Tunisiens största fackförbund Union Générale Tunisienne du Travail, UGTT, som organiserar en halv miljon arbetare utlyste i slutet av förra veckan en generalstrejk i dag, torsdag. Det sedan flera av fackförbundets medlemmar angripits av regeringstrogna demonstranter i huvudstaden Tunis den 4 december i samband med högtidlighållandet av dödsdagen för UGTT:s grundare Farhat Hached. Tio personer uppges ha skadats i attacken.
Att UGTT uppmanar till generalstrejk är ovanligt, det är bara tredje gången sedan fackförbundet grundades 1946. Inför den planerade generalstrejken drabbade hundratals anhängare till det islamistiska regeringspartiet Ennahda samman med fackliga aktivister på Tunis gator under den gångna helgen.
– Fackföreningsrörelsen har alltid varit stark och självständig i Tunisien och spelade en nyckelroll under revolutionen, säger Rickard Lagervall, islamolog och Tunisienkännare vid Lunds universitet, till Arbetaren.
Oroligheterna i Tunisien har eskalerat de senaste månaderna. Invånare i flera tunisiska städer protesterar mot fattigdom, polisvåld och arbetslöshet. Ilskan riktats mot landets nuvarande regering, vilken av de protesterande jämförts med diktatorn Zine El Abidine Ben Ali som tvingades avgå i januari 2011.
Men upprinnelsen till de senaste veckornas konflikter uppges ha börjat med demonstrationer i staden Siliana, tolv mil söder om Tunis.
Protesterna trappades upp den 27 november då tusentals människor marscherade till stadshuset i protest mot den omfattande arbetslösheten. Väl framme möttes de av poliser som sprutade tårgas och sköt gummikulor och så kallade ”birdshots” (små blyhagel) rakt in i folkmassan.
– Vi bad regeringen att investera mer och skapa arbetstillfällen här, den svarade genom att skjuta oss, sade en av demonstranterna i ett nyhetsinslag i tunisisk tv.
Mer än 200 demonstranter ska ha skadats vid polisinsatsen och 20 av dem riskerar att få bestående synnedsättningar. Det enligt en rapport från människorättsorganisationen Human Rights Watch.
– Den kravallpolis, som spelade en central roll i det blodiga försöket att utplåna den tunisiska revolutionen för två år sedan, verkar fortfarande använda övervåld mot demonstranter, säger Eric Goldstein, biträdande Mellanösternchef på Human Rights Watch, i ett uttalande.
Förra söndagen gick arbetare runt om i Tunisien ut i strejk för att visa sin solidaritet med folket i Siliana. UGTT försökte då inledningsvis lugna demonstranterna och bad dem upplösa strejken. Men efter det brutala polisingripandet och attacken på fackmötet beslutade fackförbundet att uppmana till generalstrejk. UGTT anklagar också den nuvarande regeringen för att ligga bakom attacken. Förbundets generalsekreterare Hassine Abbassi kräver dessutom att Ennahda ska gå ut med en offentlig ursäkt till det tunisiska folket.
Enligt tv-kanalen al-Jazira har representanter för den tunisiska regeringen fördömt attacken på de fackliga aktivisterna. Men regeringen anklagar trots det landets vänstergrupper för att underblåsa oroligheterna som blossat upp i flera städer.
– Facket har fortsatt att driva kraven på social rättvisa och resursfördelning vilket lett till stora spänningar och konflikter mellan dem och regeringen, säger Rickard Lagervall.
Men enligt honom pågår det också interna konflikter inom landets fackföreningsrörelse då meningarna, huruvida facket ska delta i det politiska oppositionsarbetet eller enbart fokusera på de fackliga frågorna, går isär.