Lahandapurege Ariyawathie reste till Saudiarabien i början av 2011 med förhoppningen att kunna tjäna ihop tillräckligt med pengar för att kunna bygga ett hus när hon kom hem. Men hon tvingades resa hem redan efter fem månader, svårt skadad efter att ha blivit grovt misshandlad av sin arbetsköpare.
– Men jag anser att jag hade tur, det hade kunnat gå värre, säger Lahandapurege Ariyawathie.
I jämförelse med 25-åriga Rizana Nafeek från Sri Lanka hade hon faktiskt tur. Den 10 januari i år halshöggs Rizana Nafeek i Saudiarabien efter att ha anklagats för att ha förorsakat ett fyra månaders spädbarns död.
Rizana Nafeek fängslades 2005 och sedan 2007 satt hon inlåst i väntan på avrättning. Hon skickades till Saudiarabien som 17-åring, med ett förfalskat pass. Enligt hennes fattiga familj på Sri Lanka blev hon lurad av jobbagenter som skickade iväg henne för att arbeta som hembiträde i Saudiarabien.
I stället fick hon till uppgift att sköta ett spädbarn, något hon inte hade någon erfarenhet av. I samband med att hon gav barnet föda med nappflaska tappade barnet andan och avled. Rizana Nafeek hävdade själv att det hela var en olycka. Aktivister menar att Rizana Nafeek, som blev anklagad för att ha dödat barnet, varken fick en rättvis rättegång eller juridiskt stöd. Hennes familj, som bor i en avlägsen by i nordöstra Sri Lanka, är uppgiven.
– Vad kan vi göra? Vi måste gå vidare, det finns inget mer vi kan göra, säger hennes pappa Abdul Mohammed Nafeek.
Miyuru Gunasinghe vid människorättsorganisationen Law and Society Trust, påpekar att vissa länder, däribland Filippinerna, har tecknat avtal med den saudiska staten för att ge ett bättre skydd åt de filippinska migrantarbetare som beger sig till Saudiarabien.
– Filippinerna är ett bra exempel. De satte stopp för alla migrantarbetare som ville resa till Saudiarabien under ett års tid, fram till att ett avtal blev undertecknat, säger Miyuru Gunasinghe.
Nyheten om att Rizana Nafeek blivit halshuggen ledde till starka fördömanden på Sri Lanka, men inget tyder på att landets regering ligger på för att få till ett avtal med Saudiarabien för att förbättra situationen för de medborgare som arbetar i landet.
Efter avrättningen av Rizana Nafeek godkände Sri Lankas regering ett förslag om att höja åldersgränsen för de arbetare som vill bege sig till Saudiarabien till 25 år. Men enligt Miyuru Gunasinghe är det inte åldern som är problemet, utan att många medborgare som reser till Saudiarabien har alldeles för dålig utbildning och för dåliga språkkunskaper.
Lahandapurege Ariyawathie fick gå en tre veckor lång kurs i Sri Lanka innan hon reste till Saudiarabien. Hon säger att problemen med hennes arbetsköpare bland annat berodde på att hon inte kunde kommunicera med dem och att hon inte förstod hur köksmaskinerna fungerade.
– Jag blev misshandlad eftersom jag inte förstod vad de sade till mig, berättar hon.
Trots att Sri Lankas migrantarbetare överlag har mycket dåliga löner – vissa hembiträden tjänar så lite som motsvarande 600 kronor i månaden – så är de pengar dessa arbetare skickar hem mycket viktiga för landets ekonomi. Uppskattningsvis två miljoner av landets medborgare arbetar utomlands, och minst 800 000 av dem är kvinnliga hembiträden.
Den främsta destinationen för dessa hembiträden är fortfarande Saudiarabien. Sedan slutet av 2011, då landets medier i högre utsträckning började rapportera om de övergrepp som förekommer i Saudiarabien, har dock en del tvekat inför att bege sig just dit.
I Rizana Nafeeks hemby Muttur har kvinnorna inlett en namninsamling med krav på att det ska införas ett förbud mot att hembiträden skickas till Saudiarabien.
– Människor tror att befolkningen i Muttur förblev tyst. Så är det inte, rättvisan har inte haft sin gång och vi vill inte att Rizanas död bara ska bli en till siffra i statistiken, säger Mohammed Jihad, som är socialarbetare Rizana Nafeeks hemby.