Osanning, mörkning och nedläggning. Anklagelserna haglar från Maja Gunn i artikeln ”Rädda Brunnsviks folkhögskola” i förra veckans Arbetaren.
Det trots att Brunnsviks folkhögskola satsar miljoner på att få arbetslösa ungdomar i jobb i Borlänge.
Brunnsviks folkhögskola betalar i dag 6 miljoner kronor i hyra, el och uppvärmning för byggnaderna i Ludvika. Därför tvingas vi flytta. Nu när vi satsar på utbildning i stället för fastigheter får vi skarp kritik från dem som värnar platsen Brunnsvik och tyvärr präglas debatten av alltifrån personpåhopp till rena felaktigheter.
Därför är det viktigt att klargöra Brunnsviks lednings agerande:
* I mars går folkhögskoleföreningen till förhandling med Brunnsviks Förvaltning AB som äger fastigheterna. Förhandlingarna strandar den 2 juli och folkhögskoleföreningen säger upp kontraktet för avflytt. Hade avsikten varit att flytta hade vi redan då sagt upp servicepersonalen eftersom de anställda har 6–12 månaders uppsägningstid. I augusti går folkhögskoleföreningen till förhandling med LO:s politiska ledning för att undersöka möjligheten till ekonomiskt stöd. Diskussionen pågår till den 24 september.
* Styrelsen ger den 25 september ledningen i uppdrag att förhandla en flytt av huvudskolan från Ludvika till Borlänge med de tre facken Kommunal, Vision och SFHL. Den 5 oktober förhandlar facken igenom beslutet, utan reservation, och fastslår att processen sköts enligt gällande regler.
* Vid kursstart den 15 augusti informerar rektor eleverna om att folkhögskoleföreningen för diskussioner om hyran och om att det inte var någon fråga om nedläggning, som lokalpressen då skrev. Det tydliggjordes att ”värsta tänkbara konsekvens är flytt”. Ytterligare information för deltagarna har skett den 24 augusti och på morgonsamlingarna 27/8, 3/9, 17/9 och 24/9 där elever, rektor och lärare möts. Dagen efter styrelsens beslut om att gå till förhandling om flytten med facken informerar skolans ledning personal och elever.
Maja Gunn ger i sin artikel också bilden av att skolan har ett flertal avhopp. Vi vill ge perspektiv på saken:
* En deltagare har bytt skola. En deltagare har förvarnat om avhopp till våren. Vi har den här terminen 110 elever i Ludvika och 87 i Sollentuna. 48 personer bor på internat i Ludvika. Brunnsvik är Dalarnas största och en av Sveriges största folkhögskolor och varje år har vi cirka 480 elever på våra långa kurser.
* Alla deltagare har rätt till samtalsstöd.
Folkhögskolan har ett samhällsuppdrag och syftet är att nå så många människor som möjligt och att låta skattebetalarnas pengar gå tillbaka till samhället.
78 procent av alla långkurselever på folkhögskolorna i Sverige gick hösten 2011 på externat och 22 procent på internat. Det enligt en sammanställning av Folkbildningsrådet.
I Borlänge utökar vi vår allmänna kurs, där de som inte har fullständigt gymnasium får läsa in kärnämnena. Vi är specialiserade på dem som har läs- och skrivsvårigheter och jobbar med språkstöd för dem som inte har svenska som modersmål. På alla våra utbildningar jobbar vi utifrån var eleven befinner sig, samtidigt som han eller hon får en insikt i hur arbetslivet fungerar.
Brunnsviks folkhögskola kommer också att starta yrkesutbildningar som regionen har behov av. Det utifrån att Dalarna har en hög arbetslöshet och samtidigt kommer att få arbetskraftsbrist inom några år. Därmed blir Brunnsviks Folkhögskola också länken mellan arbetslöshet och utbildning.
För oss är det viktigt att ge människor en väg vidare i livet. Det handlar om att ge människor en möjlighet att gå från arbetslöshet till jobb, från ett yrke till ett annat, eller att bara studera för sin egen utvecklings skull. Vi vill förstärka både utbildning- och bildningsdelen, ja helt enkelt ge människor möjlighet till ett livslångt lärande.
Brunnsviks folkhögskola utvecklar, utmanar och förändrar.
Det väcker kritik.
TOMMY HINDRIKES, verkställande tjänsteman Brunnsviks folkhögskola
LARS STARKERUD, ordförande Brunnsviks folkhögskola
SOFIE WIKLUND, rektor Brunnsviks folkhögskola