År 1912 grundades ABF på Brunnsviks folkhögskola utanför Ludvika. Nu, 100 år senare, väljer ABF Nordöstra Storstockholm att lägga ned arbetarrörelsens kanske viktigaste folkhögskola och flytta utbildningen till Borlänge. Trots besked förra helgen om att flytten skjuts fram några månader kvarstår faktum att beslutet har mörkats, agerandet är historielöst och hanteringen horribel.
Enligt ABF Nordöstra Storstockholm – som tog över huvudmannaskapet från LO 2009 – sker flytten på grund av ekonomiska skäl och det anrika namnet ”Brunnsvik” behålls så att utbildningen även fortsättningsvis ska kunna få statsbidrag.
Att skolans lokaler kostar mycket pengar stämmer nog, även om skolledningen i sitt publika resonemang inte inräknar de betydliga intäkterna från Brunnsviks kurs- och internatverksamhet. I senaste numret av tidskriften Folkhögskolan avslöjas det att det inte är första gången som ABF-avdelningen motiverar sina flyttkaruseller och expansiva ambitioner med en för ”hög hyra”. Men oavsett höga lokalkostnader eller inte är sveket likväl lika stort eftersom skolledningen inte har bemödat sig att diskutera alternativa lösningar med vare sig Ludvika kommun, ABF Dalarna eller (den passiva) fastighetsägaren LO.
ABF Nordöstra Storstockholm och skolledningen har talat osanning och tagit beslutet i tystnad. Enligt utdrag från Hyresnämnden stod det klart redan i somras att styrelsen planerade för en flytt av skolan. Men i stället för att informera de antagna eleverna gick rektorn ut och dementerade uppgifterna. Elever och personal på Brunnsvik har således förts bakom ljuset.
Efter kraftig kritik och påtryckningar från bland andra riksdagspolitiker, kommunalråd, fackliga ombud och folkbildare kom så förra helgen beskedet att eleverna får gå kvar på Brunnsvik – läsåret ut. Att flytten nu skjuts fram från nyår, som det var planerat, till sommaren är positivt, men likväl endast en delseger. Från ABF Nordöstra Storstockholms sida tycks det nya beslutet vara ett sätt att kunna rasera Brunnsviks folkhögskola utan att behöva tampas med protesterande elever – som då antingen är på sommarlov eller har avslutat sina studier.
ABF Nordöstra Storstockholms ledning, med verkställande tjänsteman Tommy Hindrikes och folkhögskolans ordförande Lars Starkerud i spetsen, har fegt lyst med sin frånvaro under höstens debatt. De svarar inte på journalisternas frågor och heller inte när skolans elever försöker nå dem på mejl, telefon eller brev. I stället har skolans nuvarande rektor, Sofie Wiklund, fått stå som ensam talesperson för ABF-avdelningens horribla agerande.
Dessvärre har rektorn aldrig försökt väcka opinion i media för att skolan ska kunna överleva på sin nuvarande plats. I stället var det en till synes glad Sofie Wiklund som framträdde i media i samband med beskedet om att skolan skulle flytta och personal förlora sina jobb. Dessutom uppger skolans elever att de aldrig har känt att rektorn stödjer dem i deras kamp för att få gå kvar på den utbildning de har blivit utlovade. Många elever har tagit skada av skolledningens agerande och en del har mått så dåligt att de känt sig tvingade att hoppa av sin utbildning.
Den krassa sanningen är att kronor och ören har varit viktigare än miljö och bildning. Inventarierna i arbetarrörelsens första folkhögskola, som delvis består av donationer specifikt till skolan, reas ut till högstbjudande. Sveriges största folkhögskolebibliotek marginaliseras och kommer att splittras när en del av böckerna hamnar på ABF:s folkhögskola i Häggvik. Ett agerande som både är svekfullt och historielöst. Samtidigt står hyresvärden LO bredvid och tittar bort mot en allt blåare horisont.
Vi har startat en namninsamling för att rädda Brunnsviks folkhögskola. Den startades strax innan beskedet om framskjutning av flytt, men sakfrågan kvarstår. Vi vill rädda Brunnsviks folkhögskola av ideologiska, kulturella, kulturhistoriska och politiska skäl! Ni hittar den på www.namninsamling.se. Sök på ”Rädda Brunnsvik!” och skriv gärna på i kampen om att rädda arbetarrörelsens äldsta folkhögskola.
En nedläggning av Brunnsviks folkhögskola kan beskrivas som att arbetarrörelsens rötter rivs upp och att folkbildningens identitet vittras sönder. Att inte skolans ledning, ABF eller LO förstår detta är både tragiskt, förvånande och ointelligent. Dalademokratens krönikör Ulf Lundén beskriver däremot skolledningens beslut träffande enkelt:
”Om man inte vet varifrån man kommer har man heller ingen aning om vart man skall gå i framtiden!”.
Att lägga ned Brunnsviks folkhögskola är alltså något mycket mer än att bara lämna klassisk mark. Kvar finns upprivna och överkörda elever. Kvar finns ett svek och en saknad av kurage. Kvar finns ett ABF – och ett LO – som mer liknar Svenskt Näringsliv än en organisation som strävar efter bildning av folket.
Arbetare och sympatisörer. Kulturarbetare och folkbildare. Elever och före detta elever: Agera!
Maja Gunn är engagerad i Brunnsviks vänner.