…insats för yttrandefriheten: Personen som förvandlade L**s V***s konstverk Nimis till en minaret. Träd fram okände hjälte.
…ojämnaste: The Newsroom blandade bländade dialog och en åtminstone med amerikanska mått mätt sund mediakritik med smetig patriotism, sentimentalt dravel och manschauvinistisk lyteskomik. Och när sköne killen Will McAvoy plockade fram gitarren på hemmafesten ville åtminstone jag hacka ut ögonen på mig själv med fjärrkontrollen och proppa in dem i öronen. Ett stort minus också för avsaknaden av realistiska mediadetaljer som utlasningar och frilansare i kö till mikron.
…ogenerade polisreklam: tv-serien Malmöpolisen. Visst behöver polisen i Malmö all reklam den kan få. Men man kan fråga sig om det verkligen är Sveriges Televisions uppgift att producera den.
…otacksammaste uppgift: Jeremy Renner fick uppdraget att ersätta Matt Damon i den fjärde filmen om agenten Jason Bourne och gjorde det bra. Det är verkligen inte Renners fel att filmen inte höll hela vägen.
…nyttiga idioter: alla journalister som gladeligen står till tjänst varje gång L**s V***s vill synas i media.
…mest glädjande comeback: det klasshatas öppet igen. Tack Johan Jönsson med flera.
…tristaste remake: hela Europa håller på att förvandlas till en taskigt uppdaterad version av Weimarrepubliken. Massarbetslöshet, misär, fattigdom finanskriser, fascister på gatorna, fascister i parlamenten. Kan vi stoppa det här innan vi också får genomleva en remake på det som kom efter Weimarrepubliken?
…I wanna sleep with common people: Den hemlige miljonären.
…minst lästa bok: Less than Zero, Slavoj žižeks tegelsten om Hegel. Arbetarens Fredrik Österblom kan mycket väl vara den enda människan i världen som läst hela.
…förolämpa/-re/-de: Göran Malmqvist.
…mest missuppfattade konstprojekt: Kent Ekeroth ville ge Dogma återupprättelse genom att spela in Idioterna 2. Han samlade helt enkelt de mest idiotiska människor han kunde hitta, ställde dem framför mobilkameran och bad dem bete sig precis som vanligt.
…förlorare: Yttrandefriheten. I ett av våra grannländer sitter ett band i fängelse för att ha spelat en av sina låtar i en kyrka. På andra ställen sitter en väldig massa fler människor i fängelse för att de sagt, skrivit eller sjungit eller till och med tänkt skriva saker som misshagar diverse potentater.
…diktsamling: Lorentz & Sakarias Himlen är som mörkast när stjärnorna lyser starkast är en av årets bästa skivor som blir en årets diktsamling om man blundar och lyssnar stilla.
…omvända klasskamp: fuskebyggeprogram i tv där hurtig mediatjej och skön advokatkille med skägg jagar hantverkare som påståtts ha slarvat med renoveringen av dyra villor.
…isbjörnen Knut: Prinsessan Estelle.
…yrvaknaste: de rockjournalister som inte bara fått för sig att Swedish House Mafia spelar house utan dessutom att pojkbandet uppfunnit genren och nu är i färd med att exportera den till resten av världen.
…podcast: Vad blir det för rap? Sanna, Petter och Hugo gör världens mysigaste podcast om rap och lyckas med konststycket att vara vansinnigt nördiga utan att kännas dryga samt att vara roliga och intressanta även om man inte kan nämnvärt mycket om rap.
…svenska actionfilm: Saabs nya attackdrönare, Neuron, flög i Frankrike; dödligt smäcker våtdröm och oemotståndligt juckobjekt för svenska knähundar med pitbullkomplex. Mer macho än en nytorterad Hamilton i arabisk öken.
…min stora, feta grekiska tragedi: affärerna kring Håkan Juholt hade allt man kan önska av ett antikt drama. Konspirationer, rygghugg, intriger och ett saftigt fadersmord.
…fascistoida världsbild: The Dark Knight Rises. Det militärindustriella komplexets furste räddar Wall Street från pöbelvälde och hotfulla gulingar. Likt en romersk kejsare adopterar han sedan en efterträdare och deifinieras själv av stadens tacksamma patricierklass.
…anti-klimax: Prometheus. All denna förväntan bara för att få se Lisbeth Salander kräkas i en papplåda någon gång i framtiden, någonstans i rymden.
…Je ne sais quoi: Björn Ranelids melodifestivalbidrag.
…postkoloniala missionärer: upphovspersonerna
till Kony 2012.
…kulturperson: Olof Palme som inom loppet av några månader dök upp i tre filmer; först som martyr (Palme), sedan som pedofil (Call Girl) och slutligen som hobbyverksamhet för män i övre medelåldern (Hassel). Alldeles uppenbart lever landet med ett svårartat Palmekomplex.
…saknade: Chris Marker, Larry Hagman, Whitney Houston, Tony Scott, Donna Summer, MCA, Gabriel ”Gubb” Åberg, Gore Vidal, Eric Hobsbawm, Ravi Shankar, Tom ”Internal Dread” Hofwander, Dory Previn, Pete Namlook, Alexander Cockburn, Gita Sereny, Stig Saeterbakken. Vila i frid.
…bakom varje narcissist: medan Julian Assange försöker stjäla showen på mer och mer pinsamma sätt riskerar en av Wikileaks verkliga hjältar, Bradley Manning, ett overkligt långt fängelsestraff. Kan vi engagera oss i hans öde i stället?
Bradley Manning. Otack är världens lön. Foto: SCANPIX
…kulturskymning: 3D-filmer är fortfarande bara regissörens sätt att säga ”jag nådde inte ända fram den här gången så jag lade på några fräcka effekter istället. Det kommer att kännas som om köttbullar, rymdskepp eller tokiga katter kommer farande in i salongen.”
…Per Ahlmark: Bengt Ohlsson.
…viktigaste kliv: Frank Oceans ut ur garderoben. Ocean kom ut som bisexuell i årets vackraste brev där han berättade om sin kärlekshistoria med en annan man. I en värld där varje kliv ut ur garderoben fortfarande är politiskt är det en stor och viktig sak.
…antropologiska studieresa: Föreningen Allt åt alla ordnade Safari till exotiska överklassområdet Solsidan utanför Stockholm där lokalbefolkningen brottas med tunga ovanförskapsproblem och svår kriminalitet. Så nära oss och ändå så främmande. Mer studier kan förhoppningsvis lära oss hur vi ska hjälpa dem att bryta det sociala arvet.
…en inställd spelning är också en spelning: hologramkonserter.
…stilikon: det enda riktigt intressanta med OS i London var att ett mod vann guld i tempoloppet i cykel. Bradley Wiggins som tidigare under året dessutom vunnit Tour de France är de stiligaste som hänt sporten under året.