiva framtidsbilder för dina kollegor och utstrålar en positiv attityd?”. De exemplen kommer från mitt eget lönehäfte på ett statligt butiksjobb för några år sedan. Denna förtryckande gegga måste få ett slut.
Lagerarbetarna som strejkade på Medicarrier gör helt rätt. Fler borde protestera. Efter trettio år av orättvisor tycks till och med Kommunals ledning förstå att läget är ohållbart. ”Det har inte gynnat medlemmarna, det har lett till en skev maktbalans, säger Malin Ragnegård, Kommunals förbundsordförande till DN. ”Vi vill inte ha individuella lösningar på lön, de upplevs som godtyckliga och orättvisa”.
Trettio år. Den lilla strejken på Medicarrier blev framgångsrik och kort. Det ligger inte i arbetarnas intresse att vänta på förbundsledningarna.
Edvin Alpros om hur en mindre genomtänkt tweet fick helvetets portar att öppna sig.
En märklig kedja av händelser inträffade nyligen när jag på väg till ett styrelsemöte noterar att min cykel inte står i cykelstället. Som ansvarsfull politiker gör jag det enda rätta och lägger ut ett inlägg på twitter där jag förklarar att om det är så att det är en invandrare som ligger bakom stölden så ska han ut ur mitt land!
Mitt inlägg delas snabbt av politikerkollegor, ledarskribenter och andra diplomerade källkritiker och innan mitt styrelsemöte ens hunnit börja har sverigedemokraterna startat en kampanj emot de svenskfientliga cykelstölderna.
En moderat politiker och tillika polis (inget av yrkena verkar vara en skyddad titel) kräver att få sätta in militären för att punktmarkera cyklarna längs med Strandvägen i Stockholm och kristdemokraterna har redan hunnit sätta upp affischer där de uppmanar muslimer att antingen anamma vårt judeo-kristna cykelvett eller återvända hem igen.
På väg hem från styrelsemötet blir jag lite full i skratt när det plötsligt slår mig att jag ju faktiskt inte har haft någon cykel på flera år. Jag försöker kontakta media för att berätta om missförståndet, men de har inte tid för mig, Sverige har gått upp i stabsläge på grund av de eskalerande cykelstölderna och det finns knappast utrymme för woke i det här läget.
Hela Sverige som visitationszon
Lite illa till mods kommer jag hem och slår på nyheterna, och döm om min förvåning när statsministern står och förklarar hela Sverige som en visitationszon. Skulle inte det råda bot på den pågående brottsvågen kan han rentav tvingas utfärda utegångsförbud för samtliga invandrare tills dom erkänner vad dom har gjort med våra cyklar. Vad har jag egentligen satt igång för något?
Därpå följer en extrainsatt debatt: ”Hur många cykeltjuvar tål Sverige”? Inte särskilt många ska det visa sig när en av debattörerna har klätt sig i cykelhjälm och skottsäker väst dagen till ära. Han har tidigare under dagen, till skillnad från PK-media, livebloggat ifrån ett cykelställ på Frölunda torg och säger sig nu frukta repressalier från de kriminella cykelstöldsnätverken.
En bekymrad kristdemokrat flikar in och förklarar att cykelägare måste ha rätt att använda självförsvar. Kärnvapen är inte helt otänkbart, och eventuella civila offer är på tjuvarnas samvete. Liberalerna bryter då in och förklarar att de på sin höjd kommer att gå med på taktiska kärnvapen, för att sedan teatraliskt vända blicken emot kameran för att deklarera ännu en liberal seger.
Hela helvetets portar verkar stå på vid gavel. Jag försöker undvika samvetskval över att jag lade ut det där ogenomtänkta inlägget genom att intala mig att man faktiskt måste ta människors oro på allvar.
Ingen rök utan eld, och tendenser tenderar ju som bekant att amplifieras utan motstånd. Jag bestämmer mig för att skaka av mig det dåliga samvetet och i stället åka och inhandla årets julklappar; cykellås och handeldvapen.
De strejkande arbetarna på MediCarrier vann en viktig delseger i form av höjda OB-tillägg. En kollektiv seger som alla arbetare på företaget kommer att gagnas av. Men vad var det som gjorde att man vann och hur viktig var egentligen strejkens tajming?
