– Det han sade var ganska väntat. Jag tolkade det som att han talade direkt till militären, som ett sätt att stärka dem, säger Barakat Zakhour från det svenska nätverket Stöd den syriska revolutionen, till Arbetaren.
Trots att allt fler internationella röster den senaste tiden höjts för att al-Assad måste avgå gavs inga tecken på det under framträdandet i den statliga syriska televisionen. Avhoppen från militären blivit allt fler de senaste månaderna men bland publiken inne på operahuset satt jublande regimanhängare som visade presidenten sitt fulla stöd. Samtidigt pågår striderna runt om i landet mellan armén och oppositionen medan flyktingströmmarna ut ur landet fortsätter.
Presidenten skyllde de senaste två årens blodbad på terrorister och utländska fiender, samtidigt som han förnekade att det skulle pågå någon revolution i landet. ”De sprider terrorism och kallar det revolution, men det är det inte. Revolutioner behöver intellektuella. Finns det några?”, sade han bland annat.
Bashar al-Assad tackade även Ryssland i sitt tal, för att landet så länge upproret i Syrien pågått motsatt sig all utländsk inblandning. Men nu tror flera experter att Ryssland kan vara på väg att byta sida i konflikten. För några veckor sedan erbjöds nämligen delar ur den syriska oppositionen samtal med den ryska regeringen, något som kan tyda på att Ryssland förväntar sig att al-Assads regim kommer att falla.
– Jag är säker på att det var sista gången vi såg honom så här i tv. Ingen president kan flygbomba sitt eget land och komma undan med det, säger Barakat Zakhour.
Barakat Zakhour säger att han inte ser några andra alternativ än att stödja den fria syriska armén både ekonomiskt och militärt.
– Bashar al-Assad har visat att det inte finns något utrymme för en politisk lösning. Våldet mot befolkningen måste stoppas, och då är det mest effektiva att stödja den fria syriska armén.
Även Leif Stenberg, som är islamolog och Syrienexpert vid Centrum för Mellanösternstudier vid Lunds universitet, säger till Arbetaren att situationen för al-Assads regim bli allt svårare.
– Som det ser ut just nu hårdnar striderna i närheten av Damaskus och det verkar inte finnas någon öppning för en fredlig lösning, säger Leif Stenberg.
Vad tror du om den närmaste framtiden för al-Assad och hans regim?
– Oppositionen äter sig in allt mer och har bland annat tagit över viktiga flygbaser den senaste tiden. Regimen kan omöjligt hålla sig kvar i sin nuvarande form så jag skulle inte bli förvånad om de därför lämnar Syrien och beger sig till något annat land. För Bashar al-Assad börjar det bli en ren överlevnadsfråga. Det andra alternativet är att han fångas in av oppositionen och ställs inför domstol. Vad som sedan händer är däremot svårt att säga, inbördeskriget kan mycket väl fortsätta mellan de grupper som just nu ingår i den fria syriska armén.
Leif Stenberg tror även han att Rysslands roll i konflikten kan vara på väg att förändras. Från Moskva är man nämligen, enligt honom, väldigt intresserade av att upprätthålla goda relationer med de som eventuellt efterträder Bashar al-Assad. Något som Leif Stenberg samtidigt menar riskerar att försvåra arbetet med att få ett slut på inbördeskriget som sedan mars 2011 kostat 60 000 människor livet.
– Det är ett allvarligt problem att så många länder tycks involverade i Syrien just nu. Alla länder har sina intressen och problem kan komma att uppstå om olika grupper i Syrien blir ombud för dessa när regimen fallit.