I Arbetaren nr 11/2013 försöker Karin Rågsjö och Daniel Söderberg Talebi, V, få det att framstå som att alliansen i Stockholm inte bryr sig om vuxenutbildningen. Det stämmer inte. Tvärtom ser vi vuxenutbildningen som en mycket viktig del i kampen mot utanförskapet. Men till skillnad från Vänsterpartiet anser jag att det inte duger med en politik som innebär att en lösning ska passa alla.
Vuxenutbildning är viktigt. För den som saknar en fullständig grund- eller gymnasieutbildning och för den som behöver komplettera en gymnasieutbildning i syfte att nå högre studier är det kanske till och med en av de viktigaste vägarna till ett varaktigt jobb. Karin Rågsjö och Daniel Söderberg Talebi skriver i sin artikel att arbetslösheten ”drabbar oftast de som saknar utbildning från grundskola och gymnasium. En satsning på Stockholms komvux 2013 borde vara en självklart för att höja kunskapsnivån i Stockholm men alliansen ser inte potentialen i komvux.” Hur kan vice ordföranden i arbetsmarknadsnämnden ha missat att det är just denna grupp som komvux fokuserar på – de som inte har den viktiga grundläggande kompetensen från grund- och gymnasieskolan? Varje år väljer också omkring 20 000 stockholmare att studera inom vuxenutbildningen. Till skillnad från Vänsterpartiet ser alliansen samtidigt att människor är olika och att människors behov är olika. Då måste också de åtgärder som staden erbjuder både vara dokumenterat framgångsrika och rymma en stor variation. Då kan vi också varaktigt minska Stockholms utanförskap.
Sedan 2008 finns Jobbtorg Stockholm. Deras uppgift är att stötta människor från ekonomiskt bistånd till egen försörjning. Hittills har 17 000 personer lämnat ett bidragsberoende för egen försörjning genom jobbtorgen. I den kartläggning som görs av nya jobbtorgsaspiranter finns vuxenutbildning alltid med som ett alternativ, men det betyder inte att vuxenutbildning alltid är svaret på hur aspiranterna ska komma i jobb. Ser vi till exempel till de kortare yrkesutbildningar som Karin Rågsjö kritiserar har de visat sig framgångsrika för de aspiranter som har deltagit.
Två av våra verksamheter, Jobbtorg Matchning och Rekryteringsprogrammet, arbetar med yrkesutbildningar som är direkt kopplade till arbetsgivare. Som exempel kan nämnas en utbildning till bovärdar där åtta aspiranter deltog och sju fick anställning, en truckutbildning där tio aspiranter deltog och sju fick anställning samt en restaurangutbildning där tolv aspiranter deltog och tio fick anställning. Till skillnad från Vänsterpartiet ser vi vinsterna, både för den enskilde och för staden i dessa direkta samarbeten med Stockholms företag och till skillnad från Karin Rågsjö vill vi snarare utveckla dessa samarbeten än att enbart stirra oss blinda på traditionell vuxenutbildning.
Om Vänsterpartiet tror att kommunal vuxenutbildning är det enda svaret på hur vi löser utanförskapet så förstår de inte målgruppen. Bland de som kommer till jobbtorgen finns människor som stått utanför arbetsmarknaden i flera år. Några har kanske aldrig haft ett jobb och några har ett eller flera misslyckade utbildningsförsök i bagaget. För några, inte minst ungdomar, behövs kanske först och främst insatser som stärker individens självkänsla och självkännedom innan det är aktuellt att ens diskutera en utbildning. Och när vi väl kommer till de diskussionerna måste utbildningsvägarna kunna se annorlunda ut. Till exempel måste det finnas möjlighet att kombinera studier och praktik, vilket vi erbjuder möjlighet till.
Men att vi erbjuder flera olika vägar till arbete är inte samma sak som att vi inte inser och uppskattar vikten av vuxenutbildningen. Tvärtom har vi i årets budget höjt anslaget till vuxenutbildningen med 20 miljoner kronor. Vi arbetar ständigt med att utveckla vuxenutbildningen i syfte att kunna använda den mer strategiskt i syfte att fler stockholmare ska få jobb. Som vice ordförande i arbetsmarknadsnämnden är Karin Rågsjö naturligtvis medveten om både de goda resultaten och den utveckling som har skett. Och kanske är det just det som gnager, att vi faktiskt kan visa på goda resultat och att allt fler människor lämnar försörjningsstödet, trots att inte all vår verksamhet bedrivs i kommunal regi.
Ulla Hamilton, M, är arbetsmarknadsborgarråd, Stockholms stad.