Som tidningen Arbetaren rapporterat om i maj och i december har syndikalistanslutna arbetare strejkat vid sjukvårdslaget MediCarrier i Stockholm. Lagerarbetarna strejkade för ett eget kollektivavtal och rättvisa löner. Idag är det fackförbunden Kommunal och Vision som har kollektivavtal på företaget.
Ett eget kollektivavtal lyckades den syndikalistiska fackklubben inte vinna – men däremot tvingades arbetsköparen att börja betala ut 100 procents höjning av OB-tillägg för storhelger och 50 procents tillägg för övriga lätthelgdagar. Ett krav som bland annat Kommunal drivit.
När Arbetaren, som enda svenska tidning, intervjuade de strejkande arbetarna utanför lagret i förra veckan så sade dem också att:
”… ledningen har tagit bort alla våra tidigare förmåner. När det till exempel är obligatoriska medarbetardagar, ofta på helger, fick vi tidigare dubbelt betalt.”
Den här kritiken gav med andra ord resultat med tanke på att företaget nu kommer börja betala ut bättre tillägg för obekväma arbetstider.
Hur avgörande var strejkens tajming?
Förbättringarna slöts mellan MediCarrier och Kommunal, men det som är extra intressant att titta på är strejkens tajming och dynamiken mellan Kommunal och den syndikalistiska fackklubben. Kommunalklubben lade ett krav – syndikalisterna strejkade och sedan gick kravet igenom.
Allt det här utspelade sig under tiden som företaget höll på att förbereda sig inför julen.
När Arbetaren i förra veckan intervjuade Akram Mardan, som är ordförande för den syndikalistiska fackklubben, på Medicarrier så underströk han också:
”Nu är det snart jul och många röda dagar. Det kommer att bli kaos inne på lagret om vi fortsätter att strejka, så jag hoppas verkligen det här ger resultat.”
Huruvida det var Kommunals krav eller syndikalisternas strejk som tvingade Medicarrier till eftergifter – det kanske vi aldrig får reda på. Men vi vet att arbetarnas motstånd i slutändan gav dem bättre villkor.
Turkiets och Israels ockupation av syrisk mark måste upphöra för att Syrien ska kunna gå en fredlig framtid till mötes, skriver Rojavakommittéerna i en debattartikel som riktar sig till de företag baserade i Sverige som möjliggör ockupationen av syriskt territorium liksom krigsbrott i Kurdistan och Palestina.
Den 51-åriga syriska diktaturen har fallit, och medan folket firar på gatorna i Damaskus, Homs och Hama, utnyttjar de regionala stormakterna Israel och Turkiet situationen för att roffa åt sig ännu mer syriskt territorium.
Båda länder kontrollerar sedan tidigare syrisk mark – i södra respektive norra Syrien – och nu utvidgar de sina invasioner genom att upprätta så kallade ”buffertzoner.” Det handlar om regelrätta ockupationer av syrisk mark – mark som riskerar att aldrig återlämnas till det syriska folket.
Alliansen mellan Turkiet och Israel
Israel och Turkiet ger utåt sken av att vara varandras fiender, men deras strategiska samarbete är avgörande för deras respektive krigföring och kontroll i Mellanöstern. Israel genomför ett pågående folkmord mot det palestinska folket, och Turkiet har spelat en nyckelroll i detta genom att säkerställa att 40 procent av Israels totala oljeimport transporteras via turkiska hamnar. Detta ekonomiska beroende gör Turkiet till en avgörande partner i Israels krigföring gentemot Palestina. Samtidigt används israelisk teknologi i Turkiet, vars drönare regelbundet bombar det kurdiska självstyret i Rojava. Dessa vapen har blivit ett dödligt och avgörande verktyg för Turkiets försök att utplåna det kurdiska motståndet.
Genom sin handel och det militära samarbetet har de regionala stormakterna Israel och Turkiet kunnat utvidga sina imperialistiska och expansionistiska projekt, och förvärra lidandet för de folk som redan drabbats av krig och förföljelse. Utan detta samarbete hade deras kapacitet att bedriva folkmord och aggressionskrig varit kraftigt begränsad.
Kampanj mot företaget L3Harris och Accentures inblandning
Som en del av denna imperialistiska och militaristiska samverkan spelar företag världen över en avgörande roll. Ett exempel är det multinationella företaget Accenture med kontor i Stockholm, Göteborg och Malmö. Via ett strategiskt partnerskap tillhandahåller Accenture kritisk IT-infrastruktur för L3Harris, ett företag som i sin tur producerar komponenter för drönare som Turkiet använder i sin krigföring mot kurder, samt för Israels F35-plan som används mot palestinier. I dag terroriserar samma drönare och stridsflygplan folket i Gaza, Libanon och Syrien.
