I slutet av förra året nådde en rad skandaler runt den privatägda utställningsinstitutionen Fotografiska i Stockholm medierna. Fotografer gick ut och berättade hur de fått muntliga löften om utställningar för att sedan mötas av beskedet från Fotografiska att utställningarna inte skulle bli av.
En av de drabbade är fotografen Ewa Stackelberg. I hennes fall var utställningssamtalen med Fotografiska långt gångna. Hon hade haft ett antal möten med Fotografiskas grundare Jan Broman och fått en skriftlig bekräftelse på att hennes utställning var inbokad till slutet av 2013. Men efter en tid fick hon ett mejl från Fotografiskas nya utställningsansvariga Min-Jung Jonsson om att utställningen var stoppad.
– Om vi går med på sådant här går vi med på att de flyttar fram positionerna. Det blir otroligt rättsosäkert och en stämning i kulturlivet som man aldrig kan acceptera, säger Ewa Stackelberg till Arbetaren.
Ewa Stackelberg tog kontakt med en jurist och fick till stånd ett möte med Min-Jung Jonsson och Jan Broman på Fotografiska.
– Utan juristen hade jag aldrig ens fått tala med dem. De svarade inte på mejl.
Under mötet ville Jan Broman inte kännas vid att han lovat Ewa Stackelberg någonting.
– Han sade: ”Det skulle du haft på band. Då får vi ses i rätten.”
Till slut fick Ewa Stackelberg ändå löfte om en utställning som kompensation.
– Jan Broman sade: ”Du ska få ditt avtal”. Då flikade Min-Jung Jonsson in: ”Och det kommer inte att bli roligt för din karriär”.
När avtalsförslaget kom efter två dagar innebar det en ny chock för Ewa Stackelberg. Ursprungsöverenskommelsen om en utställning i två salar hade bantats ned till två bilder under två dagar.
– Ingen kan krångla sig ur att det var ett hån och en hämndaktion, säger Ewa Stackelberg.
Fotografiska, formellt Svenska fotografiska museet, har funnits i Stockholm sedan 2010. De har ingen permanent fotosamling och är alltså i egentlig mening inget museum, men har sedan de öppnade blivit omtalade för sina välbesökta utställningar med verk av internationellt kända fotografer.
Ewa Stackelberg är inte den enda fotografen som anser sig ha blivit utsatt för avtalsbrott från Fotografiskas sida. Den amerikanska fotografen Mary Ellen Mark säger att hon lovades en utställning som sedan ställdes in. Och svenske Micke Berg började behandla fotografier till en stor retrospektiv utställning som han och Fotografiska fört samtal om, för att sedan bli uppringd av Fotografiska och meddelad att det inte fanns plats för utställningen.
– Jag har gjort nästan 100 utställningar. Fotografiska är de enda som krånglat på det här sättet, säger Micke Berg till Arbetaren.
Michelle Marie Roy, som tidigare arbetade som curator på Fotografiska, delar kritiken.
”Min tid på Fotografiska präglades av kamp, en kamp för att navigera mellan näringsliv och konstvärlden. Till Ewa och de andra fotograferna vill jag framföra mitt fulla stöd”, skriver hon på Fotosidan.se.
Fotografiska har nu gått med på att diskutera kompensation för de drabbade fotograferna. Ett inledande möte har hållits mellan Ewa Stackelberg och Fotografiskas vd Håkan Petersson.
– Vi har gått i otakt och det får vi ta på oss, säger Håkan Petersson till Arbetaren.
– Fotograferna har upplevt att vi är klara medan vi befinner oss i tankeprocessen.
Fotograferna har alltså missförstått?
– Jag skulle inte vilja säga så. Men vi måste se till att vi inte har olika uppfattning om var vi befinner oss i processen.
– Det rör sig helt klart om ett ingånget muntligt avtal och det gäller, säger Ewa Stackelberg.
– Antingen gör man utställningen eller så får det bli skadestånd. Det är bra att de vill förhandla nu, men varför löste de det inte redan för länge sedan, när jag hade möte med dem?
Arbetaren har vid upprepade tillfällen sökt Min-Jung Jonsson för att få hennes kommentar till de påståenden som Ewa Stackelberg uppger att hon fällt om hennes karriär, men hon har inte ringt tillbaka. Till slut får vi ett mejl från Fotografiskas vd, där han skriver: ”Beträffande om Min sagt ’Och det kommer inte att bli roligt för din karriär’ så kan jag meddela att Min inte alls känner igen kommentaren och att det måste vara ett missförstånd”.
Fotografen Micke Berg har till skillnad från Ewa Stackelberg ännu inte blivit kontaktad av Fotografiska om någon kompensation. Han säger sig dock inte vilja bli erbjuden någon ny utställning.
– Jag vill inte ställa ut, jag vill ha skadestånd. Jag är så less på dem, jag vill inte ha med dem att göra mer, säger Micke Berg.