– Jag är tyvärr rädd att det kan bli ännu mer kaotiskt den närmsta tiden, säger Abdulhadi Khalaf, sociolog och Mellanösternexpert vid Lunds universitet, till Arbetaren.
Sedan förra torsdagen har minst 51 personer dödats i oroligheterna men fortfarande uppmanar flera oppositionsgrupper människor att fortsätta med sina protester ute på gatorna. President Muhammad Mursi har infört undantagstillstånd och utegångsförbud nattetid i städerna Suez, Ismailiya och Port Said, något som knappast minskat kritiken från oppositionens sida. Samtidigt talade Muhammad Mursi i egyptisk tv där han bjöd in oppositionen till dialog. Denna invit avvisades av landets största oppositionsgrupp Nationella räddningsfronten som oseriös, då de ansåg att försöket till samtal enbart var ett spel för gallerierna.
Natt efter natt fortsätter tusentals oppositionella att trotsa utegångsförbudet och beger sig ut på gatorna. Polis och militär svarar med allt grövre våld och bilder visar hur de ofta slumpmässigt skjuter in i de stora folkmassorna. Samtidigt börjar också oppositionen beväpna sig och rapporter talar om att mycket vapen strömmar in från Libyen.
Enligt Abdulhadi Khalaf är folket i Egypten oroliga för utvecklingen men samtidigt poängterar han att president Mursi och dennes parti Frihets- och rättvisepartiet, tätt knutet till Muslimska brödraskapet, har ett fortsatt starkt stöd bland den stora massan som inte är ute på gatorna och demonstrerar.
– Men orsakerna till oroligheterna finns ju kvar. Familjerna till de dödsdömda kommer att fortsätta med protesterna. De anser att de blivit syndabockar för regimens misstag. Dessutom är Egyptens ekonomi i botten och arbetslösheten är rekordhög, det gör folk frustrerade, säger Abdulhadi Khalaf.
De 21 fotbollssupportrar som i lördags dömdes till döden efter delaktighet i kravallerna som orsakade över 70 människors död under en match mellan topplagen al-Marsy och al-Ahly i staden Port Said förra året anser sig ha utnyttjas av militären. Enligt dem ville militären straffa supportrarna till bortalaget al-Ahly för deras delaktighet i de stora protesterna vid Tahrirtorget i Kairo som ledde till att Hosni Mubarak störtades.
Efter att domarna tillkännagavs stormade hundratals anhöriga fängelset där de dödsdömda sitter. Då öppnade militären eld och ett trettiotal personer dödades. Vid begravningarna i söndags sköts ytterligare sju personer till döds och hundratals skadades när de samlade började ropa slagord mot presidenten och Muslimska brödraskapet.
Men enligt Abdulhadi Khalaf påverkar inte president Mursis roll av dödskjutningarna i samband med domarna mot fotbollssupportrarna.
– Han skyller på det gamla gardet som finns kvar efter Mubarak.
Samtidigt pekar Abdulhadi Khalaf på att om Muslimska brödraskapet knyter starkare band till landets väldigt inflytelserika militärledning kan situationen bli ännu värre. Militären har alltid varit en stark maktbas i Egypten, både ekonomiskt och politiskt, och skulle de närma sig presidenten ännu mer menar Abdulhadi Khalaf att situation blir en kopia av den störtade diktatorn Hosni Mubaraks styre.
Du är rädd för att situationen i landet riskerar att bli värre. Kan det bli inbördeskrig?
– Det tror jag faktiskt inte. De folkliga krafter som krävs för det saknas för närvarande. Men som jag ser det finns två tänkbara scenarion inför den närmaste framtiden, och de är dåliga båda två. Antingen fortsatt kaos eller en uppgörelse mellan militären och Mursi, och då går landet som jag ser det tillbaka mot hur det var under Hosni Mubarak.