Det syriska folket har redan störtat en tyrann. Nu måste vi stå enade mot Turkiets och Israels försök att utnyttja maktvakuumet för att sprida sitt eget förtryck genom expanderad ockupation. En fredlig och självständig framtid för Syrien är endast möjlig när dessa despoter drar sig tillbaka och det syriska folket får styra över sin egen framtid.
Vi kräver att Accenture avslutar sitt samarbete med L3Harris!
Inga vapenexporter till Turkiet och Israel! Stoppa folkmord och etnisk rensning!
”Dessvärre är mer resurser inget alternativ i Tidö-Sverige där skattesänkningar för de rika går före allt annat.” Per-Anders Svärd om läget i den svenska skolan, där neddragningar presenteras som satsningar samtidigt som ojämlikheten ökar.
Häromveckan presenterades resultaten av den internationella TIMSS-studien som mäter grundskoleelevers kunskaper i matematik och naturvetenskap. För Sveriges del registrerades en liten förbättring på matematiksidan medan de naturvetenskapliga insikterna var oförändrade. I internationell jämförelse är resultaten inte så märkvärdiga. Den genomsnittliga svenska elevens kunskaper svävar någonstans i mitten när man jämför med de andra EU- och OECD-länderna.
Mer besvärande är att spridningen i kunskaper mellan olika elevgrupper inom landet har ökat. Det är en ojämlikhet som har eskalerat de senaste 15–20 åren. Och som nästan alltid är fallet i skolvärlden kan problemet främst hänföras till det sociala arvet.
De starkaste faktorerna bakom skillnaden mellan hög- och lågpresterande elever i TIMSS-studien är elevernas socioekonomiska bakgrund och skolornas socioekonomiska sammansättning. I klartext: Klasskillnader och skolsegregation.
När skolminister Lotta Edholm och utbildningsminister Johan Pehrson nyligen ställde till med presskonferens om TIMSS-resultaten noterade de den växande ojämlikheten som ett problem, men försökte samtidigt rama in resultaten som en seger för den borgerliga skolpolitiken med dess fokus på studiero och faktaundervisning.
Dessvärre är mer resurser inget alternativ i Tidö-Sverige där skattesänkningar för de rika går före allt annat. Samtidigt ska skolkoncernerna ha sitt och staten fortsätta gå med överskott. Det är därför den politiska responsen på skolans problem fortsätter inskränka sig till att vifta med armarna om ordning och skärmtid, samtidigt som strukturförändringarna begränsas till att peta i läroplanerna.
Därtill kommer det magiska tänkandet kring nya ”evidensbaserade metoder” som ska göra undervisningen mer effektiv. Som om vi inte redan visste vad som fungerar! Bättre resultat uppnås när lärare får tid att bygga meningsfulla relationer till eleverna och ges utrymme att kontinuerligt utvärdera och förbättra sin egen praktik. Så, där har ni det. Men det är just de möjligheterna som ständigt naggas i kanten av skolpolitiken.
Större klasser, lägre personaltäthet och färre vikarier
Konstigt nog, får man säga, eftersom politikerna aldrig genomför några försämringar på skolans område. Modellen är i stället att alla beslut presenteras som ”satsningar”. Men i själva verket är tendensen att tillskotten äts upp av inflation och kostnadsökningar och resulterar i nettonedskärningar. Den historiska satsning på skolan Lotta Edholm aviserade för år 2023 visade sig till exempel utmynna i en minsking av skolans finansiering med två miljarder kronor mätt i fasta priser.
I praktiken betyder detta, som fackförbundet Sveriges Lärare visade i en rapport i somras, att 62 procent av lärarkåren fått se neddragningar på sina skolor under 2023 och 2024. I grundskolans klass 4–6 har 71 procent av lärarna upplevt samma sak. Klasserna blir större, personaltätheten lägre och rektorerna måste dra in på vikarier. Inte undra på att över 90 procent av lärarna i undersökningen svarat att de är ”ganska” eller ”mycket oroliga” över vad nedskärningarna i förskolan/skolan kommer att leda till.
