Tidningen Arbetet har gjort en granskning av de senaste 23 månadernas domar i Arbetsdomstolen, AD. Undersökningen visar att det oftare är arbetare som vinner målen.
– Det är så klart fantastiskt, men samtidigt logiskt. De senaste tio åren har varit arbetsgivarnas, säger Sofie Rehnström som är jurist på LO:s avtalsenhet till Arbetaren.
Siffrorna talar sitt tydliga språk. Hittills i år har 51 av de 79 målen som tagits upp i AD slutat med seger för de anställda. Fem har slutat med att parterna vunnit olika delar i förhandlingarna, fyra fall har resulterat i förlikning, och i 19 av fallen har arbetsköparna vunnit. Därmed håller förra årets trend i sig och bryter mot flera år av segrar för arbetsköparsidan.
Enligt Sofie Rehnström beror svängningen på att arbetsköparna under lång tid försökt att ta sig från den så kallade svenska modellen och att de därmed dragit allt fler tvister till domstol.
– Arbetsgivarna blev stärkta av framgångarna i början av 2000-
talet. De blev kaxigare helt enkelt, i takt med att arbetslösheten växte. Men till slut tror jag även att AD tycker att många av dem gått för långt, säger hon.
Samtidigt säger Sofie Rehnström att fler tvister trots allt borde lösas på lokal nivå mellan fack och arbetsköpare innan det går så långt som till AD. Men hon är också självkritisk till hur facken hanterade de första åren av 2000-talet.
– Vi var lite naiva och sena med att förstå att läget på arbetsmarknaden förändrades. Plötsligt var ett handslag inte längre ett handslag vilket tog tid för oss att fatta, men nu vet vi och förhåller oss därefter.
Sofie Rehnström påpekar att det skedde en stor förändring när Svenskt Näringsliv bildades som en sammanslagning av Sveriges Industriförbund och Svenska Arbetsgivarföreningen våren 2001.
– Det kom in allt fler lobbyister och jurister inom organisationen som ville testa massor av avtal genom att dra dem till domstolen. De tog ett strypgrepp på en stor del av förbundet vilket ledde till massa tvister, säger hon.
Enligt Jonas Milton som är vd och förbundsdirektör på arbetsköparorganisationen Almega kan den nya statistiken till största delen förklaras genom att många företag inom nya branscher på arbetsmarknaden inte tillhör någon arbetsgivarorganisation. I stället vänder de sig till advokatfirmor för att försöka lösa tvister med facket.
– Advokaterna vill naturligtvis tjäna pengar, men det är ju inte vårat mål. Vi vill hjälpa företagarna och är betydligt mer försiktiga, säger han.
Jonas Milton tycker också, precis som Sofie Rehnström, att många arbetsgivare går för lätt till AD.
– Det är bättre att försöka göra upp genom förhandlingar i stället för att springa till domstolen. Märker vi att ett ärende inte går att vinna drar vi det aldrig vidare, säger Jonas han.
Kent Källström är professor i civilrätt, där arbetsrätt ingår, vid Stockholms universitet. Han delar Jonas Miltons uppfattning.
– Man ska alltid vara försiktig med sådan här statistik. Den som står för stämningen till domstolen har oftast uppförsbacke. Det är den som får bära bevisbördan.
Så du tror inte att det rör sig om en attitydförändring hos AD?
– Nej. Tidigare var det oftast facken som drog mål till domstolen, då förlorade de oftare. Nu är det nog arbetsgivarna och därav statistiken.