Att få en hyreslägenhet på Gotland genom bostadskön kan ta mellan fem och tio år, något som bolagsledningen i allmännyttiga Gotlandshem upplevt som ett problem. Det är framför allt inflyttningen av nyckelkompetens som kan skapa arbetstillfällen eller som behövs i sjukvården, som stannar av genom avsaknaden av snabba bostäder. Därför föreslår nu Gotlandshem att ”nyckelpersoner i företag och verksamheter” som vill flytta till ön ska kunna ges förtur i bostadskön.
– Vi har märkt att det händer att folk inte kan ta ett jobb för att de inte hittar bostad. Då måste vi hjälpa till. Tanken är att det ska gynna Gotland och utvecklingen, säger Lilian Virgin, socialdemokrat och ordförande i Gotlandshems styrelse.
Förslaget har framförts i ett remissvar till Gotlands regions bostadsförsörjningsplan och det är upp till politikerna att ta beslutet. I remissen kallas förtursgruppen ”näringslivsförtur” och ansökningarna ska bedömas av representanter från Gotlandshem och lokala näringslivsorganisationer. Enligt Lilian Virgin har man dock i nuläget inte pekat ut någon specifik grupp som motsvarar beskrivningen ”nyckelpersoner.”
– Vi har inte pekat ut några grupper. Det ska vara sådana som är viktiga för Gotland, som läkare eller polis kanske.
Lilian Virgin kan inte dra sig till minnes om styrelsen, som är politiskt tillsatt, har tagit något regelrätt beslut i frågan. Idén kommer, enligt henne från bolagsledningen, det vill säga vd Staffan Thurgren. Även han vill ogärna peka ut vad som krävs för att vara nyckelperson, men säger att det inte rör sig om vanliga anställda.
– Nej, det är det väl inte. Det gäller ju dem som är viktiga för företaget och då är det väl personer på lite högre nivå i organisationen.
Gotlandshem är inte ensamt i sin vilja att inrätta en förtur för ”nyckelpersoner.” I många kommuner är liknande förturssystem med inriktning mot näringslivet redan på plats, exempelvis i Helsingborg. Gotlandshem säger att de tittat på exempel från Örebro.
Men förslaget har gett upphov till debatt på ön och kritikerna har kallat det orättvist.
– Jag vill inte diskutera rättvisa. Det är det enda sättet vi kan hjälpa till om man vill flytta till Gotland men inte stå fem år i kö, säger Staffan Thurgren.
Hur tror du att det kommer uppfattas när en person som stått åratal i kön blir omsprungen av någon utan kötid alls?
– Det kommer inte att upplevas som rättvist. Alla system blir ju inte hundraprocentig rättvisa. Det här är ett sätt vi kan hjälpa till.
Han vill dock påpeka att redan i dag finns det grupper som har förtur i bostadskön, som exempelvis socialt utsatta eller ensamstående mödrar som separerat. Han tror att även det kan uppfattas som orättvist. Dock vill han understryka att förslaget är förankrat i hyresgästföreningen, något som bekräftas av Lars Arvidson, ombudsman på Hyresgästföreningen på Gotland.
– Vi har egentligen inget problem med det för det handlar om ett litet antal personer, säger han till SR:s Gotlandsnytt.
Anders Öhman flyttade till Gotland som anläggningsarbetare 1991. Han är inte fullt så förstående.
– Det är en absurd idé som grundar sig i att vissa personer är viktigare än andra. Den som har stått i kön längst ska naturligtvis vara den som får lägenheten.
I dag bor han i Gotlandshems lägenhet efter sju år i bostadskön.
– Hade det varit ett privat bolag hade jag kunnat förstå det. Det är inte allmännyttans sak att ta hand om inflyttningen.