Att lärarnas arbetsmiljö är ohållbar har varit klart länge. Det är nästan svårt att föreställa sig i dag, men i början av 1990-talet var läraryrket ett ”friskyrke” som folk kunde trivas med och uppleva som en utvecklande och meningsfull karriär. I dag har jobbet hamnat i kategorin ”riskyrken” – främst på grund förändringar i skolans styrningsformer som påfört lärararna mängder av administrativt extraarbete utan att dra ner på andra uppgifter. Priset betalas i utmattning, värk, dålig sömn och ångest.
Men lärarnas oro gäller inte bara de egna arbetsuppgifterna. Många dras med ständig samvetsstress över elevernas kunskapsutveckling, samtidigt som de ängslas över den vacklande psykiska hälsan bland ungdomen. Om då tillgången till stödpersonal och en fungerande elevhälsa dras undan ökar bördorna på lärarkåren ytterligare. Inte undra på då att så många lärare lämnar skolan. I dag jobbar 35 000 utbildade lärare i andra yrken, samtidigt som lärarbristen växer och försigkomna ungdomar ratar lärarbanan som ett rimligt framtidsalternativ.
Sverige är ett högerland
Man ska visserligen inte romantisera det gamla, rättvisa och jämlika skolsystem som vi en gång hade i Sverige. Även socialdemokratins ”skola för alla” var djupt inbegripen i att sortera elever in i det kapitalistiska samhällets arbetsdelning. Samtidigt är det helt klart att marknadsreformerna sedan 1990-talet väsentligt har förvärrat ojämlikheten i skolväsendet.
Högern skyller förstås problemen på tidigare socialdemokratiska regeringar, men faktum är att Sverige sedan länge har blivit ett högerland. Vi närmar oss nu tjugo år av borgerliga riksdagsmajoriteter som ständigt har blockerat möjligheterna att stärka skolans finansiering eller förändra det skolsystem vi alla måste skicka våra barn till.
Som läget ser ut nu kan vi se fram emot en framtid för skolan som består av växande ojämlikhet ackompanjerad en oändlig serie presskonferenser om studiero och nya neddragningssatsningar. Alternativet är att lärarfacket sätter kraft bakom sina krav, drar med sig föräldrar och marknadiseringskritiker i andra sektorer, och utlyser ett rejält lov tills förutsättningarna ändras.
I början av december förlorade matbudsföretaget Wolt – som första gigbolag – en tvist om arbetsköparbegreppet. Enligt kammarrätten ska Wolt ska ta ansvar för matbudens arbetsmiljö och i domen konstateras att företaget ska ses som arbetsköpare åt buden. I det här avsnittet av Gigwatch-podden pratar Filippa och Pontus om konsekvenserna av denna dom, men också om Hem & Hyras granskning av Tiptapp.
Fredag förra veckan blev sista strejkdagen på MediCarrier. Akram Mardan, som är ordförande för den syndikalistiska driftsektionen på arbetsplatsen, säger att strejken påverkade företaget.
– Från och med nästa år får vi 100 procent i tillägg för röda dagar. Vi pressade dem, vi hade möten både med region Stockholm och MediCarriers styrelse, säger Akram Mardan.
I ett mail till arbetaren skriver HR-chefen Kristiina Söderlind på MediCarrier: ”Efter förhandlingar med fackförbundet Kommunal landande vi på 100 procents höjning på OB-tillägg för storhelger och 50 procents tillägg för övriga lätthelgdagar fr.om. 1 januari 2025.”
Strejken inleddes förra tisdagen. På torsdagen hade driftsektionen möte med bolagsstyrelsen och beskedet om höjd ersättning kom efterföljande måndag. Kampen för kollektivavtal går dock trögare.
– De vägrar. När vi pratar med styrelsen säger de att de inte vill ha ett andrahands-kollektivavtal, säger Akram Mardan, som menar att kollektivavtalet med Kommunal inte efterlevs.
På frågan varför MediCarrier inte vill teckna kollektivavtal med driftsektionen svarar Kristiina Söderlind att MediCarrier idag har två kollektivavtal.
”Ett med fackförbundet Kommunal och ett med fackförbundet Vision. Vi ser inget behov av ytterligare kollektivavtal med andra fackförbund då dessa två avtal täcker in alla som arbetar på MediCarrier.”
Strejken är slut för tillfället men Akram Mardan uppger att driftsektionen ska ha ett medlemsmöte kring hur man ska gå tillväga framöver.
