Inför Socialdemokraternas partikongress var den omdebatterade frågan om vinster i välfärden det som diskuterades flitigast inom partiet. Flera socialdemokratiska partiföreningar ute i landet har länge kämpat för ett förbud mot vinstuttag i bland annat friskolor och vårdföretag. Partiledningen däremot ville endast begränsa vinsterna genom så kallade kvalitetskrav och regler om öppnare bokföring.
– Även om jag tycker att vänstersidan verkar ganska nöjd så tror jag faktiskt att vissa tycker att partiet tog ett för litet steg åt vänster, säger statsvetaren och socialdemokraten Ulf Bjereld till Arbetaren.
Även LO har drivit på frågan för en så kallad nonprofitmodell, men nu enades i stället partiet om en kompromiss, där kommunerna kan få ett veto vid eventuella framtida nyetableringar av friskolor.
– Jag förstår verkligen att det kan låta luddigt på många sätt. Men jag tror att Stefan Löfven har alla skäl att känna sig nöjd. Han lyckades trots allt ena de två lägren, säger Ulf Bjereld.
I förslaget som röstades igenom står det bland annat att kommuner ska få ett ”avgörande inflytande” när det gäller etableringen av nya friskolor. Ett skarpt förtydligande av det första förslaget om ”ökat inflytande”. I det klubbade förslaget står det även: ”Nyetableringar som leder till ökad skolsegregation ska inte ges tillstånd att starta och kommunerna ges ett avgörande inflytande vid nyetableringar”. Men att detta skulle skapa färre nyetablerade friskolor vid en eventuell socialdemokratisk valse ger nästa år är långt ifrån säkert, tror Ulf Bjereld.
– Kommuner som redan är positivt inställd till friskolor kommer ju knappast att stoppa nyetableringarna.
Vad förslaget kan komma att leda till är det dock många som ställer sig frågande inför. Folkpartiledaren och utbildningsminister Jan Björklund är mycket kritisk och kallar det framröstade förslaget för en kapitulation. Han säger till nyhetsbyrån TT att partiet nu tar ett steg tillbaka till 1970-talet. Även Miljöpartiets ledamot i friskolekommittén, Mats Pertoft, är kritisk och uttalade sig även han till TT att förslaget kan komma att innebära problem om kommuner i framtiden ges vetorätt vid nyetableringar av friskolor.
Även Vänsterpartiet är kritiska till kongressbeslutet och menar att Socialdemokraterna inte gått tillräckligt långt i försöken att stoppa vinster i välfärden och att frågan kommer att bli en av de stora frågorna inför valet nästa år.
– Socialdemokraterna verkar se problemen, men de vågar inte gå till roten och lösa dem, säger V:s partiledare Jonas Sjöstedt i ett pressmeddelande.
Enligt Ulf Bjereld kommer kompromissen lägligt för Socialdemokraterna och den nyvalde partiledaren Stefan Löfven.
– De framstår plötsligt som väldigt enade och jag tror det är viktigt för partiet som har några stormiga år bakom sig, säger han.
Även Jonas Hinnfors, som är professor i statsvetenskap vid Göteborgs universitet och som bland annat forskat om Socialdemokraternas ideologiska utveckling, tror att många inom partiet känner sig lättade över kompromissen.
– Men jag är lite förvånad ändå, att Daniel Suhonen och de på hans sida verkade så uppriktigt nöjda. Det är ju knappast tal om något vinstförbud, säger Jonas Hinnfors. Han säger även att frågan rent symboliskt varit väldigt viktig för många inom partiet och att Stefan Löfven lyckades ena de bägge lägren, för- och emot vinster i välfärden, betyder att Socialdemokraterna nu kan börja titta framåt igen.
– Just den här frågan har legat och skvalpat och skymt deras andra frågor om jobb och sysselsättning, säger Jonas Hinnfors.
Många menar att kompromissen är luddig, att det kanske inte blir någon egentlig skillnad. Vad tror du?
– Frågan kan säkert komma att bubbla upp igen när den eventuellt ska komma att omsättas i praktisk politik. Särskilt om de vill försöka samarbeta med Miljöpartiet, de kommer inte att acceptera några kommunala veton i frågan om friskolor.