– Hela den israeliska högerflygeln har stärkts enormt den senaste tiden, säger Per Jönsson som är associerad redaktör vid Utrikespolitiska institutet i Stockholm till Arbetaren.
De senaste veckorna har partiet Habayit Hayehudi fördubblat sina opinionssiffror och väntas enligt förra veckans mätningar få mellan 16 och 18 av Knessets, det israeliska parlamentets, sammanlagt 120 mandat. En dramatisk ökning om opinionsläget håller i sig. I dag har Naftali Bennetts parti tre mandat men sedan det förra valet 2009 har tonläget i debatten skjutits allt mer åt höger.
Enligt Per Jönsson på Utrikespolitiska institutet beror det till stor del på att majoriteten av de israeliska väljarna tappat tron på en lyckad fredsprocess med Palestina. Samtidigt går den 40-årige Naftali Bennett till kraftiga angrepp mot Benjamin Netanyahu och det styrande högerpartiet Likud. Bland annat har han sagt att han som officer i ett av den israeliska arméns elitförband skulle vägra lyda order om avhysning av bosättare på det ockuperade Västbanken.
Naftali Bennett och hans parti är även starka motståndare till en palestinsk stat och har under valrörelsens slutspurt sagt att Israel måste lära sig leva med omvärldens fördömanden av ockupationen av palestinska områden.
Trots opinionssiffrorna räknar dock de flesta bedömare med att Likud och premiärminister Benjamin Netanyahu kommer att sitta kvar vid makten, men att uppstickande partier som Habayit Hayehudi kan ställa till problem. Inte minst genom att politiken inom det styrande partiet också dras ännu mer mot höger.
– Inom Likud finns i dag betydligt hökaktigare kandidater än tidigare. Vissa av dessa får nästan Benjamin Netanyahu att framstå som vänster, säger Per Jönsson.
Debatterna inför valet har nästan uteslutande handlat om landets utrikespolitik. Trots stora protester i somras, mot bland annat låga löner och ungas svåra situation på bostadsmarknaden tycks de frågorna nu helt ha försvunnit.
Lisa Strömbom är filosofie doktor i statsvetenskap och expert på Israelisk inrikespolitik vid Lunds universitet. Hon säger till Arbetaren att det tuffare säkerhetsläget gynnat landets högerpartier.
– Om opinionssiffrorna står sig och högerpartierna vinner mark skulle det innebära ett ökat stöd för en utvecklad bosättningspolitik och allt större kompromisslöshet mot Palestina.
Lisa Strömbom delar Per Jönssons uppfattning om att många israeler är trötta på fredssamtal som inte ser ut att leda någon vart. Det är bland annat därför, säger hon, som Socialdemokraterna ser ut att tappa flera mandat och därmed mista sin plats som Israels andra största parti.
– Traditionellt sett är det ju landets arbetarparti som stått för talet om en fredlig lösning. Men många orkar inte ens tänka på det i dag. Den allt mer uppiskade stämningen om hot utifrån gör att högern vinner mark, säger Lisa Strömbom.