Ola Stinnerbom berättar i sin bok De försvunna samiska kulturarven om hur ett helt folks historia försvinner med det stulna kulturarvet, och hur det kan tas tillbaka. Att ett besegrat folks kultur plundras och förbjuds, eller görs till erövrarnas, är bland de viktigaste processerna i en ockupation.
En pinsam och spänd situation uppstod mellan Spaniens och Mexikos regeringar i slutet av september i år. Sedan 2019 föreligger en begäran att landet som brutalt erövrade Mexiko år 1521 ska be om ursäkt för skövlingen och övergreppen i dess spår. Förutom dödliga sjukdomar utplånades eller slogs hela civilisationer och kulturer sönder, och så svåra levnadsförhållanden skapades att befolkningen ett sekel senare reducerats till omkring 10 procent av tidigare 50 miljoner.
Ockupationen varade i mer än 300 år och förminskade med tiden urfolkskulturen till en spillra. Presidenten Andrés Manuel López Obrador tillade i sitt brev till den spanske kungen att ursäkten gärna får omfatta spanska erövringar av övriga Sydamerika – och för den delen också av mellan- och nordamerikanska områden. Ursäkten har uteblivit, och när den nya presidenten, Claudia Sheinbaum installerades den 1 oktober i år var den spanska kungen inte välkommen på kalaset.
2022 bad den nederländska regeringen om ursäkt för det lidande koloniseringen av bland andra Indonesien och Surinam orsakat. Andra länder vrider och vänder på formuleringar – man vill inte att ursäkterna automatiskt ska leda till krav på återlämnande eller ersättningar för de enorma rikedomar och den kultur som erövrarna tillskansat sig och fortfarande bygger sin ”civilisation” på.
Kanske är kraven på Spanien mer att se som en utfästelse, en ambition till åtminstone ett erkännande av skuld – också för arvet av psykisk ohälsa, självmord, och för det som kallas lateralt våld: då medlemmar i marginaliserade grupper slår mot varandra som ett resultat av förtryck.
Trots frigörelse från sina kolonialherrar är de forna kolonierna ofta uppbundna kring dem. Storbritannien, samlar omkring 30 procent av sina forna undersåtar i alla världsdelar i ett samvälde, den brittiska monarken är fortfarande statschef i 15 av länderna.
Beninbronserna
I Sverige har det de senaste decennierna förts en viktig diskussion kring konst och även mänskliga kvarlevor som stulits från länder som Egypten och Kanada så sent som i början av 1900-talet. Olika föremål har uppmärksammats, dokumenterats, och kanske kopierats innan de har överlämnats. Processen fick långt in på 2000-talet inte kallas ”återlämnande”, eftersom detta sågs kunna framkalla oöverblickbara mängder av krav, utan ”gåva”.
2020 tog Riksantikvarieämbetet (RAÄ) fram riktlinjer för det som nu kallas återlämnande. Här framhåller man att det finns motsättningar mellan olika synsätt – å ena sidan måste man se vikten av att visa kulturföremål för att ge förståelse för andra kulturer, å andra sidan har ättlingar till de som en gång skapade materialet rätt att få tillbaka materialet som en gång togs från dem.
Nyckelfrågan här är hur föremålen en gång förvärvades. ”De flesta återlämnandeärenden är emellertid inte juridiskt grundade utan avgörs efter etiska överväganden”, skriver RAÄ. Museerna har en särskild roll, och arbetar intensivt för att processen ska ske i dialog med mottagaren, ofta i samband med olika ceremonier ”som också kan vara en del i en större försoningsprocess där hanteringen av ärendet bör ske med varsamhet och respekt”.
Ett av de stora ärendena i frågan som diskuterats i decennier är de så kallade Beninbronserna som är en del av de omkring 2 500 konstobjekt som stals av en brittisk militärstyrka vid en plundring av ett kungapalats i nuvarande Nigeria 1897, detta innan palatset brändes ner och kungen avsattes och fängslades. Benin inlemmades i det brittiska kolonialväldet och samlingen såldes över världen för enorma summor.
Historien innehåller här – liksom i alla fall av plundringar i krig och ockupation – privata brott och övergrepp begångna av enskilda militärer. En del av föremålen finns i basutställningen på Etnografiska museet i Stockholm. 2023 beslutade den svenska regeringen att delar av samlingen ska återlämnas till Nigeria.
