Statliga Medlingsinstitutet tvingar Byggnads att skjuta upp sin lagligt varslade strejk i ytterligare 14 dagar. Tvångsåtgärden är ovanlig, men har sedan 2000 varit en lagstadgad möjlighet för institutet. Sedan lagen trädde i kraft har den endast nyttjats tre gånger.
– Det är en möjlighet som sällan används, men medlarna har bedömt att de behöver mer tid för att kunna nå en lösning, säger Medlingsinstitutets generaldirektör Claes Stråth i ett pressmeddelande.
Byggnads, vars 3 000-mannastrejk skulle trätt i kraft i tisdags, reagerar med förvåning. Facket tycker sig dock inte ha något annat val än att acceptera.
– Jag har aldrig varit med om det, men det är tydligen deras lagliga rätt att göra så. Det är bara att foga sig efter de spelregler som finns, säger Johan Lindholm, Byggnads ordförande.
I måndags sade Byggnads nej till medlarnas bud i kollektivavtalsförhandlingen mellan facket och arbetsköparorganisationen Sveriges Byggindustrier. Detta eftersom förslaget inte innehöll några nya bestämmelser om byggföretagens ansvar för underentreprenörerna.
– I de här långa entreprenörskedjorna brister det mer och mer ju längre ned man kommer i kedjan. Människor utnyttjas, arbetsmiljön brister och folk blir utan lön. Det måste regleras in i avtalet, säger Johan Lindholm.
Facket har hänvisat till den norska lagen om solidaransvar och till liknande modeller i Finland och Tyskland, där huvudentreprenören hålls ansvarig om underentreprenörer missköter sig. Men arbetsköparna har inte velat diskutera en ny modell utan anser att den nu rådande är tillräcklig.
– Man har inte velat prata om de här frågorna över huvud taget, inte heller medlarna som har lyssnat. I stället presenterar de ett frontalangrepp på vårt kollektivavtal med rena försämringar av arbetstiderna, säger Johan Lindholm.
Strejken, som egentligen varslats till den 12 mars, har redan skjutits upp en gång efter att Byggnads hörsammat medlarnas begäran om mer tid. Trots detta presenterades ingen lösning på huvudentreprenörsansvaret. Men Johan Lindholm hoppas nu att medlarna tagit saken på större allvar.
– Vi trodde ju då att eftersom medlarna flaggade för mer tid i samtal skulle det landa i något annat än regelrätta försämringar. Jag tror att de nu har tagit till sig av vår kritik och att frågan om huvudentreprenörsansvar tas på allvar, säger han.
Även IF Metall har sagt nej till det avtalsförslag som presenterats av de opolitiska ordförandena i det partsgemensamma Industrirådet.
– Vi har svarat nej på förslaget. Det var alldeles för lågt. Det fanns visserligen med en diskussion om delpensioner, men lönenivån var alldeles för låg, säger Veli-Pekka Säikkälä, avtalssekreterare i IF Metall.
Men till skillnad från byggsektorn är parterna i industrin fortfarande betydligt närmare varandra. Veli-Pekka Säikkälä har fortfarande hopp om en lösning innan industriavtalet löper ut den 1 april. Några strejkplaner är inte aktuella i dagsläget.
– Det ingår inte i vårt språk att i detta läge prata om strejk. Vi har inte för vana att hota med konflikt innan vi förhandlat i de tre månader som vi är överens om. Sedan har vi ett nytt läge i april månad och då får vi fundera över det, säger Veli-Pekka Säikkälä.
De opolitiska ordförandena hade föreslagit en 5,5-procentig löneökning på tre år. Beräknat per år hade budet inneburit en ungefärlig ökning på 1,5 procent.