Bland annat kräver Byggnads att få bort de långa kedjorna av underentreprenörer som finns inom byggbranschen.
– Det omkommer en byggnadsarbetare i månaden i Sverige. Så oron är naturligtvis stor bland våra medlemmar och deras familjer, säger Johan Lindholm som är förbundsordförande i Byggnads, till Arbetaren.
Förhandlingar har pågått i drygt en månad, men enligt facket har arbetsköparsidan i Sveriges Byggindustrier inte velat ta upp frågan om säkerheten. Något som till slut fick Byggnads att bryta avtalet och varsla om stridsåtgärder för nästan 3 000 byggarbetare på 80 företag.
– Vi måste verkligen få igång diskussionerna om ordning och reda. Arbetsmiljöfrågan är självklar för våra medlemmar och det finns ett enormt stöd för det här ute på arbetsplatserna, säger Johan Lindholm.
Enligt honom hade facket höga förväntningar på arbetsköparna innan förhandlingarna drog igång. Nu ser han ingen annan väg att gå än att ta till stridsåtgärder. Därmed kommer arbetet att läggas ned på 160 byggen. De planerade varslen träder i kraft den 12 respektive 19 mars.
Arbetsköparna rasar nu över fackets strejkvarsel. Mats Åkerlind är förhandlingschef och vice vd på Sveriges Byggindustrier och han säger till Arbetaren att strejkvarslen kommer som en total överraskning.
– Jag är oerhört upprörd. Byggnads beter sig som en elefant i en glasbutik, vi var överens om att hitta en överenskommelse och fortsätta förhandlingarna för att förlänga avtalet. I stället ger de oss det största varslet vi tagit emot i modern tid, säger Mats Åkerlind.
Enligt honom har facket inte nämnt någonting om arbetsmiljöfrågor under förhandlingarna som varit.
– Vi är naturligtvis intresserade att prata om det, för oss är säkerheten också oerhört viktig och vi vill satsa stora resurser på att det ska bli bättre. Vi vill jobba i samverkan på det området, gärna tillsammans med facket, säger Mats Åkerlind.
Samtidigt anklagar han facket för att gång på gång hindra produktionen ute på arbetsplatserna.
– Byggnads tar nu på sig ett enormt ansvar för hela samhällsutvecklingen i och med den kris som pågår ute i Europa och de många industrivarsel som kommit i Sverige under det senaste året.
I stället för fortsatta förhandlingar väntar nu medling via statliga Medlingsinstitutet, MI.
Från fackets sida hoppas man att de kommande strejkvarslen kommer att bidra till att lyfta frågan om säkerheten och underentreprenörernas ansvar.
– Vi måste få ett rejält tryck i den frågan. För våra medlemmar är frågan om ordning och reda oerhört viktig och helt avgörande för om vi ska ha en byggsektor i världsklass, säger Johan Lindholm.
Johan Apel Rös