Regissören Mati Diop skildrar i sin dokumentär Dahomey, som hade premiär i Sverige i oktober i år, den enorma betydelsen och stoltheten hos mottagarna då ett antal av föremålen återlämnades från ett franskt museum till Nigeria. Föremålen skildras som om de har egna röster och verkligen bär på en historia.
Mer än konstföremål
Detta är typiskt – frågan är levande och handlar inte om döda föremål, utan artefakter som bär med sig mångdubbla betydelser. De bär historiska och politiska berättelser, och representerar både kultur- och kultföremål. Det gäller konstföremål men också stulna immateriella kulturarv som traditioner, dans och musik, och även tidiga upptäckter inom matematik, medicin, hållfasthet inom byggnation, fysik och astronomi.
Kolonisering som sker i dag går att härleda till de som begicks för länge sedan – och för mindre än ett sekel sedan. I dag lever många urbefolkningar i samma områden som människor utan flera sekler gamla eller flertusenåriga rötter och kultur i området. Många urfolk har tvångsförflyttats och har i vissa fall förlorat kunskap om sin egen historia, och fortsätter ofta att föra vidare föreställningar som implementerats av erövrarna.
– Samtidigt finns gamla mönster och ritualer som utförs, till exempel vid slakt, utan att man egentligen tänker på det. Som att man ”råkar” spilla lite blod på marken, berättar Ola Stinnerbom.
Han är sångare, dansare, instrumentbyggare och forskare i folk och kultur. I sin bok De försvunna samiska kulturarven (Ekerlids förlag, 2024) skriver han om samisk kultur som förbjudits, förminskats och försvunnit genom medveten utplåning. Hans berättelse känns igen från många andra: varje år kommer nya uppgifter i dagen om hur världens urbefolkningar nekats att tala sitt språk, att utföra sina danser, musik och sina andliga traditioner. Detta har skett i modern tid, bland annat Grönlands inuiter och Kanadas urbefolkning har liksom samebarn skickats till nomadskolor där de tvingats tala svenska och glömma sitt språk och kultur. Många barn och deras föräldrar for mycket illa, båda psykiskt och fysiskt av hanteringen som splittrade familjer och skapade skam.
I norr fanns enorma rikedomar, från 1500-talet fick samerna anpassa sig till statens erövring av deras områden, 1634 hittade man silver. Med kungen kom kyrkan vars syn på samerna blev rådande. Man byggde kyrkor på samernas heliga kultplatser. Kultur förbjöds, innehav av den samiska trumman belades 1692 med dödsstraff som snart också verkställdes.
Ola Stinnerbom menar att trummans profana, musikaliska användning försvann eftersom man var rädd att den förbjudna musiken skulle höras. Gömda och nergrävda trummor förstördes av väder och insekter och man slutade spela på instrumentet för att inte höras. Därigenom glömde man bort att trumman inte bara varit ett verktyg för kontakt med det andliga, och med bortgångna förfäder, utan också varit ett musikinstrument.
Också dansen har varit ett kulturellt uttryck som förnekats som profan, istället har den beskrivits som kaotiska rörelser som förknippats med trolldom – som skulle förbjudas. Men i sin bok presenterar Ola Stinnerbom vittnesmål från bröllop och gemenskap där musiken och dansen – också tillsammans med icke-samiska medmusiker – varit en del av festen.
Detta är ett sätt att se på samer som inte är en del av den exotifierande tyngdpunkten som staten från slutet av 1800-talet arbetade systematiskt för att förknippa med fjällsamerna inför bland annat en ökande turism. Skogssamerna, som tidigare varit en likställd del av samebefolkningen, skildes från de renskötande samerna, och reducerades till en grupp som skulle assimileras in i svenskheten. I början av 1900-talet etablerades rasbiologin officiellt som ett erkänt forskningsfält i Sverige. Enligt den beslutades att fjällsamerna var de som var genuina samer.
Återigen: en uppdelning som historiskt gjordes i statens intresse för kontroll och näringsekonomisk nytta, där kyrkans syn på minoriteter implementerades i samernas syn på sig själva, menar Ola Stinnerbom. Han återkommer ofta också till det laterala våldet.
Samtidigt som samerna splittras menar Ola Stinnerbom att urfolk historiskt sett hållit ihop.
— Jag har träffat samer i Nordamerika. Det finns tre samiska communitys i Alaska som flyttade dit på 1860-talet för att stötta urinvånarna där, säger han.
