Västerbottens-kuriren kunde i början av månaden rapportera att Sjuksköterskeupprorets krav på 24 000 kronor i ingångslön för nyutexaminerade sjuksköterskor nått framgångar i Umeå. Tre sjuksköterskor hade erbjudits anställning på Norrlands Universitetssjukhus kvinnoklinik i enlighet med sjuksköterskeupprorets krav. Men efter att saken kom ut i media fick Västerbottens läns landstingsledning kalla fötter och drog tillbaka erbjudandet för två av de tre erbjudna sjuksköterskorna. I stället blev de erbjudna 22 500 kronor i ingångslön.
– Det var tre stycken på en arbetsplats som blev erbjudna 24 000, men det var bara den ena som fick behålla det eftersom hon hann svara ja skriftligt. De andra hade en muntlig överenskommelse, men där försöker cheferna dra tillbaka det, säger Jenny Olsson från Vårdförbundets avdelning i Västerbotten.
Enligt Eva Innala, verksamhetschef på kvinnokliniken, gjorde avdelningschefen som skulle anställa fel som lovade sköterskorna 24 000 kronor i lön. Beslutet stred mot landstingets rekommendationer, som säger att nyutexaminerade inte ska anställas till 24 000 kronor. När landstingsledningen fick reda på vad som hänt begärde den att anställningserbjudandet skulle återkallas.
– Den som förhandlade följde inte rutinerna. Det är landstingsledningen som begärde rättning, säger Eva Innala.
Efter beslutet fråntogs avdelningscheferna rätten att besluta om lön. Enligt Jenny Olsson på Vårdförbundet måste nu i stället alla lönediskussioner gå genom personalchefen i Västerbottens läns landsting, Christina Elmros.
– Studenterna träffar närmsta chefen, men får inte löneförhandla utan måste prata med personalchefen. Vi tyckte att chefen tog ansvar som betalade de här medlemmarna rätt lön, men nu har högre chefen tagit bort mandaten från de närmsta cheferna, säger Jenny Olsson.
Hon är säker på att landstinget är livrädda för att etablera 24 000 kronor som norm för nyutexaminerade. Vårdförbundet är övertygat om att landstingen gått ihop och koordinerat sina ingångslöner för att mota sjukvårdsupproret i grind.
Personalchefen Christina Elmros bekräftar att landstingen, genom arbetsköparorganisationen SKL, har varit överens om den lönestruktur som upprättats.
– Den lön vi sätter bygger på den lönestruktur som vi har. Vi hade ett möte om det. När man hade ytterligare diskussioner så var det inte aktuellt med 24 000 längre, säger hon.
Hon står fast vid att det inte var felaktigt att dra tillbaka erbjudandet om anställning för 24 000 kronor i månaden. Detta eftersom de två sjuksköterskorna inte hann svara och erbjudandet därför inte är bindande. Den som svarat i tid fick den anställning som kommits överens om.
– Jag har inte bedömt att ansvariga chefer har gjort något fel i och med att man inte ingått ett anställningsavtal. Det är ändå så att de inte hade accepterat det erbjudande som gavs, säger Christina Elmros.
Men både de två sjuksköterskorna och Jenny Olsson från Vårdförbundet anser att de visst accepterat erbjudandet och att ett muntligt avtal ingåtts. Om inte sjukhuset och de två nekade sjuksköterskorna kommer överens kommer Vårdförbundet att stötta dem för att få rätt. Sjuksköterskorna kommer inte att tacka ja till en lägre lön än den de lovats per mejl.
– Ett muntligt erbjudande är bindande. Det som är grejen är att det muntligt måste det kunna bevisas. Men de blev erbjudna per mejl, säger Jenny Olsson.