Sverige har tre barnintensivavdelningar av det specialiserade slag som finns vid Skånes universitetssjukhus i Lund. De andra två ligger i Stockholm och i Göteborg. I april, om tre månader, kan avdelningen i Lund tvingas stänga, då 32 av avdelningens 45 sjuksköterskor sade upp sig den 24 januari.
Enligt Region Skåne pågår fortfarande förhandlingar med facket, vilket Mats Runsten, ordförande för Vårdförbundets avdelning Skåne, bekräftar. Men även om Region Skåne skulle presentera lösningar som garanterar sjuksköterskorna en lön på samma nivå som i det gamla avtalet är det inte säkert att de som sagt upp sig vill komma tillbaka, menar Mats Runsten.
– Ja, vi kan ju skriva avtal med Region Skåne, men även om våra medlemmar får pengarna tillbaka är det inte säkert att de vill gå tillbaka. Flexibiliteten i verksamheten har försämrats och har man en gång blivit trampad på så…, säger han.
Bakgrunden till konflikten är det beslut om att likrikta alla arbetstidsmodeller och ändra den så kallade poängmodellen som Region Skåne fattade förra året. Det nya avtalet innebär enligt Mats Runsten att sjuksköterskorna måste arbeta fler timmar till en lägre ersättning. Därtill innebär den nya arbetstidsmodellen mindre flexibilitet och en försämrad arbetsmiljö.
– Våra medlemmar säger att de har försökt förklara sitt arbete för tjänstemännen, men de har inte lyssnat utan haft en arrogant attityd. Därför känner sig våra medlemmar kränkta och trampade på, säger Mats Runsten.
I ett pressmeddelande beskriver Wiveca Lind, specialistsjuksköterska och en av dem som sagt upp sig, hur hon och hennes kollegor alltid har ställt upp på att jobba extra när det behövts och varför de nu har fått nog.
– Vi tar den tiden från våra familjer, vänner och aktiviteter för att vi tycker att vårt arbete är så viktigt. Vi får också oerhört mycket tillbaka från barnen, föräldrar och anhöriga. Dessutom har vi fått skälig ersättning för den obekväma arbetstiden. Nu vill Region Skåne sänka den. Detta trots att vår närmaste arbetsgivare och våra egna analyser visar att det här flexibla systemet är mycket bra. Vi känner inte alls igen oss i Region Skånes siffror och förslag på arbetstidsmodeller som innebär kraftiga försämringar för oss. Det handlar om drygt 2 000 kronor mindre i månaden. Det blir också försämringar för de svårast sjuka barnen som vi vårdar. Vi tycker att det är en fara för patientsäkerheten, säger Wiveca Lind.
Regionens förhandlingschef Gösta Rehnstam hoppas att sjuksköterskorna kommer att ändra sig när förhandlingarna är klara. Vad det gäller lönesänkningen säger han att Region Skåne är villiga att kompensera för den och andra skillnader som uppkommer i och med det nya avtalet. Samtidigt menar han att likriktningen av arbetstidsmodeller är en viktig förändring som måste kunna genomföras.
– De moment som skapar flexibilitet finns i det nya avtalet, vi har ju bejakat själva grundidén. Sedan är nog våra bilder lite olika i hur den här processen har gått framåt, säger han.
Enligt Mats Runsten kommer barnintensivavdelningen att tvin-gas stänga inom tre månader om bara hälften av de som sagt upp sig gör slag i saken. Det är en situation som Gösta Rehnstam erkänner skulle vara väldigt besvärlig. På frågan om Region Skåne kan se brister i hur de hanterat situationen svarar han att det är för tidigt att säga.
– Just nu försöker vi hantera den här situationen, sedan får vi utvärdera i efterhand om vi kunde gjort saker annorlunda.
Enligt Mats Runsten skulle en liknande situation kunna uppstå också inom andra områden.
– Ja, det mullrar i leden nu. Jag tror inte att Region Skåne har förstått det. Trots att Vårdförbundet har påpekat det länge så har vi inte blivit lyssnade på, säger han.