Besökarna på försvars- och säkerhetsmässan var långt färre än vad både utställare och arrangörer hade hoppats på. De 2 000 förväntade besökarna, blev enligt arrangörerna Future Defence and Security Nordic, FDS, bara ungefär 700. Men mässans projektledare Erik Hasselström säger sig ändå vara nöjd.
– Jag tyckte det gick bra eftersom det var så många internationella besökare. 35 olika nationaliteter var representerade. Jag sade nog 2 000 inledningsvis, men vi hoppades på 1 000 besökare, säger han.
Tredagarsmässan riktar sig främst till utländska regerings- och branschrepresentanter, men är även öppen för allmänheten. Mässhallen på Stockholmsmässan, som upplåtits åt FDS, är förutom de utställande företagens montrar i princip tom. En och annan besökare strosar omkring bland automatvapen, övervakningsutrustning och kamouflagefärgad kommunikationsteknologi. En representant för ryska handelskammaren intresserar sig för dansk bordningsutrustning för fartyg. Enligt projektledaren Erik Hasselström har mässan som primärt syfte att främja de små- och medelstora nordiska företagen inom branschen. De fanns också representerade genom ett antal återförsäljare av sikten, kikare och tillverkare av kameraövervakning.
Under torsdagen då Arbetaren besökte mässan var det bara runt ett femtiotal besökare totalt under dagen. Flertalet utställare kunde konstatera att det hade varit glest med folk under alla mässdagarna.
– Jag tänkte att det skulle vara lite mer folk, men det är välordnat och mycket olika grejer att titta på, säger yrkessoldaten Jacob, som är där som besökare med några kollegor från den beridna högvakten.
Bakom uppradade automatgevär står Reuven Wertheim, bredbent med armarna i kors och en keps med den schweiziska vapentillverkaren Kriss logotyp. Företaget är här för att marknadsföra sina automatkarbiner för terroristbekämpning, men på mässan är de representerade som ”soft air guns”-versioner.
– Vad vi ser här är en väldigt sexig modell, säger han och lyfter upp den grovkalibriga modellen Vector.
– För att nedlägga terroristen snabbare behöver jag skjuta snabbare, fortsätter han medan han visar vapnets ovanligt lätta rekyl.
Reuven Wertheim berättar att företagsledaren bestämde sig för att ge sig in på kontraterroristmarknaden efter den 11 september 2001. Kriss främsta kunder är amerikanska specialförband och insatsstyrkor. Men nu hoppas han kunna övertyga även det svenska försvaret att detta är verktyget som krävs för att stoppa en terrorist på Stockholms gator.
– Den svenska armén är ganska intresserad av vår utrustning. Vi är här för att tillfredställa arméns behov. Vårt mål är att bekämpa global terrorism, säger han.
På onsdagen, under mässans andra dag, medan de närvarande besökarna samlades för att lyssna på Kriss seminarium inne på mässan, samlades fredsaktivister för en demonstration utanför. Aktivister från Svenska Freds lokalavdelning Stockholms Fredsförening, nätverket Ofog och Internationella Kvinnoförbundet för Fred och Frihet, IKFF, lade sig ned på marken och spelade döda.
– Det var ett hundratal människor som kom. Vi ville visa den yttersta konsekvensen av vapen och vad de kan leda till, säger Anna Hakami från Stockholms Fredsförening.
Hon anser att mässan inte borde ha ägt rum över huvud taget, och ser den som en medveten satsning för att göra vapenhandel till ett normalt inslag i samhällsbilden. En utveckling som hon och fredsorganisationerna är övertygade om leder till ökad upprustning, vilket är något som Sverige inte borde delta i.
– Sverige är redan världens största vapenexportör per capita och vi tycker att det går i fel riktning. Upprustning och ökad militarisering leder till ökade konflikter och instabilitet, säger hon.
Även de stora svenska tillverkarna fanns representerade genom SAAB:s närvaro. Företagets monter är sparsmakad, med endast foldrar och en tv-skärm där SAAB-planet Gripen passerar i formation till rockmusik.
– Vi tog beslutet att vara med eftersom det är ett svenskt arrangemang och vi är en naturlig del av det svenska etablissemanget, säger Stefan Ihreskog, eventmanager på SAAB.
Han säger att han förstår och respekterar demonstranternas kritik, även om han inte håller med. Samtidigt är ett försvar något som en majoritet av svenskarna är för, annars hade de röstat på andra partier än de som styr landet, hävdar Stefan Ihreskog.
– Nu är det inte vapnet som dödar utan människan bakom som dödar. Vapnen har som syfte att försvara någon.
Förutom de aktörer som hade utställningsmontrar fanns även andra företag inbjudna som föreläsare. En av föreläsningarna på mässan hade titeln, ”Point, click and kill”. Ett av de företag som var bokat för föreläsning var Elta Systems, ett bolag som bland annat tillverkar fjärrstyrning till vapensystem och ägs av den israeliska staten. Det planerade seminariet om system för framtida slagfält fick dock ställas in på grund av Israels attacker mot Gaza.
– Det var de som avbokade. Det hade med det som hände i Israel att göra. De som skulle hålla i seminariet blev inkallade i försvaret. Det var väldigt tråkigt och vi kommer att jobba vidare med dem, säger Erik Hasselström.
Han säger att mässarrangörerna inte hade några betänkligheter att samarbeta med det israeliska företaget, varken före eller efter den senaste tidens strider.
– Inte när det gäller det som de skulle prata om. Det var en teknikdiskussion och ett tankesätt som de hade som vi var intresserade av. Elta som ägs av den israeliska staten har flera bra produkter. Då är de intressanta att ha med i seminarieverksamheten.
Erik Hasselström hoppas på att mässan ska bli ett årligt återkommande inslag, vars besökarantal ska växa. 2018 hoppas han på 10 000 besökare. Han ser gärna att Elta systems håller sitt seminarium på en framtida mässa.
– Vi kommer att diskutera hur vi går vidare med en ny försvarsmässa och då kommer vi att se om de är intresserade.
Den kritik som riktats mot mässan tycker han är helt missvisande.
– Man pratar om dödsmässa och vapenmässa. Men 90 procent av utställarna visade inte upp vapen. Det fanns ett företag som kunde köra med trasiga däck, det fanns fiberteknik och förpackningslådor. Vad har förpackningslådor med dödande att göra?
De utställare som Arbetaren pratade med visade dock upp den militära och polisiära användningen av utställningsobjekten.
– Inriktningen på mässan är försvar och säkerhet. Då blir det förstås mycket försvarsapplikationer, kommenterar Erik Hasselström.
Men Anna Hakami är inte övertygad över vad hon kallar ”Erik Hasselströms lek med ord”.
– Man kan leka med orden och kalla krig för försvar, men försvarsmateriel är krigsmateriel. Mässan är en plattform för vapenhandel. Den är till för att uppmuntra ytterligare upprustning. Vi kommer att fortsätta kämpa för att det inte ska bli några fler mässor.