Kritiken mot polisens metoder för att jaga papperslösa inom ramen för det så kallade Reva-projektet växer. Stefan Holgersson är själv polis och forskar samtidigt vid Linköpings universitet. Han har tidigare kritiserat många av de metoder som polisen använder sig av men menar att debatten om Reva blivit snedvriden.
– Det finns alltid anledningar att ifrågasätta polisens arbete. Men i just det här fallet har de fått klä skott för politiskt fattade beslut, säger han till Arbetaren.
– Det finns ju direktiv som säger att polisen ska genomföra ett visst antal inre utlänningskontroller och där handlar allt om kvantitet. Därför blir en enkel kontroll i tunnelbanan lika värdefull som om de skulle spana på till exempel människosmugglare.
Metoden kallas ofta pinnjakt och kan beskrivas som ett sätt att höja statistiken för att visa på polisens effektivitet.
Men Stefan Holgersson tycker att regeringen, i och med de uppsatta målen för effektivare avvisningar, smiter från sitt ansvar och lägger över det på polisen.
– I många andra länder förs diskussioner som den här på det politiska planet. Här är det polisen som tvingas stå till svars och ta smällen, säger han.
Stefan Holgersson berättar också att många poliser i dag känner sig frustrerade över att behöva följa lagen och som i det uppmärksammade Reva-projektet tvingas leta efter papperslösa i tunnelbanan genom till exempel id-kontroller vid spärrarna.
Han får medhåll av Robert Andersson, som är lektor vid polisutbildningen på Linnéuniversitetet i Växjö.
– Till och med regeringens egen expert, Henrik Bergquist, har ju sagt att arbetet i tunnelbanan bryter mot Europakonventionen. Men det är fortfarande märkligt tyst från regeringens håll, säger Robert Andersson.
Han liknar också arbetet vid så kallad pinnjakt och menar att det främst handlar om symbolpolitik från regeringens sida.
Även Polisförbundet har reagerat och skriver i en debattartikel i Dagens Arena att rättssäkerheten den senaste tiden fått stå tillbaka och att polisarbetet allt mer styrs av en resultatkultur med press från justitieminister Beatrice Ask.
Polisförbundets ordförande Lena Nitz skriver även i debattartikeln att regeringens prioriteringar och kvantitativa krav inte tar hänsyn till att tveksamma arbetsmetoder undergräver allmänhetens förtroende för polisen och deras benägenhet att samarbeta med polisen. Polisförbundet menar att den senaste tidens ökade kontroller i kollektivtrafiken skapat en otrygghet hos redan utsatta personer och en känsla av diskriminering bland svenskar med utländsk bakgrund.
Nu vill därför Lena Nitz se att regeringen tar ansvar för den politik som bedrivs. Men justitieminister Beatrice Ask har hittills inte velat kommentera polisens metoder som de senaste veckorna väckt en stor debatt i Sverige.