På bara 100 meters promenad längs turistorten Dahabs plaza syns ett tiotal igenbommade eller tomma lokaler. En restaurang, ett kafé, en bokaffär, en till restaurang, alla har fått stänga under det senaste året. Det är i dag nästan två år sedan den egyptiska revolutionen inleddes och konflikter mellan olika politiska grupperingar pågår fortfarande. Turismen i landet har lidit stora ekonomiska förluster då branschen är extra känslig för politiska oroligheter. På Sinaihalvön är många samhällen helt beroende av turismen.
– Det finns olja, det finns kolgruvor, fiske och stora hamnar här på Sinai, men alla pengarna från den verksamheten går till Kairo. Vi har bara turistnäringen att leva på, säger Salem Abu Faraj.
Han har arbetat med turism i nästan hela sitt liv. Före revolutionen kom 100–150 turister i veckan till hans beduinläger norr om Dahab. Nu står lägret tomt. De drygt 40 familjemedlemmar som varit beroende av de inkomster hans verksamhet dragit in måste hitta andra sätt att livnära sig. I dag jobbar Saleem Abu Faraj med jakt och fiske. Det ger mat för dagen, men sällan några pengar då väldigt få vill köpa, säger han.
– Jag har fått sälja min bil, ibland säljer jag lite mark för att få pengar. Men markpriset är väldigt lågt nu.
Adham Ahmed Ali är guide och beduin. Han menar att många utländska turistföretag försöker tjäna på oroligheterna i Egypten.
– Agenterna spelar ett hårt spel, de vet att vi är i en svår knipa. Antingen pressar de ned priserna eller så skickar de folk till andra destinationer, säger Adham Ahmed Ali.
Enligt honom har även en del av turisterna börjat med liknande strategier för att pressa ned priserna. Mycket av turistverksamheten har flyttat bort från mindre turistorter som Dahab till bland annat Sharm El Sheikh. Då blir det svårare för lokala turistarbetare och småföretagare att komma i kontakt med turisterna.
– Många arrangörer tar med turister på båtar för att dyka eller snorkla på korallreven. Men de skrämmer upp dem så att de aldrig vågar komma i land till stränderna där vi jobbar, säger Adham Ahmed Ali.
Tidigare har lokalbefolkningen och främst beduinerna haft ett ansvar som guider till dessa platser, men enligt Adham Ahmed Ali väljer företagen att ta in billigare arbetskraft från andra städer i Egypten som Kairo eller Alexandria.
– De är oerfarna och vet inte hur man ska skydda korallreven.
Många av turistarbetarna på Sinaihalvön är besvikna på den nuvarande presidenten Muhammed Mursi. När presidenten varit på officiellt besök i Sinai har han valt bort att besöka den viktigaste staden för Sinaihalvöns turistnäring, Sharm El Sheikh. Kanske beror det på att staden har varit förre diktatorn Hosni Mubaraks hemvist och därmed en symbol för den forna regimen. Men många menar att det snarare handlar om ett avståndstagande från strandturismen.
– Muslimska brödraskapet är totalt emot strandturism. Du vet, bikinis och alkohol på stranden, säger Sherihan Al Gammal.
Sherihan Abu Gammal äger ett par lägenheter norr om Dahab som hon hyr ut till turister och mer långtidsboende besökare. Hon tror inte att strandturismen kommer att förbjudas, men att Muslimska brödraskapet kommer att ignorera de behov turistorterna har.
– Effekten blir densamma, det är lite som om du har ett barn som är sjukt. I stället för att ta det till doktorn och ge det medicin lämnar du det bara utan stöd. Förr eller senare kommer det att dö.
Att många islamister upplever strandturismen som ett problem råder det ingen tvekan om, det har redan talats om införandet av hårdare alkoholrestriktioner som förbud att dricka på allmän plats och höjd alkoholskatt. Men Muhammad Mursi står inför ett svårt dilemma då turismen är en viktig inkomstkälla för landet. År 2010 genererade turismen 6 procent av Egyptens BNP och hela 11 procent om man räknar med indirekt verksamhet som är beroende av turismen.
Den svenska turismen till Egypten är långsamt på väg tillbaka sedan svackan under revolutionens start i början av 2011. Till exempel var under vintersäsongen 2011–2012 antalet resenärer till Egypten genom researrangören Apollo nere på hälften i jämförelse med innan revolutionen. Denna vinter har andelen gått upp till 70 procent.
Åsa Johnsson är informatör på Apollo. Hon menar att svenskarna inte längre är rädda för att resa till Egypten, trots oroligheterna i vissa delar av landet.
– Vi i Sverige har lärt oss om geografin i Egypten, folk vet att Kairo ligger sju timmar från turistorterna.
Men om turisterna hinner komma tillbaka till Dahab i tid återstår att se. Många småföretagare har tvingats sälja sin mark ”för inget mer än damm”, som Adham Ahmed Ali uttrycker det. Utan den marken blir de tvungna att arbeta för andra när turisterna väl kommer tillbaka.