Om du är ett fan av tv-serien Game of Thrones missade du garanterat inte att tredje säsongen drog igång i amerikansk tv förra veckan. Orkar du vänta kommer Svt garanterat att visa den om några månader. Den kommer också att gå att köpa genom producenten HBO:s betalkanal. Men var du riktigt sugen satt du säkert uppe och vakade på annandag påsk till 04:13 svensk tid då den första dugliga piratversionen började cirkulera på nätet. Du var i gott sällskap. Förra säsongen av Game of Thrones är den mest piratkopierade tv-serien någonsin. Varje avsnitt av förra säsongen laddades ned över fyra miljoner gånger. Game of Thrones är tillsammans med Homeland en av få serier som har större publik på nätet än på amerikansk tv. Ingenting tyder på att intresset är mindre den här gången.
Att ha över fyra miljoner tittare som inte betalar borde få producenten HBO att kalla på polisen. Men det intressanta är att det gör de inte. Tvärtom. Till Entertainment Weekly säger HBO:s programdirektör Michael Lombardo att det faktum att Game of Thornes är världens mest nedladdade tv-serie är en komplimang och att piratkopiering är något man får räkna med om man visar en hejdlöst populär serie på en betalkanal. Lombardo konstaterar också att piratkopieringen inte verkar ha påverkat dvd-försäljningen negativt. Det enda som verkar oroa honom är att de som laddar ned kanske inte fått tag på bra kopior vilket vore synd med tanke på att Game of Thrones är så välgjord och påkostad.
En av seriens regissörer, David Petrarca, konstaterade också nyligen vid en paneldebatt att Game of Thrones och liknande serier är helt beroende av att det skapas en ”buzz” och att piratkopieringen hjälper till med detta.
Producenten bakom den mest piratkopierade tv-serien någonsin ser alltså piratkopiering som en komplimang, som något som inte skadar dvd-försäljningen utan till och med är bra för att skapa ett intresse kring serien.
Det finns en hel del som tyder på att HBO:s inställning är rimlig. EU-kommissionen undersökte nyligen konsumtionsvanorna hos 16 000 personer och upptäckte att den illegala fildelningen inte alls konkurrerar med eller minskar den legala fildelningen. Tvärtom ökar piratkopieringen spridningen av musik, vilket givetvis gynnar kulturindustrin. Andra undersökningar har visat att pirater köper fler DVD:s, går på bio oftare och hyr fler filmer än de som inte fildelar. De som laddar ner musik illegalt köper också betydligt mer musik än de som inte laddar ned illegalt.
Om till och med kulturindustrin själva kommer fram till att piratkopiering faktiskt kan vara bra kanske det är dags att göra oss av med myten att elaka fildelare stjäl från fattiga konstnärer? Att sluta lägga stora resurser på att jaga tonåringar som delar filer? Att sluta dela ut stenhårda straff?
Tyvärr går utvecklingen åt motsatt håll. Åtminstone här i Sverige. Häromdagen föreslog Rikspolisstyrelsen att en ”supergrupp” mot illegal fildelning skulle inrättas. Gruppen skulle bestå av 20 specialister som bara arbetar med upphovsrättsbrott.
Detta är alltså samma myndighet som gång på gång visat sig inkapabel – eller i värsta fall helt ointresserad – av viss annan brottslighet på nätet. Jag tänker på det grova sexualiserade hatet och hoten som riktas mot kvinnor som uttrycker sig offentligt. Då saknas kunskap, intresse och supergrupper. Men när det är pengar inblandade är det uppenbarligen en annan sak. Polisen är snabba att gå kapitalets ärenden. Även då kapitalet uppenbarligen inte förstår sitt eget bästa. Ja, förutom HBO då.
PS: Hej då Margaret Thatcher och tack för mjukglassen och all fantastisk musik din vidriga politik inspirerade till.