– Jag finner inga ord för hur de behandlar människor. Och det är självklart att skogsbolagen känner till hur det ser ut, men de är bara ute efter lägsta möjliga pris när de tar in underentreprenörer.
Det säger mannen som vill vara anonym då han fortfarande har en del uppdrag inom skogsindustrin där han bor i södra Lappland. Han har jobbat som arbetsledare i över 30 år, bland annat åt det av Svt:s Uppdrag Granskning utpekade företaget Skogsnicke AB i Vännäs, en av de mest anlitade underentreprenörerna i den svenska skogsbranschen.
Han berättar om en händelse ute i skogen som han minns väl. En produktionsledare från skogsföretaget Holmen kom ut till platsen där plantor skulle sättas av gästarbetare från Thailand.
– Han ställde sig på en stubbe och tittade på de thailändska arbetarna som höll på att sätta plantorna. Så pekade han på vissa som han ville skicka tillbaka, för att de inte arbetade tillräckligt snabbt. Jag protesterade och förklarade att det är ett hårt och svårt jobb, särskilt i början. Men de är vana att behandla människor hur som helst de här bolagen. Han ryckte även upp plantor som han ansåg planterats dåligt.
Såväl de stora skogsföretagen som GS – facket för skogs-, trä- och grafisk bransch – reagerade kraftigt efter Uppdrag Gransknings inslag om hur gästarbetarna från Kamerun behandlats.
– Det är naturligtvis tråkigt det som kom fram. Men jag tror inte det här är vanligt, vi har ett väldigt välutvecklat samarbete med de fackliga organisationerna, säger Lars Johansson, distriktschef för Holmen Skog i Umeå, till Arbetaren.
Sedan hänvisar han till Jan Sandström som är skogschef vid Holmen Skog region Örnsköldsvik och som är den som haft kontakt med det granskade företaget Skogsnicke AB.
När Arbetaren når Jan Sundström vill han inte prata utan slänger på luren. Efter en stund ringer han dock upp och säger att han trodde att det rörde sig om en telefonförsäljare. Men han vill fortfarande inte kommentera några av de uppgifter som framkommit i Uppdrag Granskning utan hänvisar i stället till Jeanette Tretten som är informationschef på Holmen Skog.
Hon säger till Arbetaren att Holmen efter Uppdrag Gransknings program genast börjat arbeta med nya rutiner inför kommande planteringssäsong. Samt att företaget inte kände till hur utländska gästarbetare behandlats av de anlitade underentreprenörerna.
– Det här är förfärligt tråkigt. Alla som arbetar hos oss ska ha sjysta villkor.
Men tycker du inte det låter konstigt att ni inte skulle känna till villkoren ute i skogen?
– Jag förstår att det låter konstigt och det är beklagligt, men det visar bara att vi måste se över våra rutiner. Och det har vi som sagt redan börjat med.
På vilket sätt ska ni förbättra kontrollen av dem ni anlitar?
– Jag kan inte gå in på det nu, men det pågår som sagt.
Jeanette Tretten säger också att Holmen avslutat allt samarbete med företaget Skogsnicke AB och att de inte kommer att anlita dem igen.
Även från fackets sida säger man sig vara förvånade över uppgifterna som kom fram i förra veckans tv-program.
– Det är helt fruktansvärt. Vi hoppas verkligen skogsbolagen tar tag i det här på allvar nu och ser över vilka de anlitar, säger Anette Vahlne, kommunikationschef på GS-facket.
Men Arbetarens källa, som alltså själv arbetat länge för de stora skogsbolagen, ger inte mycket för vare sig fackets eller bolagens ord.
– Jag har nu själv sett med egna ögon hur flera produktionsledare beter sig när de kommer ut bland gästarbetarna och man tror inte det är sant. Det är skrämmande, jag pratade med en man som var här och arbetade från Pakistan 2011. Han har fortfarande inte fått ut sin lön.