Ett tidigt huvudavtal inom byggbranschen tycks vara ett minne blott. Parterna står fortfarande väldigt långt ifrån varandra. Nu skjuter Byggnads en vecka på den varslade strejken för att ge medlarna mer tid. Samtidigt passar fackförbundet dock på att utöka varslet, som omfattar omkring 3 000 byggnadsarbetare av sammanlagt 10 0000 medlemmar.
– Medlarna ska få mer tid att jobba fram en helhet och får därför elva extra dagar, säger Torbjörn Hagelin, avtalssekreterare i Byggnads.
Men arbetsköparsidan anser inte att uppskjutandet för förhandlingarna närmare en lösning i avtalsfrågan. Tvistefrågorna rör, förutom lönenivåer, krav från byggfacket på att byggföretagen ska ta större ansvar för sina underentreprenörer.
– Jag tycker att de skulle tagit tillbaka sitt varsel, i stället för att skjuta upp det, för att fortsätta med en konstruktiv dialog. Jag är inte imponerad över deras arbetssätt, säger Ola Månsson, vd för arbetsköparorganisationen Sveriges Byggindustrier.
I stället säger Ola Månsson att Byggnads genom sina ständiga stridsåtgärder och tvister kommer att leda till att byggföretagen kommer att föredra att underentreprenörer framför egen personal.
– Gnissel på arbetsplatserna skapar en oro och platschefer uttrycker att man är trött på det här. Det kommer att ta sig uttryck i att man vänder sig mer och mer mot underentreprenörer, säger han.
Det gamla avtalet, som nu sagts upp, skulle löpt ut den 1 mars i år, en månad innan industriavtalet. Byggnads uttryckte i januari en förhoppning om att ett nytt avtal skulle vara på plats innan dess. Historiskt har industriavtalets lönenivåer återspeglats i samtliga efterkommande avtal i avtalsrörelsen. I år när byggavtalet går ut först finns en möjlighet att byggfacket, som historiskt haft högre lönenivåer, skulle kunna bli normerande eller sätta en norm för resten av avtalen.
Men när Torbjörn Hagelin får frågan om Byggnads ambition att sätta normen är han försiktig med svaret.
– Det är klart att ger det inverkan så att nivåerna blir högre är det bra. Men vi står bakom LO-samordningen och i och med det så är det upp till LO-styrelsen att avgöra vilket avtal som ska bli normerande, säger han.
LO vill inte uttala sig över huvud taget om avtalsrörelsen, säger pressekreteraren Dan Lundqvist Dahlin till Arbetaren. Däremot är arbetsköparsidans motstånd mot att byggbranschen skulle sätta märket desto tydligare.
– Vi vidhåller att det inte finns någon möjlighet att vi skulle ta det ansvaret. För mig är det en ickefråga att Sveriges Byggindustri skulle vara med och sätta märket över vad Sverige har råd till, säger Ola Månsson.
Enligt Torbjörn Hagelin är det uppenbart att Sveriges Byggindustrier försökt förhala förhandlingarna så att industrin hinner springa om.
– Ja, det tycker vi. De tänker inte sätta märket. De har också uttalat att de är förhindrade att göra upp någonting innan industrin. Vi har själva märkt att de inte är så intresserade, säger han.
Det är ett påstående som Ola Månsson tillbakavisar. Om det är någon som förhalat något så är det Byggnads, säger han. Detta genom att redan i ett tidigt skede lägga det strejkvarsel, som nu skjutits upp. Det är också anledningen till att man från Sveriges Byggindustrier inte svarat på Byggnads avtalskrav.
– Varför ska jag besvara det när man har gått ut med varsel. Då är ju förhandlingarna slut. Då kan man inte prata om att jag obstruerat, säger Ola Månsson.
Samtidigt som parterna i byggindustrin glider allt längre ifrån varandra har parterna i industrin kommit varandra närmare. Redan i förra veckan sade IF Metall ja till den avtalsskiss som de opartiska ordförandena i Industrirådet presenterat. Rådet är industriparternas gemensamma råd, som ska bistå i kollektivavtalsförhandlingen.
Men ett normerande avtal från byggsektorn möter också motstånd från det statliga Medlingsinstitutet. Enligt de riktlinjer som regeringen gav förra året är det fortfarande avtalen inom Industrin som kommer att sätta normen.
– Vi är en myndighet och det är regeringens instruktioner som styr oss. Den instruktion som vi hade förra året gäller i år också, sade Claes Stråth, Medlingsinstitutets generaldirektör till Arbetet förra månaden.