Vissa av de samiska kulturuttrycken har överlevt på andra sätt än genom samiska traderingar – under radarn så att säga. Prästen Lars Levi Læstadius som verkade i Pajala och Karesuando hade avlägset samiskt påbrå och talade flera samiska språk. Hans kristna väckelserörelse tog fart på 1840-talet och spred sig inte minst bland många samer.
– Læstadius tog in den samiska dansen i læstadianismen där den lever den kvar som fragment, berättar Ola Stinnerbom.
Förbud som leder till självförnekelse
Ola Stinnerbom har grävt i arkiv i många år, och forskat fram en historia som fått andra, även samer, att tvivla och till att börja med ifrågasätta berättelser som man tidigare knappt vågat spekulera i. Det kan finns många skäl till att man inte ifrågasätter gamla sanningar man fått med sig, menar han.
– Brutaliteten mot samerna har lett till självförnekelse av viktiga inslag i kultur och andligt liv. Såren är så oerhört påtagliga också så det är säkert jättejobbigt att börja öppna upp. Hela den samiska kulturen brottas med detta än i dag, och man ser inte alltid varför, säger han. Man måste se att vi är ett och samma folk men med olika näringar och viss kultur. När man i början av 1900-talet tvångsförflyttade folk till Tärnaby skapade man en motsättning till de samer som redan bodde i området.
Tvångsförflyttningarna av samer pågick ända fram till 1950-talet.
– Min mamma tillhörde fjällsamerna men tvingades till nomadskola. När hon blev sjuk i tuberkulos skickades hon hem, hon smittade flera av familjemedlemmarna, innan hon själv fick läkarvård, detta var något som följde henne genom livet, berättar Ola Stinnerbom.
– Jag hade själv en jätteproblematisk uppväxt i Arvika, jag och mina syskon blev kallade lappjävlar och mobbades svårt.
– I Norge finns två folk, med samma rättigheter. Där är det lag på att alla barn ska lära sig om samisk kultur och att jojka. Det betyder att den här osynligheten av det samiska inte finns. I Sverige behandlas samer som ett minoritetsfolk, man har aldrig bett om ursäkt för koloniseringen av Sápmi, inte ens erkänt den, berättar Ola Sinnerbom.
Svenska kyrkan bad om ursäkt för sina brott mot samerna 2016, men det är en tandlös ursäkt eftersom det var staten – det vill säga kungen som kyrkans överhuvud som är historiskt ansvarig, menar han.
Varför tror du att staten ännu inte har erkänt och bett om ursäkt för koloniseringen?
– Större delen av gruvnäringen och industrin ligger i samiskt område. Och där pågår ju fortfarande koloniseringen, säger Ola Sinnerbom.
I Norge slog en domstol 2023 fast att vindkraftverket på fjället Fosen, där samerna hade sina renar, var olagligt uppfört. Vindkraftverket fick ändå stå kvar och skadestånd betalades ut.
– Samerna har rätt att säga nej, men man byggde ändå. Man betalar ut skadestånd för påverkan på renarna och rennäringen, men pengar kan ju inte ersätta en hel kultur, säger han.
– Unesco säger att samerna själva ska äga frågan, varför tillsätts då inte en samisk minister?
Men Ola Stinnerboms bok är inte heller ett ensamt rop i öknen. De senaste åren har litteratur som Elin Anna Labbas Herrarna satte oss hit och Far inte till havet, som handlar om de samiska byar som dränktes under 1900-talets stora vattenkraftsprojekt i norra Sverige, fått många läsare och ökat kunskapen kring samiska historiska erfarenheter. Ann-Helén Laestadius har gett bland andra romanerna Stöld och Straff, om konflikter mellan samer och svenskar. Textilkonstnären, målaren och grafikern Britta Marakatt-Labba var med och startade den samiska konstnärsorganisationen Samisk kunstnerforbund 1979. Bland hennes motiv finns skildringar av den samiska historien.
Trots att uppdelningen av olika grupper tvingats på samerna och lever kvar på många håll som lateralt våld säger Ola Stinnerbom att hans bok mottagits positivt.
– Jag har fått fantastiskt gensvar på boken, inga negativa utspel alls, säger han.
Samerna är i dag Europas enda av FN erkända urfolk, men också ett folk som Ola Stinnerbom kallar ”det historielösa folket”.
Han drömmer om att samerna tillsammans ska kunna erkänna sig som ett folk med en medvetenhet om sitt gemensamma historiska kulturarv.