– Jag har varit här i sju månader nu, men kan inte åka tillbaka. Skulderna växer hela tiden och min familj är väldigt oroliga där hemma, säger Raymond Asanji till Arbetaren.
Han är en av dem som kom till Sverige från Kamerun med löfte om att tjäna pengar i den svenska skogsindustrin. I dag är han strandsatt i Göteborg och varken törs eller kan ta sig hem, då lönen han blev lovad fortfarande inte betalats ut. Nu växer de lån han tvingades ta hemma i Kamerun för att ha råd med flygbiljetten till Sverige för jobbet som plantsättare hos underentreprenören Skogsnicke AB i Vännäs.
– Vi kom hit för att jobba under vanliga svenska arbetsförhållanden och blev lovade en månadslön på 18 500 kronor, men inget av löftena besannades, säger Raymond Asanji och suckar.
Han berättar att situationen i Göteborg, där han befinner sig tillsammans med 19 andra kamerunska skogsarbetare, är svår.
– Just nu vet ingen av oss när vi kan ta oss hem. Vi har jobbat hårt, men har inte fått ut något av det vi blev lovade. Jag hoppas så klart att det ska ordna sig, och vi är åtminstone glada att det nu finns några som engagerat sig i vår situation.
Bredvid Raymond Asanji sitter Ulrika Nwanege, hon är en av de privatpersoner som engagerat sig mest i fallet som skapade stora rubriker efter Uppdrag Gransknings avslöjande i mitten av januari. Till Arbetaren säger hon att de nu tar en dag i taget, men att läget är kritiskt. Flera familjer till dem som befinner sig i Sverige har blivit hotade i hemlandet, då skulderna fortfarande inte är betalda. Bara flygbiljetterna hem kostar 8 000 kronor.
GS-facket tog sig för en tid sedan an fallet och förhandlade fram ett förlikningsavtal tillsammans med skogsarbetsköparorganisationen SLA för 13 av de kamerunska arbetare som kommit till Sverige. Summan de då erbjöds täckte flygbiljetten hem till Kamerun, men var inte i närheten av de löner som lovades från den svenska skogsindustrin. Många vägrade därför skriva under något avtal, berättar Raymond Asanji.
– Fackets beräkningar på hur mycket vi hade jobbat stämde inte alls överens med verkligheten, de baserade sina uppgifter på vad arbetsköparen Skogsnicke berättade.
På skogsjätten Holmen, som nu avslutat allt samarbete med Skogsnicke AB, säger man att de uppmuntrar de övriga kamerunier som fortfarande befinner sig i Sverige att höra av sig till dem.
– Då utreder vi i så fall deras fall individuellt så får de också en flygbiljett betald, säger Jeanette Tretten som är informationschef på Holmen Skog till Arbetaren.
Men Holmen tänker alltså inte ersätta de här personerna för uteblivna löner, trots att det är ni som anlitat Skogsnicke AB som er underentreprenör?
– Vi förlitar oss som sagt på vad SLA och facket kommit fram till och betalar alltså för de här människornas flygbiljetter.
Då många av de skuldsatta arbetarna förklarat att de inte kan åka hem utan pengarna de jobbat för har såväl svenska kyrkan, som ett antal privatpersoner, startat insamlingar.
– Det är skamligt. Många av de här människorna har ingenstans att bo utan tvingas flytta runt på soffor hemma hos folk här i Göteborg och i Stockholm, säger Ann-Mari Stonner, kanslichef på Vallda och Släps pastorat inom svenska kyrkan strax söder om Göteborg.
Hon berättar att kyrkan fått flera samtal från personer som vill hjälpa till. Hittills har 44 000 kronor samlats in, och nästa vecka hålls ett öppet möte för att strukturera upp arbetet.
– Nu är det stridsberedskap och det är naturligtvis en enorm kraft hos alla som vill hjälpa till, men nu måste vi dela upp oss i grupper så att arbetet blir så effektivt som möjligt, säger Ann-Mari Stonner.
Raymond Asanji säger att han är glad över kyrkans hjälp men att han oroar sig varje dag över dem där hemma. Han berättar även om hot från personer som lånat ut pengar i Kamerun som han fortfarande inte kunnat betala.
– Jag har en stor familj och de är naturligtvis också oroliga. De förstår ju inte vad som händer här i Sverige eftersom de såg våra avtal innan vi åkte, där det stod att vi skulle tjäna 18 500 kronor. Därför trodde de så klart att jag skulle komma hem med mycket pengar, nu vet jag inte vad som händer.